Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
“Ders çalışma alışkanlığı nasıl kazanılır?” sorusunun gerek öğrenciler gerekse veriler tarafından en sık sorulan sorulardan biri olduğu söylenebilir. Bir öğrenci ne kadar zeki ve yetenekli olursa olsun, her zaman için ders çalışma alışkanlığı olan yani, düzenli bir şekilde ders çalışan öğrencilerin eğitim hayatında başarılı oldukları görülür. Az, öz ve düzenli olarak yapılan ders çalışma etkinlikleri bile öğrencilerin eğitim hayatlarındaki başarıyı ciddi anlamda değiştirecektir. Peki, bir öğrenci nasıl ders çalışma alışkanlığı edinir? Ders çalışma alışkanlığı nasıl kazanılır?
Ders Çalışma Programı
Ders çalışma programı oluşturma ve bu programa göre hareket etme, bir öğrencinin ders çalışma alışkanlığı kazanma konusunda atacağı en temel adımlardan biri olmalıdır. Düzensiz, programsız ve plansız bir şekilde yapılan ders çalışma etkinlikleri, ne yazık ki istenen sonucu tam anlamıyla vermeyecektir. Ders çalışma programı sayesinde öğrencinin ne zaman hangi derse ne kadar süre ile çalışacağı durumları netleşecektir. Haliyle böyle bir durum da ders çalışmaya olan motivasyonun artmasına yol açacakken, bireyin planlı ve programlı hareket etmesi de ders çalışma konusundaki iradesinin ciddi anlamda güçlenmesine yol açacaktır.
Ders çalışma alışkanlığının edinilebilmesi adına ders çalışma programı hazırlama işlemi öğrencinin kendisi, velisi ve bir uzman öğretmen tarafından gerçekleştirilebilir. Program hazırlanırken öğrencinin güçlü ve zayıf yönlerini bilerek hareket etmesi son derece önemlidir. Güçlü yanların sürekli olarak beslenmesi ve zayıf yönlerin ise geliştirilmek için çabalaması, ders çalışma programının en temel amaçlarından biri olmalıdır.
Defter Tercihi
“Ders çalışma alışkanlığı nasıl kazanılır?” gibi bir konunun en önemli detaylarından biri ise ders çalışma etkinliği sırasında kullanılan defterlerdir. Tercih edilen defterlerin sıradan ders defterleri olması, senelerdir bu defterler arasında boğulan öğrencilerin motivasyonlarını ciddi anlamda aşağı çekmektedir. Öğrenciler defter tercihi yaparken çok daha özel hissedecekleri, kaliteli ve yazı yazmayı dahi keyifli hale getirecek olan defterleri tercih etmeleridirler. Ayrıca ebeveynler tarafından da yine aynı kriterlere uygun bir şekilde defter seçimi yapılmalıdır. Böylelikle öğrencinin not almaya, yazı yazmaya ve ders çalışmaya olan motivasyonu söz konusu defterler sayesinde bir nebze de olsun artacaktır. Ders çalışırken; motive eden, kalitesiyle yazmaya teşvik eden ve aynı zamanda özel tasarımları sayesinde ders notlarını çok daha özel bir hale getiren defter modelleri ise aşağıdaki defterler arasında seçilebilir:
[urunikili]
Bir Hedef Belirlenmesi
Ders çalışma işlemi sırasında ilk olarak dikkate edilmesi noktalardan biri de bir hedef belirlenmesi, belirlenen hedefin ise basamaklarının oluşturulmasıdır. Bir hedefe aşama kaydederek, her zaman biraz daha üstüne koyarak yaklaşılabilir. Birdenbire hedefe varılması veya bir süreç olmadan hedefe ulaşılması her konuda imkansızdır. Bu nedenle ebeveynin ya da öğrencinin eğitim konusunda bir hedef belirlemesi son derece önemlidir. Hedef oluşturulmasının hemen ardından ise küçük hedefler olarak tanımlayabileceğimiz basamakların da mutlaka bu yolda iyi bir şekilde tanınması gerekir. Tüm bu süreçlerin hemen ardından ulaşılan her küçük hedef veya basamak, öğrencinin temel hedefine varmasına neden olacaktır. Ayrıca ulaşılan her hedefin de ders çalışmaya olan motivasyonu arttırmasına ve ders çalışma alışkanlığının da öğrenci için daha oturaklı bir hale gelmesine yol açacaktır.
Dikkat Dağıtıcı Unsurların Çalışma Alanından Uzaklaştırılması
Ders çalışma alışkanlığının edinilebilmesi adına bireyin bir müddet ders çalışma etkinliğini sürdürmesi gerekir. Bu süreç içerisinde ise ders çalışacağı alanın genel yapısı son derece önemlidir. Ortamın dağınık olması, teknolojik unsurlar, engeller, sesler ve daha birçok unsur, bireyin ders çalışma konsantrasyonunu ciddi anlamda dağıtacaktır. Böyle bir ortamda ders çalışmak imkansız hale gelecek ve aynı zamanda motivasyonu da düşürecektir. Ders çalışma alışkanlığı edinme süreci içerisinde mutlaka kusursuz bir ders çalışma ortamının oluşturulması gerekmektedir. Birey bu alışkanlığı edindikten sonra çevresel etkenlere çok daha az takılı kalacaktır. Bu alışkanlık edinildikten sonra da bireyin mutlaka sosyal medya ve internetten olabildiğince uzak durması da önemlidir. Ders çalışma ortamının ders çalışma unsurları dışında tamamıyla sterilize edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Erteleme Alışkanlığının Sonlandırılması
Ders çalışma alışkanlığının edinilebilmesi adına vazgeçilmesi gerekilen önemli alışkanlıklardan biri de erteleme alışkanlığıdır. Birey mutlak suretle erteleme alışkanlığını kenara bırakmalı ve aklındaki bir işe direkt olarak giriş yapmalıdır. Bir konunun zor olması, bazı derslerin ilgi çekmiyor olması vb. durumlar her ne kadar ders çalışma isteğini azaltsa da bu unsurların sürekli olarak zihnin bir köşesinde dolaşıyor olması, tüm sürecin zorlaşmasında etkili olacaktır. Bu nedenle erteleme alışkanlığının sonlandırılması, zihinde ağırlık yaratan her ne unsur varsa bir an önce bu unsurlara odaklanılması oldukça önemlidir.