Hikayeler, Kütüphane

Hikaye Nedir? Hikaye Nasıl Yazılır?

pexels-photo-1112048-129dbf27

Hikayenin geçmişi tahmin edilenin de ötesindedir. Peki hikaye nedir, ne işe yarar? Hikaye; deneyim, bilgi, inanç ve bakış açısını aktarmanın bir yoludur. İnsanlar yazının icadından önce sohbet ederken veya dedikodu yaparken anlatımlarını hikaye ile pekiştirmişlerdir. Hikaye anlatıcısı anlatımını eğlendirme, ilham verme, merak uyandırma ve bilgi verme amacıyla gerçekleştirebilir. Her hikayenin bir anlatıcısı olduğu gibi en az bir  dinleyicisi de bulunur. Hikaye anlatıcısı, hikayesini dinleyicilerin ve okuyucuların dikkatini çekmek üzere şekillendirebilir. Bu sebeple hikaye, anlatım amacına göre tamamen kurgusal veya tamamen gerçekçi olabilirken kurgu ve gerçeğin birleşiminden de oluşabilir.

Hikaye Nedir?

Hikaye Nedir?

Hikayenin Türleri Nelerdir?

Her hikayenin hikaye dinleyicisi ve okuyucuya iletmek istediği tek bir önemli ana olayı vardır. Bu ana olayı yakaladığınızda hikaye anlatıcısının hikayesinde size ne anlatmak istediğine ulaşabilirsiniz. Hedefi dinleyicisine ve okuyucusuna ulaşmak olan hikaye türleri çeşitlilik gösterebilir. İzlenim ve gözlemlerin hikaye anlatıcısından ziyade karakter tarafından anlatıldığı hikaye türü durum hikayesi olarak bilinir. Durum hikayesinde hikaye anlatıcısı hedef kitlesinde hayranlık uyandırmayı amaçlamaz. Hikaye anlatıcısı beğeni toplamaya çalışmadan ve okuyucuyu bilgilendirme amacı gütmeden yalnızca anlatmak istediklerini karakter üzerinden anlatır. Durum hikayesine karşıt olan hikaye türü ise olay hikayesidir. Olay hikayesinde hikaye anlatıcısı anlattığı olaylarla okuyucularını veya dinleyicilerini etkilemeyi ve onları anlattığı hikayenin içerisine sürüklemeyi hedefler. Sahip olduğunuz hikayede hikaye anlatıcısının size toplum ve toplumsal meseleler hakkında bilgi vermeyi amaçladığını fark ederseniz, bu hikayenin toplumsal ve gerçekçi hikaye türüne ait olduğunu söyleyebilirsiniz. Hikaye anlatıcısının toplum hakkında vermek istediği mesajı mizah yoluyla iletmesi halinde ise bu hikaye türünün mizah hikayesi olduğu söylenebilir. Sık duyulan bu hikaye türlerinden farklı olarak anlatılanın bilim ve gerçeklerden tamamen uzak bir yapıda oluşturulduğu gotik hikaye türü ile de karşılaşmanız mümkündür.

Hikaye Nedir? Hikaye Nasıl Yazılır?

Hikaye Nedir? Hikaye Nasıl Yazılır?

Hikaye Nedir? Hikaye Nasıl Yazılır?

Hikaye yazmak, yazara ve okuyucusuna hem hikaye hem de kendileri hakkında düşünme fırsatı sunar. Hikayeleri amacı ve içerdiği konu doğrultusunda yapılandırmanın sayısız yolu bulunur. Sahip olduğunuz bir hikaye taşıyorsanız içinizde, büyümesine izin vererek hikayenizle başka hayalleri besleyebilirsiniz. Beslediğiniz her hayal sizi daha fazla hikaye üretmeye teşvik eder. Anlatılan ve yazılan hikayelerde başkalarının görmediklerini görebilir ve hissedebilirsiniz. Her okuyucu hikaye içerisinde farklı unsurları fark edebilir. Bu unsurlar çoğunlukla okuyucunun kendisiyle özleştirdiği unsurlardan oluşur.

İçinizde bulunan hikayeyi, farklı hikaye türlerini göz önünde bulundurarak okuyucularınız ve dinleyicilerinizle buluşturabilirsiniz. Bunu yaparken okuyucularınızı ve dinleyicilerinizi hikayenize dahil etmeyi unutmamanız önemlidir. Hikaye anlatıcısının hayal dünyasının ve kişisel deneyimlerinin okuyucuda bir anlam ifade etmesi buna bağlıdır. Hikayenizde herkesin kendinden bir parça bulabileceği karakterlere yer vermeniz de hikayenizi destekleyebilecek unsurlardandır. Bazen Defter hikaye yazma sürecinizde, sahip olduğu harika tasarımları ile hayal dünyanızı besleyerek hikayelerinizin hayat döngüsü içerisinde yer bulmasına ve hedefe ulaşmasına yardımcı olabilir.

Hikayesi Olan Defterler

Hikayesi Olan Defterler

Hikayesi Olan Defterler

Her gün, her dakika hikayeler anlatılıyor. Hikaye, hikayenin doğası gereği hedeflenen kitleye hitap etmek üzere başladığı yolda değişimlere uğrayabilir. Bu nedenle hikaye, bir yolculuk olarak tanımlanabilir. Bu yolculuk hikaye anlatıcısına bağlı olarak uzun veya kısa sürebilir. Aynı zamanda hedef kitleye, hikaye alıcısına göre oluşturulan hikaye çeşitli biçimlere bürünebilir. Hikaye, bu faktörler göz önüne alınarak roman, şiir gibi sanatsal metinlere dönüşebilirken; görsel ve işitsel sanat eserlerine de dönüşebilir. Bazen Defter de onlarca hikayenin görsel sanat haline gelmiş biçimlerindendir. Benzerini hiçbir yerde bulamayacağınız fikirlerle donatılmış Bazen Defter tasarım üçlülerine avantajlı fiyatlarla sahip olabilir ve defterinizin bu yolculukta her zaman yanınızda olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir