Benden, Kütüphane, Motivasyon

Başarılı Girişimci Nasıl Olunur? Başarılı Girişimcide Olması Gereken 10 Özellik

Başarılı Girişimci

Başarılı girişimci kavramının aslında göreceli olduğu söylenebilir ve herkesin kendine göre başarı kriterleri vardır. Evrensel kriterlere baktığımız zaman ekonomik veriler, işletmenin veya projenin bilinirliği, faydaları, aşamaları gibi daha birçok detay, evrensel kriterler olarak görülebilir. Her girişimcinin ulaşmak istediği ve ulaşması gereken hedefler vardır. Kişisel hedeflerin gerçekleştirmesi işe karşı özgüven getirirken, zorunlu olarak ulaşılması gereken hedefler ise başarılı girişimci konusunda atılması gereken önemli adımlardır.

Her girişimcinin kendini gerçekleştirmesi, projesini ve işini büyütmesi, sürekli olarak büyüme göstermesi gerekir. Doğru hamleler büyümeyi getirirken, girişimci ruhunu edinmiş olan herkes, zaten sezgileriyle işini büyütmek ve geliştirmek adına doğru hamleler yapar. Bunların yanı sıra başarılı girişim ve girişimcilerin mutlaka edinmeleri gereken sosyal sorumluluklar da vardır. Arz edilen girişimin insanlara faydalı olması, girişimcinin ise bu girişim kapsamında çeşitli sosyal sorumluluk projelerine atılması, önem taşıyan noktalardır. Peki, başarılı girişimcide bulunması gereken 10 özellik nedir?

[toc]

Not Alma Becerisi

Başarılı girişimci modellerine bakıldığı zaman hepsinin not alma konusunda kusursuz oldukları görülür ve not alma alışkanlığını hayatlarına iyiden iyiye yerleştirdikleri bilinir. Başarılı sayılabilecek girişimcilerinin geneline bakıldığında özel not defteri oldukları görülür ve bu not defterlerine hem iş hayatlarına dair hem de gündelik yaşantılarına önemli notlar alırlar. Özellikle unutulmaması gereken detaylar ve sorumluluklar, bu defterlerde yer alır. Not alma defteri olarak da tanımlanabilecek olan bu defterler, ajandalarla karıştırılmamalıdırlar. Ajandalar bir nevi takvim görevi görürler ancak not defterleri, her alanda kullanılan ve bazı durumlarda ders defteri niteliğinde bile kullanılabilen defterlerdir. Eğer bir girişimci olarak not defteriniz yoksa hemen alt kısımda yer alan defterlere göz atabilir ve size her anlamda en uygun olan not defterlerini, en kısa süre içerisinde edinebilirsiniz.

[a5defter]

Hedeflere Dair Yüksek Motivasyon

Motivasyon girişimciliğin temel yapı taşlarından biridir ve motivasyon olmaması ya da düşük olması durumunda hedeflerin gerçekleşmesi pek mümkün olmaz. Her girişimcinin kendince motivasyon kaynakları vardır ve bu motivasyon kaynaklarını hem verimli hem de doğru zamanda harcamak gerekir. Özellikle inanılan bir projeye bir anda başlanıp, bir anda bırakılması, motivasyon eksikliğinden kaynaklı bir durumdur. Sırf bu nedenlerden ötürü birçok başarılı olacak proje henüz en başta sonlandırabilir ve birçok fırsat kaçırılabilir. Bu nedenle hedeflere dair yüksek motivasyon ve inanç gerekir.

İletişim Becerisi

İletişim becerisi kusursuz ve başarılı girişimcilerde mutlaka olması gereken bir özelliktir. Başarılı bir girişimci mutlaka her bireyle iyi anlaşabilmeli, iyi iletişim kurmalı, empati kurmalı ve karşısındaki insanı anlayabilmelidir. İletişim becerisinin yüksek olması, her bireyi anlamaya neden olabileceği gibi aynı zamanda her türlü bakış açısını kazanmaya neden olur. Bir girişimcinin ise birden fazla bakış açısı elde edebilmesi, her zaman için önemli bir avantajdır. İletişim becerisi kazanabilmek adına daha çok okumak, yabancı dil öğrenmek, yazmak, farklı kültürlerden ve ülkelerden insan tanımak, sürekli olarak empati kurmak gerekir.

Kusursuz Odaklanma

Başarılı girişimci için odaklanma becerisi hayati önem taşır ve kusursuz odaklanma her girişimcide olan bir özellik değildir. Aynı zamanda her girişimcide olacak diye bir zorunluluk yoktur. Odaklanma, sonradan geliştirilebilecek bir özelliktir ve mutlaka geliştirilmesi gerekir. Girişimcilerin mutlaka her ortamda detaylara iyi bir şekilde odaklanmaları gerekir. Odak bozukluğu; ortamdaki öğrenilmesi gereken bir dersin, bir verinin, herhangi bir konuşmadaki özetin kaçırılmasına yol açar. Haliyle parayla bile satın alınamayacak olan birçok bilgi, bu vesileyle kaçırılmış olur. Bu nedenle odaklanma becerisi girişimciler adına hayati önem taşır.

Sabırlı Hareket Etme

Özellikle genç girişimcilerin en çok yaptığı yanlışların başında sabırsız olmak ve olayların hemen aksiyon etmesini sağlamak amacıyla hamleler yapmak gibi yanlışlar yer alır. Halbuki bazı olaylar için beklemek, acele etmemek ve sabırlı olmak, birçok fırsatın beraberinde gelmesine yol açabilir. Hele ki Türkiye gibi dalgalı bir piyasada aceleyle atılan her hamle ciddi zararlara yol açabilir. Bu nedenle piyasa hakkında iyi analiz yapmak, verilen kararlarda aceleci davranmamak ve sakin bir şekilde karar vermek, başarılı girişimci olma yolunda önem taşıyan noktalardır.

Gelişme ve Geliştirme İsteği

“Doğuştan girişimci” ruhu kavramının getirilerinden biri de sürekli olarak içgüdüsel olarak ortaya çıkan gelişme ve geliştirme isteğidir. Her girişimcinin projelerini geliştirmesi ve her zaman için daha iyi bir noktaya getirmesi gerekir. Her ne kadar proje veya iş bir yerden sonra gelişim konusunda doyum noktasına ulaşsa da mutlaka her zaman için atılması gereken bir adım vardır ve bu adımların doğru zamanda atılması gerekir. Bunun yanı sıra girişimcinin kendisini de geliştirmesi gerekir. Sadece işin gelişmesi, gelişim adına pek katkı sağlamaz.

Esnek Düşünce Yapısı

Başarılı girişimci esnek düşünce yapısına sahip olmadan kalıplarının dışında çıkamaz ve zincirlerini kıramaz. Mutlaka her türlü fikre ve düşünceye açık olması gerekir. Bu fikir veya düşüncelere uyması gibi bir zorunluluk söz konusu değildir ancak fikir veya düşüncelerin anlaşılmaya çalışılması, bakış açısı anlamında zenginleşmeye yardımcı olur. Bu nedenle sabit fikirli olmamak, farklı görüş ve kültürlere açık olmak büyük önem taşıyan noktalardan biridir. Yaşamış olduğunuz problemlere çok daha geniş açılardan bakmanıza yardımcı olur ve hedeflerinizin çok daha kapsamlı olmasına yol açar.

Doğru Analiz

Analiz yeteneği, büyük başarıların elde edilebilmesi adına küçük detayların toplanıp, teker incelenmesi ve bu detayların da mutlaka doğru bir şekilde tespite edilmesi gerekliliğini getirir. Bu özelliğin de her girişimcide doğuştan bulunduğu söylenemez ancak bu beceri sonradan edinilebilir. Özellikle bu konuda profesyonel eğitimler almak, doğru teknikleri kullanmak ve analiz bilimlerine yönelmek, doğru analiz yeteneğini başka bir seviyeye taşır. Yapılan doğru analizler ise doğru hamleleri veya stratejileri getirir.

Profesyonel Destek ve Yardım Almayı Bilmek

Girişimcilik konusunda yapılan en büyük hatalardan bir diğeri de yardım almamak, tecrübelerden faydalanmamak ve “her şeyin en iyisini ben bilirim” düşüncesine kapılmaktır. Bu nedenle birçok girişimci dibi görebilir ve hatta hayatı boyunca unutmayacağı pişmanlıklar yaşayabilir. Yapılan iş ne olursa olsun, bu konuda her tavsiyeyi dikkatli bir şekilde dinlemek, eleştirileri iyi bir şekilde not etmek ve farklı bakış açılarını her zaman değerlendirmek gerekir. Bazı tecrübeler para ile satın alınamaz ve bazı zararların önüne, direkt olarak bireysel tecrübe yaşamadan da geçilebilir.

Alanında uzman kişilerle iletişim kurmak, başkalarının fikirlerini dinlemek ve eleştirilerini dikkate almak bu yüzden önemlidir. Tecrübe edinmek iyidir ancak bazı tecrübeleri başkalarından dinleyerek edinmek, büyük olumsuz sonuçların önüne geçecektir. Bunun yanı sıra profesyonel destekler de almak ve hatta işin uzmanında para karşılığında yardım alarak, birtakım beceriler kapmak da başarılı girişimci olma yolunda gereklidir.

Uzmanlık Edinme

Girişimci ruhunun getirilerinden ötürü birçok girişimci her alana koşuşturmak, her işi yapmak ve her detaya hakim olmak ister. Böyle isteklerin gerçekleşmesi imkansızdır ve direkt olarak projeye ya da işe zarar verir. Bu nedenle bir alanda yoğunlaşmak, bir alana dair iz sürmek, araştırma yapmak ve o alanın hakimi olmak gerekir. Örneğin; giyim sektörüne dair bir çalışma yürütürken, bu çalışmaya bir de gıda sektörüne dair detaylar eklemek, ilk etaplarda direkt olarak hem kendinize hem de projenize fazla yük bindirmenize neden olacaktır. Tek bir alanda uzmanlaşmak ise alanınızda en iyi olma yolunda başarı sağlayacaktır.

 

Aylık Bütçe Defteri Nasıl Hazırlanır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir