Benden, Tanıtım Yazıları, Tavsiyeler

Günlük Nasıl Yazılır? Günlük Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günlük Nasıl Tutulur?

Günlük tutmadan önce kendi kendinize “günlük nasıl yazılır?” diye sormanızı önermekteyiz. Günlük yazmak, gün sonunda veya bir şeylerin kaleme alındığı sırada çok rahatlatıcı bir aktivitedir. Ayrıca gün sonunda olaylara farklı bir açıdan da bakmanıza yardımcı olur. Bunların dışında pek çok faydası vardır ancak öncelikle “günlük nasıl yazılır?” sorusunun cevabını kendi kendinize tam olarak vermeniz gerekir.

Günlük tutma olayının yazılı olmayan kuralları vardır. Kural kelimesi biraz sizin için kısıtlayıcı geldiyse, günlük tutarken dikkat edilmesi gerekenler şeklinde bu kelimeyi çevirmek daha doğru olur. Kara düzen günlük tutmaktansa, bir amaca yönelik ve belirli hususlar çerçevesinde tutmak, günlük tutma olayının doğru bir yönde ilerlemesine yardımcı olur. Peki, günlük tutarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Nasıl ve ne zaman günlük tutulur? Gelin bu detayları başlıklar halinde inceleyelim.

Günlük Nasıl Yazılır ve Neye Yazılır?

Günlük tutarken istediğiniz bir yazım dilini kullanabilirsiniz. Günlük defteri tamamen sizin bakış açınıza göre şekillenen bir defterdir. Bu defteri ister arkadaş olarak görün isterseniz bir yabancı olarak görün isteseniz de gerçek bir sırdaş olarak görün. Günlüğe baktığınız bakış açısıyla yazılarınızı kaleme alın. Bu hem daha özgür hissetmenize hem de içinizdekileri satılara daha iyi dökmenize yardımcı olur.

Günlük nasıl yazılır?” sorusuna kısa ve genel bir cevap verdiğimize göre, şimdi günlüğün nasıl bir deftere yazılacağına bakalım.

Günlük, adı üstünde günlük defteri olarak satılan veya bu amaç için tasarlanmış olan defterlerde tutulmalıdır. Ders defterine, ajandaya, not defterine vb. defterlere günlük yazmak mümkündür ancak bu defterler size günlük yazıyormuşsunuz hissi vermezler. Günlük tutmak amacıyla özel olarak üretilmiş defterler, bu konuda sizi teşvik eder ve günlük tutma moduna girmenizi sağlarlar.

Eğer günlük defteriniz yoksa aşağıda yer alan ürünlere bir göz atmanızı öneririm.

Günlük Türü Seçimi

Günlük nasıl yazılır?” sorusu kadar, günlük türünün seçimi de büyük önem taşır. Günlük türü seçebilmek adına öncelikle günlük türlerini bilmek gerekir.

  • Gezi günlüğü,
  • Akademik günlük,
  • Sosyal yaşantı günlüğü,
  • Beslenme günlüğü,
  • Egzersiz günlüğü,
  • Aile günlüğü,
  • Duygusal günlük,

En çok tercih edilen günlük türleri olarak bilinirler. Bu türler içerisine siz de kendinizce bir tür ekleyebilirsiniz. Tür seçimi, tamamen günlüğün hangi amaçla ve hangi motivasyon ile yazılacağını belirler. Belirlediğiniz türün çok dışına çıkmamanız ve yazılarınızın bu tür çerçevesinde şekillenmesi, başarılı bir günlük tutma şeklidir.

Günlüğün Teknik Kalitesi

Günlük Nasıl Yazılır?

Günlük Nasıl Yazılır?

Günlük nasıl yazılır?” konusunda hakkında belki de en çok dikkat etmeniz gereken detaylardan biri, günlüğün teknik özellikleridir. Öncelikle kullandığınız defterin çok kaliteli, dayanıklı ve el yazısı için uygun bir yapısının olması gerekir. Yazdıklarınızın bir müddet sonra kendiliğinden silinmemesi veya günlük defterinin çürümemesi büyük önem taşır. Yıllar sonra defteri tekrar açtığınızda, ilk günkü gibi sağlam duruyor olması gerekir. Bu yüzden defter seçimini dikkatli bir şekilde yapmak gerekir. İlk maddenin sonunda önermiş olduğumuz defterler, kalite olarak bu iş için biçilmiş kaftandır.

Yalnızca kullanılan defter önemli değildir. Aynı zamanda günlüğün içini doldurduğunuz kalem de kalite anlamında sizi yarı yolda bırakmamalıdır. Mürekkebinin silinen ya da dağılan bir mürekkep olmaması büyük önem taşır. Özellikle yazının sayfalarla teması sonucunda dağılması, büyük hayal kırıklığı yaşatır.

Günlük Nerede Saklanacak?

Günlük, bir bireyin belki de en özel eşyalarından biridir. Bu yüzden ulu orta yerde tutulması, kolay ulaşılabilir bir yerde olması ve herkes tarafından bilinen bir yerde olması, yazdıklarınızı değersizleştirmeniz anlamına gelir. Zaten yazdıklarınızı veya yazacaklarınızı değersiz görüyorsanız, hiç günlük tutmamanızı önermekteyiz.

Tuttuğunuz günlük, hayatınızda en değer verdiğiniz 3 eşyadan biri olmalıdır. Bu yüzden kimsenin ulaşamayacağı, annenizin temizlik yaparken rastlamayacağı, kardeşinizin evi karıştırırken bulamayacağı, hatta sizin bile bulmakta ya da ulaşmakta zorlandığınız bir yerde saklanmalıdır.

Tarih Atmayı Kesinlikle Unutmayın!

Günlük yazarken ilk işiniz sayfanın sağ üst köşesine bir tarih atmak olmalıdır. Tarihin konumun pek bir önemi yoktur ancak tarihin önemi fazlasıyla büyüktür. Olayları, duygularınızı, düşüncelerinizi ve geçmişinizi net bir şekilde hatırlamak adına, tarihi doğru bir şekilde yazmak gerekir. İlerleyen süreçte geçmişse dönüp, bir olayı net bir şekilde hatırlamak istiyorsanız ya da geçmişinizin karışıklıktan uzak olmasından yanaysanız, mutlaka tarih atmanız gereklidir.

Günlük Kontrolü

Günlük yazarken o anki heyecan veya karmaşık duygular nedeniyle bazı şeyleri yanlış yazabilme ihtimaliniz vardır. Eğer gerekli kontroller yapılmazsa, geçmişinize yanlış bir iz bırakmış olursunuz. Bu yüzden günlük kontrolünüzü düzenli bir şekilde yapmalısınız. Kontrolleri ise her yazı sonunda, yazdıklarınızı detaylı bir şekilde okuyarak gerçekleştirmelisiniz.

Yazının sonunda kontrolü gerçekleştirmeniz yeterli olmaz. Aynı zamanda ertesi gün yazdıklarınızı açıp, tekrar bir göz atmanız daha yararlı olur. Bu sayede hem sakin bir şekilde hem de farklı bir bakış açısıyla günlük kontrolünüzü yapmış olursunuz. Düzeltmeniz gereken noktaları da bu şekilde düzeltebilirsiniz.

Günlük Nerede Yazılır?

Günlük nasıl yazılır?” sorusu kadar “günlük nerede yazılır?” sorusu da önemlidir.

Günlük yazarken kendinizi en rahat hissettiğiniz yerde yazmanız gereklidir. Günlük yazımı en fazla 30 dakikanızı alır. Bu yüzden 30 dakika boyunca herhangi bir şekilde rahatsız edilmeyeceğiniz, sessiz, size özel ve huzurlu bir yerde yazılarınızı yazmanızı önermekteyiz. Peki, bu şekilde bir yerde yazmazsanız ne olur?

Günlük yazımının konfor içermeyen bir ortamda yazılması, zihninizin derinliklerine tam olarak inememenize neden olur. Haliyle günlük defterinize yazmış olduğunuz yazılar, genel geçer, belki anlamsız veya yanlış detaylar içeren yazılar olabilir. Bu yüzden konfor alanınızda yazmanız büyük önem taşır. Bireysel olarak kullandığınız bir oda yoksa bile, evinizde 30 dakikalığına yalnız kalabileceğiniz alanları gözden geçirmenizi önermekteyiz. Eğer evinizde gerçekten böyle bir imkanınız yoksa, çıkıp biraz yürüyüş yaptıktan sonra, bir bankta oturarak günlüğünüzü yazmanız, çok daha verimli olur.

author-avatar

erkanakdag Kimdir?

Bazen Defter yazarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir