ALES’e Hazırlık | ALES’i Kazanmak İçin Kaç Puan Almak Gerekir?
ALES’e hazırlık birçok yüksek lisans adayının en çok korktuğu süreçlerden biridir. Özellikle bazı üniversitelerin not konusunda barajı yüksek tutmaları, adayların bu süreci çok daha korkunç görmelerine neden olur.
ALES’e hazırlık konusunda birçok aday, hedefini 70 puan üzerine kurar. Unutulmamalıdır ki çoğu üniversite için bu puan, baraj puanıdır ve sizin gibi ALES’e giren birçok aday vardır. Eğer bu adaylar sizden yüksek puan alırlarsa, yüksek lisansa kabul edilme şansınız giderek azalır. Bu yüzden ALES’e hazırlanırken iyi bir süreç planlamak, zemini sağlam atmak, emin adımlarla ilerlemek ve hedefe uygun bir şekilde çalışmak gerekir. Peki, ALES’e hazırlanırken nereden başlamak gerekir?
ALES’e Hazırlık İçin Öncelikle ALES’i Tanımak Gerekir
ALES, tüm adayların birbirine karşı yarıştığı değil de zamana karşı yarıştıkları bir sınavdır. Adaylar, 100 soruluk test sınavında 150 dakikada başarılı olmaya çalışırlar. 100 soru karşısında 150 dakikanın oran olarak size biraz avantajlı gelmesi gayet doğaldır. Birçok aday bu şekilde düşünür ancak sınav esnasında işler pek de tahmin edilen kadar kolay olmaz.
ALES, mantıksal soruların yer aldığı Tükçe ve matematik testlerinden oluşur. Mantıksal soruların çözümü ise ciddi anlamda zaman ister. Mantığınıza güvenerek, nasıl olsa mantık yürütürüm düşüncesi ile sınava girerseniz, şansınızın olmadığını söylemek isteriz. ALES, her ne kadar mantık odaklı bir sınav olsa da temel düzeyde bilgi de ister. Bu yüzden ALES’e hazırlık için iyi bir program oluşturmanız gerekir.
Seviyemiz Ne Durumda?
ALES konusunda hangi seviyede olduğunuzu anlayabilmeniz için ALES kurslarının deneme sınavlarına girebilirsiniz. Bunun dışında çıkmış soruları çözerek kendiniz de evinizde seviyenizi belirleyebilirsiniz. Seviyenizi belirlemeniz için öncelikle kendinize bir ALES defteri almanız gerekmektedir. Bu defter, ALES’e dair tüm ilerlemenizi not edeceğiniz ve seviyenizi yakından izleyebileceğiniz bir defter olmalıdır. Bu iş için sıradan defterler pek uygun değildir ve motivasyonunuzu düşürür. Motivasyonunuzu arttıracak defterlere ise aşağıda göz atabilirsiniz.
[adace_shop_the_post ids=”6095,6079″ id=”1589337962907″]
Defterin ilk sayfasına, deneme sınavı sonucunda aldığınız puanı ve net sayınızı yazmalısınız. Sonraki sayfalarında ise aylık, haftalık ve günlük çalışma programlarınız yer almalıdır.
Konu Eksikleri
ALES’e hazırlık sürecinin henüz başında, oluşturduğunuz ALES defterine, ilk deneme sınavı sonucunuzla birlikte hangi konularda eksiğinizin olduğunu da yazın. Çalışma planınızı oluştururken bu konulara daha çok ağırlık verirseniz, zaten seviyeniz ciddi anlamda yükselecektir. Ayrıca çalışma planı içerisinde sadece konu eksikleri yer almamalıdır. Mutlaka iyi olduğunuz konuları daha iyi bir seviyeye çekmeye çalışmalısınız. Bu yüzden de farklı soru tiplerine de göz atmalısınız.
Mantık Sorularını Analiz Etmeyi Öğrenin
ALES’in en önemli kısmı ve hatta tamamı mantık sorularıdır. Mantık sorularını yorumlarken, çok dikkatli olunması gerekir. Birçok aday, daha soruyu okurken verileri not almaya ve mantık kurmaya başlar. Bu durum sorunun yanlış cevaplanma ihtimalini ciddi oranda arttırır. Sorunun doğru bir şekilde cevaplanabilmesi için de sorunun önce baştan sona okunması, ne istediği anlaşılmalıdır. Ardından soru hakkındaki veriler analiz edilebilir ve mantık kurmaya başlanabilir.
Haftalık veya Belirli Günlerde Deneme Çözme Periyotları Oluşturun
ALES’e hazırlık konusunda fazla vaktiniz yok ve gün içerisinde çalışıyorsanız, haftalık deneme periyotları sizin için uygun olacaktır. Eğer tamamıyla ALES’e çalışmaya odaklandıysanız, yapmanız gereken deneme periyotlarını arttırmaktır. 3 günde bir defa deneme çözmek, iyi bir aralıktır. Deneme çözerken dikkat edilmesi gereken konu ise çalışma programınızla çözmüş olduğunuz deneme sınavlarının uyumlu olmasıdır. Eğer henüz işlemediğiniz bir konuya geçerseniz ve denemede de o konuda başarılı olamazsanız, seviye olarak doğru ilerlemenizi tespit edemezsiniz. Bu durum motivasyon kaybına da yol açacağı için konu takibinizle uyumlu deneme sınavları çözmeniz gerekir.
Sınav Psikolojisi Edinin
ALES, başarılı olunması takdirde akademik anlamda öğrenciye çok ciddi katkılar sağlayacak bir sınavdır. Bu yüzden öğrencinin ALES’e odaklanması, tam olarak odaklanabilmesi için de sınav psikolojisine girmesi gerekir: Sınav psikolojisinin temelinde motivasyon vardır ve kişi ders çalışması gerektiğini sürekli olarak kendine telkinlemelidir. Ayrıca sınavda başarılı olacağını ve disiplinli bir çalışma ile yüksek puan alacağını inanmalıdır. Ekstra olarak, verimli geçen ders çalışma aktiviteleri sonucunda kişinin kendini ödüllendirmesi de bu psikolojinin gelişmesine yardımcı olacaktır.