Sınav döneminde beslenme alışkanlıkları, sınav başarısını etkileyen önemli unsurlardan biridir. Sınava hazırlanan bireyin, uygun besinleri tüketmesi, almış olduğu besinlerle hem zihnini hem de bedenini dinç tutması, sınav esnasında çok daha başarılı olmasına yardımcı olur.
Zihnin daha verimli çalışması, hafızanın kuvvetlendirilmesi, bedenin gün içerisinde daha dayanıklı olması gibi birçok unsur, sınav döneminde beslenme konusunun önemli detaylarıdır. Sınava hazırlanan kişi bedenine ne kadar iyi bakarsa, ders çalışırken ve sınav esnasında verimi o derece artar.
Sınav döneminde hazır gıdalardan, yağlı gıdalardan, hamur işinden, unlu mamullerden, aşırı şekerli gıdalardan ve vücut için bir noktada zarar veren her türlü besinden uzak durmak gerekir. Aksi halde vücut kendini otomatikmen yorgun, bitkin ve verimsiz hisseder. Besinler ve alınan vitaminler, vücudun dinç kalabilmesi açısından büyük önem taşırlar. Peki, sınav döneminde sınava hazırlanan kişi hangi besinleri tüketip, ne tür bir beslenme alışkanlığı edinmelidir?
Sınav Döneminde Beslenme Adım 1: Şekeri Hayatınızdan Çıkarın
Şeker yani fruktoz, sınava hazırlanan bir bireyin mutlaka hayatından çıkarması gereken besinlerden biridir. Sürekli olarak fruktoz alımı, hafızanın zayıflamasına ve beynin nöronlar arasındaki iletişimin yavaşlamasına yol açar. Bu yüzden sına döneminde olan bir bireyin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi için öncelikle şeker kullanımını azaltması gerekir.
Toz ya da küp şeker başta olmak üzere, hazır içeceklerde veya yiyeceklerde olan şeker miktarının çok fazla olmasından ötürü, öncelikle bu tarz besinlerden kaçınmak önemlidir. Meyvelerde veya sebzelerde bulunan fruktoz da aşırı miktarda alınması durumunda tehlike arz eder. Bu yüzden şekerli sebze ve meyve tüketiminden kaçınmak gerekir.
Şekerin bir diğer dezavantajı ise uyuşukluk yaratması ve uyku getirmesidir. Şekerin bu etkisi nedeniyle sınava hazırlanan birey çok iyi bir şekilde hazırlansa dahi, öğrenme pek mümkün olmaz.
Balık Tüketiminin Arttırılması
Balık, Omega-3 konusunda en zengin besinlerden biridir. Beynin nöronlar arasındaki iletişiminin güçlenebilmesi adına ise Omega-3 büyük bir ihtiyaçtır. Haftada 2-3 defa balık tüketimi, hafızanın çok daha verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca sürekli olarak balık tüketimi, odaklanma sorunu yaşayan adayların da bu sorununu büyük ölçüde giderir. Sınav döneminde beslenme alışkanlıklarının düzene sokulması ve vücuda katkısının olması adına balık tüketiminin mutlaka suretle alışkanlık haline gelmesi gerekir.
Süt ve Süt Ürünleri Akşam Vakitlerinde Tüketilmeli
Sınav döneminde beslenme alışkanlığı konusunda gerçek bir başarı elde etmek istiyorsak, hangi besinleri ne zaman tüketeceğimiz konusuna da önem vermemiz gerekir.
Süt ve süt ürünleri, adayın uykusunu getiren besinlerin başında yer alır. Ayran, peynir, yoğurt gibi besinler, toplulumuzda sıkça ve hemen hemen her öğünde tüketilir. Haliyle bu besinlerin öğlen veya sabahları tüketilmesi, kişinin uykusunu getirir. Kişi üzerinde oluşan bu uyku baskısı, tam olarak uyumasına sebep olmasa da ders çalışmasına ve çalıştığı dersten de herhangi bir şey anlayamamasına yol açar.
Bağışıklık Sistemini de Korumak ve Beslemek Gerekir
Sınava hazırlanan bir bireyin sağlıklı bir çalışma sürecinden geçip, ardından sınava girmesi oldukça önemlidir. Sağlıklı bir sınava çalışma süreci ise bireyin vücut sağlığından geçer. Kişi eğer bağışıklık sistemini güçlendirmez ve hastalıklara karşı açık olursa, vücut en ufak hastalık unsuruna direnemez. Haliyle yapılan çalışmaların herhangi bir anlamı kalmaz ve vücut hastayken dersten herhangi bir şey anlamaz. Bu yüzden çeşitli besinlerle bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir.
Kara erik kurusu, domates, havuç, ananas, siyah üzüm kurusu, çilek ve kabuklu elma, zengin antioksidan içerikleri nedeniyle bağışıklık sistemine en çok yardımcı olan besinler arasında yer alırlar.
Sınavdan 2-3 Gün Öncesinde Beslenme Programı Çok Daha Hassaslaşmalı
Sınava 2-3 kala artık adayın yediği ve içtiği her türlü besine özen göstermesi gerekir. Yenilen yemeklerin ve tüketilen içeceklerin gaz yapıcı özellikte olmaması büyük önem taşır. Bu tür besinlerin tüketimi, sınav esnasında stresle birleşince şiddetli gaz sıkışmalarına ve gaz ağrılarına yol açabilir.
Çeşitli gıdalara alerjisi olan kişilerin mutlaka bu gıdalardan uzak durmaları gerekir. Aksi halde alerjik reaksiyonlar nedeniyle kişinin sınava dahi girememesi söz konusu olabilir. Sınav esnasında birçok ebeveyn, şekerin zihin açıcı bir özelliğe sahip olduğunu düşünürler. Her şeker bu özelliği içermez ve çoğu bireye zarar verir. Bu yüzden şeker yerine yaban mersini, sınav esnasında bireyin çok daha zinde hissetmesine yardımcı olur.
Son olarak sınav öncesinde bol bol su tüketilmeli ve adayın rahat bir uyku geçirebilmesi adına bir önceki gün en az 2 bardak papatya çayı içmesi önerilir. Uyku saatinin de 8-9 saat civarında olması, adayın tam olarak hazır bir şekilde sınava girebilmesine yardımcı olacaktır.
Beslenme Düzeni Oluşturma
Sınav döneminde beslenme alışkanlığının çok daha verimli ve uygun edinebilmesi adına bir deftere beslenme düzeni oluşturulup, gün gün kişinin ne yiyeceği bu deftere not edilebilir. Bu defter sayesinde kişinin hem beslenme düzenine olan bağlılığı hem de sınava olan motivasyonu kat kat artacaktır. Defterin sıradan okul defteri yerine özel ve başarılı bir tasarımının olması, beslenme programına olan ilginin seviyesine çok daha ileriye götürecektir.
Sınav döneminde yanınızda olmasını ve size özel hissettirmesini istediğiniz defter modellerine aşağıdan göz atabilirsiniz.
[adace_shop_the_post ids=”6079,6080″ id=”1592316148646″]