Tanıtım Yazıları

Not Defterinin Önemi Nedir ve Nasıl Not Tutulur?

Hepimizin hayatımızda sıkça yaptığı şeylerden birisi not defteri kullanmak ve not tutmaktır. Not tutmak, öğrendiğimiz bilgilerin ya da aklımıza gelen fikirlerin ayrıntılarını unutmamak ve baktığımızda yeniden hatırlamak için kısa cümleler halinde yazılı olarak kayıta almaktır. Not tutmaktaki asıl amacımızsa aslında öğrenmektir. Öğrenmek maksadıyla tuttuğumuz uzun ya da kısa notlar hem işimizi kolaylaştırırlar hem de bilgilerimize yenilerini eklerler.

Pek çoğumuzun buzdolaplarının, dolaplarının üzerlerinde ya da duvar panolarının üzerinde yapıştırılmış küçük notlar bulunur, hatta bazı kişiler bilgisayarlarındaki not defterlerine ilgisini çeken bir konuda muhakkak not tutar. Hayatımızın olmazsa olmaz küçük ayrıntılarıdır aslında notlar, fakat bazılarımız küçük yapışkan kağıtlara notlar tutmak yerine not defteri kullanmayı tercih eder.

Mesela öğrenciler, ev hanımları, yazarlar ya da belli bir işe sahip olan kişiler genellikle not defteri kullanma ihtiyacı duyarlar ve ayrılmaz birer parçaları olarak not defterlerini her zaman yanlarında taşırlar. Peki, not defterinin önemi nedir ve nasıl not tutulur gibi soruların ayrıntılarını biliyor muyuz?

 

Not Defterinin Önemi Nedir?

Çoğumuz için çok büyük bir ihtiyaç olan not defterlerine, bazen aklımıza gelen şeyleri üzerinden günler geçtikten sonra yeniden hatırlamak için, bazen okuduğumuz bir kitabın önemli bir detayını gözden kaçırmamak için, bazen birisini dinlediğimizde dinlediğimiz kişinin bize verdiği bilgileri ilerleyen zamanlarda yeniden gözden geçirebilmek için not tutarız.

Öğrenciler için detaya çok fazla girmeden önemli anahtar kelimeler kullanarak not tutmak çok önemlidir. Anahtar kelimelerle not defteri içerisine not tutan bir öğrenci için tuttuğu notlar aydınlatıcı bir ışık ve yol gösterici olacaktır. Yeniden öğrenmek istediğinde, kendisine büyük fayda sağlayacak olan notlar sayesinde tüm kitabı okumak yerine aldığı küçük notlarla öğrendiklerini yeniden anımsayacaktır. Zamanla bir öğrencinin tutmuş olduğu o küçük notlar hem kendisi hem de paylaşmak istediği bir başka kişi içinde büyük bir bilgi kaynağı haline gelecektir.

Tabii not defterlerine bilgi deposu, hatırlama kaynağı, düşüncelerimizde oluşan yeni fikirlerin anında kayıt altına alındığı özel defter ya da sihirli defterler olarak bakıldığında her not defteri kullanıcısı için ayrı bir önemi oluyor. Çoğumuz için not defterleri özeldir ve kuşkusuz çok önemlidir. Hatta bazılarımız için not defterleri görünüşleri itibariyle de özel olmalıdır. İşte tamda noktada Bazen Defter not tutmak için özel defterler üretmektedir ve ürettiği not defterlerinin özellikleri de not tutmaya çok uygundur.

 

Not Defterlerine Nasıl Not Tutulur?

Not tutarken not defterini başlık, tarih, açıklama, anahtar kelimeler ve kısa bir özet gibi bölümlere ayırmak önemlidir. Eğer dinlenilen bir konuyla ilgili not tutmak gerekirse, öncelikle iyi bir dinleyici olup anlanan neyse onu not defteri içerine yazmak gerekir. Not tutacak kişi bir yazarsa, o zaman bir yazar not defterine yazmak istediği şeyler hakkında aklına gelenleri not düşebilir. Bir ev hanımı alacak ya da verecekleri ile ilgili veya yemek tarifleriyle ilgili not tutabilir.

Öğrenciler için örnek verilebilecek en iyi not alma tekniği Cornell tekniğidir. Cornell tekniğine göre not alırken:

  • Her notun bir başlığı olmalıdır,
  • Sağ üst köşeye tarih yazılmalıdır,
  • Açıklama kısmına dinlenilen her şey yazılmadan, sadece altı çizilerek söylenilen cümlelerden oluşan kısa notlar tutulmalıdır,
  • Hızlı not tutamayanlar dinledikleri bir kısımla ilgili not tutmayı kaçırdığında, sonradan konuyla ilgili not düşmek için gerekli kısma boşluk bırakmalıdır,
  • Anahtar kelimeler ise açıklamaların yanında ayrıca belirtilmelidir,
  • Not defterinin en alt kısmına kısa bir özet yazılmalıdır,
  • Ve son olarak not tutan kişi için önem arz eden bölümlerde işaretler kullanılmalıdır.

Tabi not tutmaya alışkın olan bir kişi kendine özel bir not defteri edinmek isteyebilir. İşte böyle bir durumda kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda, not defteri özelliklerine sahip ve seçkin defterler üreten “Bazen Defter” piyasaya göre hem daha uygun fiyatlıdır hem de daha kalitelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir