Benden, Ders Çalışma, Kütüphane, Motivasyon, Tavsiyeler

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?” gibi bir düşünce içerisinde olan bireylerin birçok ufak yöntem ile hedeflemiş olduğu kitap okuma alışkanlığına ulaşmaları mümkündür. Bireylerin kitap okuma alışkanlığını edinebilmeleri adına öncelikle kitap okumanın ne gibi faydaları olduğu hakkında bilgi sahibi olmaları, bu isteklerine karşı daha motive olmalarına yol açacaktır. Kitap okumanın temel faydaları şunlardır:

  • Sürekli kitap okumak; gündelik hayatta, iş hayatında ve eğitim hayatınızda algınızın daha açık olmasına, olayları daha farklı yorumlamanıza, geniş bir bakış açısına sahip olmanıza ve kendinizi daha iyi bir şekilde ifade edebilmenize neden olacaktır.
  • Kitap okumanın en temel faydalarından biri kelime haznesindeki gelişimdir. Gün içerisinde sizi kısıtlayan kelime dağarcığınızın ciddi manada genişlemesine ve doğru zamanda doğru kelimeleri doğru yerde kullanmanıza yardımcı olacaktır.
  • Kitap okumak stresi ciddi manada azaltacak ve çok daha rahat hissetmenize neden olacaktır.
  • Okunan kitaba göre ve kitabın ifade ettiklerine göre bilgi birikiminiz de gelişecektir.
  • Kitap okuma sayesinde daha kuvvetli bir iradeye ve aynı zamanda daha iyi bir odaklanma becerisine sahip olmanız mümkündür.
  • Kitap okumanın empati yeteneğinize çok büyük bir katkı sağlayacağını söylemek doğru olacaktır.

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?” merakı ve araştırması içerisinde olan bireylerin öncelikle kitap okumanın faydaları hakkında bilgi sahibi olmaları, kitap okumaya karşı çok daha istekli hale gelmelerine yol açacaktır. Yukarıda yer alan kitap okumanın faydaları listesinin aslında çok daha geniş olduğu ve bireylere çok daha fazla fayda sağlayacağı söylenebilir. Kitap okuma alışkanlığı için okuma isteğini arttıran, okumaya olan motivasyonu yükselten ve en önemlisi de bireyin ilgisini çekebilecek olan kitapların tercih edilmesi gibi unsurlar büyük önem taşımaktadır.

En İdeal Kitap Seçimi

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?” konusunun temelinde doğru bir kitap seçimi oldukça büyük bir önem arz eder. Kitap seçimi konusunda yapılan yanlış tercihler, bireylerin kitap okuma alışkanlığı kazanma yolunda attıkların ilk adımların ters tepmesine yol açabilir. Yanlış kitap seçimleri, ilgi alanı dışında olan kitaplar ve okuyucuya hissiyatı veremeyen kitaplar doğal olarak bireyin kitap okumaya karşı motivasyonunu ciddi oranda düşürecektir. Kitap seçimi ile ilgili olarak ilk dikkat edilmesi gereken detay, bireylerin ilgi alanlarını netleştirmeleri ve hangi konuların ya da kategorilerin onları daha çok heyecanlandırdığını öğrenmeleridir. Kitap seçimlerini bu kategoride yaptıktan sonra kitabın uzunluğuna dair bir karar vermek da son derece önemlidir.

Kısa Soluklu Kitaplar

Hiç kitap okuma alışkanlığı olmayan veya seyrek kitap okuma alışkanlığı olan bireylerin yaşadıkları en büyük problemlerden biri, kitapların dış görünüş itibariyle göz korkutucu olmalarıdır. Uzun soluklu her kitabın kalın bir görüntüsü vardır ve haliyle bireyler bu kalın görüntüden etkilenirler. Kitap okuma alışkanlığına uzak olan bireylerin bu nedenle daha az sayfalı ve daha kısa sürede bitebilecek olan kitaplar tercih etmeleri, ideal kitap seçimiyle birlikte en önemli detaylardan biridir. Birey ilgi alanını ya da okumak istediği kategoriye belirledikten hemen sonra uzun olmayan bir kitap tercih ederek, kitap okuma alışkanlığı kazanma hedefine çok daha etkin bir şekilde ilerler. Kısa soluklu kitapların kısa sürede bitmesi ve aslında bir kitap bitirmenin de çok da büyütülecek bir olay olmadığının keşfedilmesi, bireyin kitap okuma alışkanlığına dair önyargılarını büyük ölçüde kıracaktır.

Günlük Minimum Kitap Okuma Sayfası Belirlemek ve Buna Uymak

Gündelik hayat içerisinde gerek iş gerek eğitim gerekse sosyal hayat nedeniyle yoğunlukla karşı karşıya kalmak söz konusu olabilir. Her ne kadar yoğun olsak da sosyal medyaya ayırmış olduğumuz birkaç saatin belirli kısımlarını kitap okumaya da ayırabiliriz. Bunun için de bireyin kendince her gün mutlaka okuması gererken minimum sayfa sayısı belirlemesi ve bu yönde hareket etmesi son derece önemlidir. Bireyin günde en az 10, 20, 30 ve daha fazla sayfa sayıları belirleyerek mutlaka her fırsatta bu hedeflerini tamamlaması, kitap okuma alışkanlığının bir müddet sonra vazgeçilmez olmasına yol açacaktır. Günlük olarak belirlenen hedefler küçük olsa dahi, hiç kitap okumamaktan ve hiç sayfa sayısı kat etmemekten çok çok daha iyidir.

İlk Etap için Kısa Süreli Okumalar Yapmak

Kitap okumaya yeni başlayan bireylerin ilk etaplarda saatlerce kitap okumaya çalışmaları, bir kitabı kısa süre içerisinde bitirme gibi hedeflerinin olmaları, bu alışkanlığı edinmeleri konusunda yapılan büyük yanlışlardır. Kitap okuma süresi ilk etaplarda 10 dakika, 20 dakika ve 30 dakika gibi süreler olabilir. Yeni başlayan veya bu alışkanlığı kalıcı hale getirmek isteyen bireyler için söz konusu süreler son derece idealdir. Sonrasında ise giderek sürelerin yükseltilmesi söz konusu olabilir. İlk etapta 40 dakikayı aşan tüm okuma süreleri doğal olarak bireyin kısa sürede sıkılmasına yol açacaktır.

İlgili İçerik: Nasıl Kararlı Bir İnsan Olunur?

Kitaba Dair Notlar

Kitap okuma alışkanlığı edinmiş olan bireylerin en sık gerçekleştirdikleri etkinliklerden biri de okudukları bir kitabı tekrar tekrar okumaktır. Bir kitabın tekrar tekrar okunmasının temel amacı ise direkt olarak kitapta yer alan tüm detayların her seferinde çok daha farklı bir bakış açısı ve çok daha anlamlı bir şekilde keşfedilmesidir. Kitap okurken detayları kaçırmamak adına tekrar tekrar okumak yerine ve aynı zamanda kitabın tam olarak vermek istediği mesajı anlatabilmek adına okuma esnasında kitaba dair notalar almak son derece önemlidir. Kitaba dair alınan notlar için de özel defterler tercih edilmesi hem kitaba hem de not almaya olan motivasyonunuzu arttıracaktır. Kitap notlarınız için tercih edebileceğiniz özel tasarımlı ve kaliteli malzemelerden üretilmiş defterler tercih etmeniz önerilir. Bu tarz defterler konusunda aşağıdaki seçenekler değerlendirilebilir:

[ucludefter]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir