Özellikle yeni başlayacak öğrencilerin merak ettiği lise ve üniversite arasındaki farklar neler belirteceğiz. Bu farkı merak edenlerin genelde çoğunluğu üniversite hayatına yeni başlayacak olan öğrencilerdir. 4 yıllık bir lise serüvenin ardından üniversiteye girmeye hak kazandıysanız sizi heyecan sarmış olabilir.
Ama unutmayın ki siz kendi emeklerinizle bu okula giriş yaptınız. Girebildiğiniz bir üniversitede okumakta başarısız olacağınızı düşünmeyin. Düzenli hareketler ile verimli bir üniversite hayatı geçirmek sizin elinizde. Lise ve üniversite arasındaki farklar kompozisyon şeklinde de mevcuttur.
Lise mi Zor Üniversite mi?
Arada bir zorluk seçimi yapmak zordur. Çünkü çalışmayan ve derslerle ilgilenmeyen öğrenciye her ikisi de zordur. Lise sizi üniversiteye hazırlar bu yüzden dersler temel ve diğer öğrencilerle aynıdır. Ama üniversitede kendi alanınızı, kendi bölümünüzü seçersiniz. Böylece üniversite sizi hayata hazırlar. Üniversite sizin son eğitim döneminizdir. Tabi yüksek lisans saymazsak böyledir.
Lise mezunu ve üniversite mezunu arasındaki farklar arasında çalışacağınız meslekler farklılık gösterir. Üniversitede okuduğunuz bölümün mesleğini yapma şansınız vardır. Ama lise mezunu alan işler daha farklıdır. Tabi meslek lisesi mezunu olup da istediği işi bulanlarda mevcuttur. Bu durum tamamen sizin ne istediğinize bağlıdır.
Lise ve üniversite arasındaki farklar derslerin alan ve bölüm dersleri olmasıdır. Lisede de orta senelerde alan seçersiniz ama üniversite mesleğe hazırlık dersleri verir. Üniversiteye başladığınızda artık mesleğinizin ne olacağını bilirsiniz. Bu yüzden daha olgun daha büyümüş olarak hayata hazırlanmaya başlarsınız. Lisedeki gibi sıkıyönetim üniversitede pek yoktur. Daha serbest bir ortam varken dersler konusunda çalışmayan ve başarılı puan alamayan geçemez.
Lisede Olup Üniversitede Olmayan Şeyler
Lisede pazartesi ilk dersten önce ve Cuma son dersten sonra İstiklal Marşı okunur. Tüm öğrenciler sıraya dizilir ve İstiklal Marşı okurlar. Aslında bu alışkanlık ilkokuldan gelen bir alışkanlıktır. Üniversitede böyle bir toplanma olayı yoktur. Üniversitede ders saatinde dersliğine gidersin ve ders bitiminde de çıkarsın.
Lisede kılık kıyafet zorunluluğu vardır genelde. Bazı özel okullar zorunluluk koymayabiliyor. Lise ve üniversite arasındaki farklar arasında üniversitede kılık kıyafet zorunluluğu yoktur. İstediğiniz gibi, serbest gelebilirsiniz. Lisede ders başlarken ve biterken zil çalarken üniversitede çalmaz. Ders saatin belirlidir ve sen ona göre hareket edersin. Yani aralarda sizi uyaracak bir zil olmadığından gözünüz saatinizde olmalıdır.
Liselerde kılık kıyafet zorunluluğu olduğu gibi makyaj yapmak ve sakal bırakmak da yasaktır. Ama üniversitede rahatlığı bulur ve dilediğiniz gibi sakal bırakıp makyaj yapabilirsiniz. Üniversitede ne giydiğiniz ile değil ne dediğiniz ile ilgilenilir. Sınav sistemi de liseye göre farklılık gösterir. Lisede 3 tane sınav olur ve performans notları verilir. Üniversitede ise, gireceğiniz ilk zorunlu sınavınız vizedir.
Son sınavınız ise final olarak adlandırılır. Geçemediğiniz derslerde bütünleme ( büt ) sınavına girebilirsiniz. Lise ve üniversite arasındaki farklar arasında en büyük farklardan biri sınav sisteminin farklı olması olabilir. Tabi bütünleme sınavının olması fakülteye göre değişir. Eğer fakültenizde bütünleme varsa kaldığınız derslerden bir daha sınava girebilme şansınız doğar.
Vize %40 etki eder. Final ise geri kalanı yani %60 kadar etki eder. Vizeden düşük notlar aldıysanız üzülmeyin çünkü en mühim olanı finallerdir. Finalde derslere asılırsanız tüm sene sonu oranı değişir. Üniversitede bir diğer fark ise not harf sistemi olabilir.
AA: 90-100 / 4,00
BA: 85-89 / 3,50
BB: 80-84 / 3,00
CB: 75-79 / 2,50
CC: 70-74 / 2,00
DC: 65-69 / 1,50
DD: 60-64 / 1,00
FD: 50-59 / 0,50
FF: 49-0 / 0,00 şeklindedir.
Üniversite Rahat mı?
Lise ve üniversite arasındaki farklar arasında üniversitedeki rahatlık da yer alır. Ama bizi sıkmıyorlar rahatız diye sakın dersleri boşlamayın. Çünkü o zaman asıl lise arasındaki en büyük farkı anlarsınız ve dersten kalırsınız. Lisede de kalmak vardır ama üniversitede öğretmenler not verme telaşına girmez. Lisede performans notu olsun kanaat notu olsun öğretmenleriniz çok yardım etmiş olabilir.
Ama üniversitede çalışmazsanız kalırsınız. Üniversitede artık veli toplantısı veya veliniz olmaz. Siz artık kendi veliniz rolündesinizdir. Bu durumda bir rahatlık söz konusudur. Ama tek değişmeyen şey sizin ders çalışmanızdır. Üniversitede derslerinize daha bir sarılmanız lazım.
Çünkü artık bu bölümün işini, mesleğini yapacaksınız. Mesleğinizi en iyi şekilde yapmak için uğraşmalısınız. Artık büyüdünüz ve tüm ipler sizin elinizde. O yüzden hayatınızı en iyi şekilde yönetmelisiniz. Lise ve üniversite arasındaki farklar bu şekildedir.