Benden, Ders Çalışma, Kütüphane, Motivasyon, Tavsiyeler

Yapılacaklar Listesi Hazırlama Süreci Nasıl Olmalıdır?

Yapılacaklar Listesi Hazırlama

Yapılacaklar listesi hazırlama işi aslında gündelik hayatımızın bir plan veya çerçeve doğrultusunda ilerlemesi konusunda büyük önem taşır. Gün içerisinde yapmamız veya yerine getirmemiz gereken birçok sorumluluk olabilir ancak bu sorumlulukların bazılarını yerine getirmemek, ilerleyen süreçte çok daha büyük ve ağır sorumlulukların ortaya çıkmasına yol açabilir. Ayrıca bu sorumlulukların yerine getirilmemesi zihni de doğrudan etkiler ve sürekli olarak bir şeyleri unuttuğunuzu düşünerek yaşamak zorunda kalırsınız. Bu gibi sorunların önüne geçilebilmesi adına mutlaka yapılacaklar listesi hazırlama işine girip, detaylı bir liste oluşturmak gerekir.

Yapılacaklar listesinin hazırlanması sürecinde dikkat edilmesi gereken detaylar vardır ve bu detaylar ışığında çok daha kolay bir şekilde istediğiniz listeyi elde edebilirsiniz. Bu liste sayesinde gündelik yaşantınız daha planlı bir hal alır ve tüm sorumluluklarınızı yerine getirerek, gün içerisinde sorumluluk konusunda herhangi bir eksiklik hissi duymazsınız. Üstelik bu liste, doğrudan yapmanız gerekenleri yapıp, yapılması çok da önemli olmayan sorumlulukların da geri planda kalmasına yardımcı olur. Bununla birlikte söz konusu liste sayesinde iş, eğitim ve sosyal hayatınız daha başarılı bir hale gelir. Peki, yapılacaklar listesinin hazırlanması konusunda ne gibi detaylara dikkat edilmelidir?

Yapılacaklar Listesi Hazırlama: Sadece Bu İş İçin Kullanılacak Bir Defter

Yapılacaklar listesi hazırlama konusunda atılacak ilk adıma, bu listeyi özgü bir defter edinmektir. Aslında birçok kişi gündelik yaşamında yapması gerekenleri kağıda veya sıradan defterlere not alır. Her ne kadar “söz uçar yazı kalır” şeklinde bir atasözü olsa da kağıtlara veya sıradan defterlere alınan notlar havada kalır. Gün içerisinde alınan notlara bakılmaz ve unutulduğu için bir daha da not almak pek mümkün olmaz. Bu yüzden sadece bu liste için özel bir defter edinmek hem bu işe karşı motivasyonunuzu arttırır hem de listenin ciddiyetini sağlar. Böylelikle isteseniz de istemeseniz de bu listeye bakmak durumunda kalırsınız. Eğer bu konuda herhangi bir defteriniz yoksa aşağıda yer alan modellere göz atabilirsiniz:

Yapılacak İşlerin Belirlenmesi

Yapılacak işlerin belirlenmesi hususu, listenin hazırlanması konusunda önem taşıyan noktalardan biridir. Yapılacak işlerin mutlaka atlanmaması ve tümünün listede yer alması büyük önem taşır. Herhangi bir işin veya sorumluluğun atlanması, zaten hazırlanan bu listenin amacının dışına çıkmasına yol açar. Bu durumun önüne geçmek için geniş çaplı bir beyin fırtınası yapmanız ve yapmanız gerekenleri iyi bir şekilde tespit etmeniz gerekir. Tamamıyla belirlenmesinin ardından direkt listenin oluşturulma aşaması başlayabilir ancak oluşturmadan önce dikkat edilmesi gereken birçok detay vardır.

Yapılacak İşlerin Önem Düzeyi ve Zaman Aralığı

Yapılacaklar listesi hazırlama aşamasından en çok önem taşıyan noktalardan bir diğer ise sorumlulukların veya işlerin önem düzeyidir. Bazı sorumluluklar veya işler, gün içerisinde herhangi bir zaman diliminde yapılabilir. Bazıları ise belirli bir zaman içerisinde veya belirli saatlerde bitmelidir. İşte bu önem taşıyan ve belirli saati olan işlerin mutlak suretle ön plana çıkarılması ve üst sıralarda yer alması gerekir. Zaman aralıklarının not alınması da liste hazırlarken mutlaka dikkat edilmesi gereken detaylar arasında yer alır.

Her İhtimali Hesaba Katın ve Kendinize Mola Tanımlayın

Yapılacaklar listesi hazırlarken her ihtimalin hesaba katılması büyük önem taşır. Gün içerisinde beklendik durumlarla karşılaşabilirsiniz veya gündelik işlerinizin dışında çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta ise mutlaka planlarınız içerisinde olağandışı durumlara da zaman ayırmaktır. Her işi veya sorumluluğu yapmak adına ardı ardına sıralama yapmanız, olağandışı işlerde planlarınızın ve sıralamanızın değişmesine yol açabilir. Ayrıca yapılacaklar listesi içerisinde mutlaka mola vakitleriniz de yer almalıdır. Gün içerisinde aralıksız çalışmak veya sorumluluklarınızı yerine getirmeniz, kısa süre içerisinde yıpranmanıza yol açacaktır.

Sorumluluklarınıza Ödül de Ekleyin!

Yapılacaklar listesi hazırlama konusunda kendinize katı davranmayın ve listenizi biraz eğlenceli hale getirin. Listenin içerisinde mutlaka kendinize ödül niteliği taşıyacak aktiviteler de ekleyin. Bu aktivitelerin zaman dilimlerini uzun tutmayın ve tadında bırakın. Ayrıca gerçekten zevk aldığınız ve stresinizi atabileceğiniz aktiviteleri ödül maddesi olarak listeye ekleyin. Böylelikle sorumluluklarınızı yapma konusunda çok daha istekli hale gelebilir ve motivasyonunuzu ciddi derecede arttırabilirsiniz. Ayrıca zamanınızı verimli kullanırken, aynı zamanda yapmaktan zevk aldığınız işlerden veya aktivitelerden de uzaklaşmamış olursunuz.

Sorumlulukları Renk Gruplarına Ayırın

Yapılacaklar listenizi oluştururken defterinize aldığınız notların tek renk ve koyu renklerden oluşması canınızı biraz sıkabilir. Ayrıca listenin de sıkıcı görünmesine yol açabilir. Bu durumun önüne geçebilmek adına mutlaka listeyi renklendirmeli ve sevmiş olduğunuz birkaç rengi listede kullanmalısınız. 2 veya en fazla 3 renk tercihi yeterli olacakken, renk tercihlerinin aşırı derecede fazla olması listenin karmaşık bir hal almasına yol açar. Ayrıca gözünüzün yorulmasına da neden olabilir. Bunun yanı sıra renklendirme yaparken önem taşıyan işleri bir renk grubunda, az önem taşıyan işleri bir renk grubunda ve mola veya eğlenceli vakit geçirme olarak nitelendirebileceğiniz işleri de bir renk grubuna atayabilirsiniz.

Ezberleme Teknikleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir