Kütüphane

Yapay Zeka Nedir? Kullanım Amaçları ve Alanları

Yapay zeka nedir?” sorusu, elektroniğin yaygınlaşması ve insanların yapacağı birçok işi yaparak, hayatı kolaylaştırması sonucunda sıklıkla sorulan sorulardan biridir. Geçmişte günümüze, bilim kurgu filmlerinin de vazgeçilmez konularından biri olan yapay zeka, insan hayatına giderek yerleşmekte ve her alanda kendini göstermektedir.

Yapay zeka, son dönemde gerek robotik kodlama gerekse analiz araçlarıyla birlikte en çok gündeme gelen konulardan biridir. Şuan için birçok yazılım üstadı, programlama öğrenmek isteyen bireylere geleceği yatırım adına yapay zeka öğrenmelerini şiddetli tavsiye etmektedir. “Yapay zeka nedir?” sorusuna en yanıt ise şu şekilde verilebilir: Makinelerin insan beyni gibi öğrenebilmesi, zeka olarak gelişmesi, girdiler ve çıktılar arasında mantıklı bağlantılar kurması ve insan beyni gibi hareket edebilmesine olanak sağlayan yeni bir teknolojidir. İnsanların saatler, günler, aylarca ve hatta yıllarca uğraşarak bitiremeyeceği çoğu işi kısa sürede makinelere yaptırılması olarak da tanımlanabilir.

Yapay zekanın tanımı ve kullanım amacı son derece geniştir. Ayrıca günümüzde yaygın olarak kullanılan yapay zekanın, geleceğin en popüler ve en kazançlı iş imkanlarını sunması da bu konuda hakkında en önemli beklentilerdendir. Yapay zekanın öncelikle amacını anlamak ve hangi alanlarda kullanılabileceğini kavramak, bu teknolojiye daha mantıklı bir şekilde yaklaşılmasını sağlar.

Yapay Zekanın Amacı Nedir?

Yapay zeka nedir?” sorusu kadar amacının da ne olduğunu anlamak oldukça önemlidir. Yapay zekanın tek bir amaca veya kitleye hitap ettiğini söylemek yanlış olur. Yapay zekanın amaçları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Bilimsel araştırmalarda zamandan ve emekten tasarruf adına araştırma yardımcılarının geliştirilmesini sağlamak,
  2. İnsan beyninin fonksiyonel yapısını büyük ölçüde anlamak adına bilgisayar modellerinden yardım almak,
  3. Yapay zeka ile robotlar geliştirerek, bu robotların iş yardımcıları ve mantıksal karar yardımcıları olarak kullanılması,
  4. İnsanların; öğrenme, düşünme, strateji geliştirme, karar verme ve daha birçok beyin fonksiyonunun ne şekilde geliştiğini bulmak,
  5. Öğrenme metotlarının kullanılabilir hale getirilip, bilgisayarlara aktarılması ve öğretilmesini sağlamak,
  6. Genel bilgi sistemleri gibi geleceğin toplumlarında büyük önem taşıyan noktaların geliştirilmesi,
  7. Uzmanlık veya geniş bilgi gerektiren tüm işlerin makineleri le yapılıp veya bu konularda makinelerden yardım alınmasını sağlamak,
  8. İnsanların bilgisayar kullanımı daha kolay bir hale getirmek,

gibi 8 temel amaç, yapay zekanın amaçları olarak nitelendirilebilirler.

[toc]

Yapay Zekanın Günlük Hayatta Kullanım Alanları

Yapay zekanın kullanım alanları birkaç alanla sınırlı değildir ve yüzlerce alanda dahi kullanıldığı görülür. Özellikle günümüzde veri analizleri ve veri çıktıları alma gibi konularda çok sık kullanıldığı bilinirken, veri tanımlamaları ya da veri dönüşümü gibi konularda da fazlasıyla kullanılır. Yapay zekanın genel kullanım alanları ise şu şekilde açıklanabilir:

  • Bağımız araç üretimi: Bağımsız araç üretimi tanımı birçok yere çekilebilir ve akılda birçok şey canlandırabilir ancak bu konuda verilecek en iyi örnek, sürücüsüz mesafe kat edebilen Tesla araçlarıdır. Son dönemlerde Tesla araçları hakkında yayınlanan Youtube videolarına bakıldığında, araçların özellikle uzun yolda başarılı bir şekilde mesafe kat ettikleri ve olası tehlikelere karşı başarılı refleksler verdikleri görülür. Sadece araba olarak değil, diğer birçok makinenin ilerleyen süreçte ve günümüzde yapay zeka ile kendi kendine hareket ettiği görülebilir.
  • Yardımcı yapay asistanlar: Telefonlarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan yapay asistanlar, birkaç kelime ile sizi dinlemeye başlar ve sizden komut bekler. “Hey Siri”, “Okey Google” gibi kelimeler sonucunda asistanlar devreye girer. Ardından verdiğiniz komuta göre işlem yapmayı denerler.
  • Alışveriş önerileri: Yapay zeka nedir?” sorusunun temelinde yatan alışveriş önerileri, yapay zekanın en çok kullanıldığı alanların başında gelir. Yapay zeka, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını iyi bir şekilde analiz eder ve alınan bir ürünün yanında hangi ürünün alındığını tespit eder. Buna göre market konumlandırılması veya internet sayfalarının dizaynı oluşturulur. Bu alışveriş önerili konusunda en basit örneklerden biriyken, tüketimin arttırılması adına yapay zekanın birçok senaryo oluşturduğu ve önemli önerilerde bulunduğu bilinir.
  • Eğlence ve vakit geçirme önerileri: Youtube, Instagram, Spotify, Netflix ve benzeri eğlence platformlarında, izlediğiniz veya dinlediğiniz içeriklere göre birçok öneri karşınıza çıkar. Ne hikmetse bu önerilerin de ilginizi çekebilecek öneriler olduğu ve ilgi alanlarınıza hitap eden öneriler olduğu bilinir. İşte bu önerilerin yaratılması konusu tamamıyla yapay zekayla ilgilidir. Önerilerin tümü yapay zeka tarafından karşınıza çıkarılır.
  • Güvenlik noktaları: Sesli yanıt sistemleri, görüntülü tanıma sistemleri, güvenlik soruları, özel şifreler ve daha birçok noktada yapay zekadan fazlasıyla yararlanılır.
  • Müşteri destek sistemleri: “Yapay zeka nedir?” sorusunun temelini oluşturan önemli noktalardan bir diğer ise otomatik müşteri destek sistemleridir. Facebook, e-ticaret siteleri, kurumsal firma siteleri ve mobil uygulamaların genelinde otomatik cevap veren müşteri destek sistemleri yer alır. Bu sistemlerle tıpkı bir insanla konuşuyor gibi konuşmak mümkündür. Gerçek bir birey gibi cevap veren tüm bu sistemler, yapay zekanın önemli ürünleri olarak bilinirler.

Yapay Zeka Öğrenmeye Nereden Başlanır?

Yapay zeka öğrenmeye nereden başlanır?” sorusu da özellikle yapay zekaya ilk adımlarını atacak olan bireyler tarafından mutlaka sorulması gereken ve fazlasıyla da sorulan sorulardan biridir.

Yapay zeka öğrenme konusunda ilk detay, yapay zekanın temellerini, mantığını ve bileşenlerini öğrenmektir. Direkt olarak yapay zekaya herhangi bir programlama dili ile başlanabilir ancak zeminin sağlam olmaması, ilerleyen süreçte gelişimi engeller. Yapay zekanın temelini öğrenmemek, sizi geliştirici değil, uyarlayıcı konumuna iter. Bu konumda ise sürekli aynı yerde saymak zorunda kalırsınız. Bu nedenle yapay zekaya dair; derin öğrenme, makine öğrenmesi, yapay sinir ağları ve işlemsel zeka gibi temel konular hakkında bilgi sahibi olmanız önerilir.

Söz konusu konular hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmanız durumunda ise artık yapay zekaya programlama ile atılım sağlayabilirsiniz. Böylelikle “yapay zeka nedir?” sorusuna karşın kendinizce cevaplar geliştirebilir ve yapay zeka ile yeni yeni ürünler ortaya çıkarabilirsiniz. Peki, yapay zeka programlama dilleri hangileridir? Hangi programlama dilleri ile yapay zeka uygulamaları geliştirilebilir?

Yapay Zeka Programlama Dilleri Hangileridir?

Yapay zeka programlama dilleri konusunda en çok dikkat çeken ve kullanılan dillerin başında Python dili gelir. Python konusunda yazmış olduğumuz içerik, neden bu programlama dilini öğrenip, yapay zekaya adım atmanız konusunda önem taşıdığını net bir şekilde ifade eder.

Yapay zeka konusunda öğrenilebilecek programlama dilleri, aslında geçmişten beri var olan ve makine öğrenimi konusunda kullanılan programlama dilleridir. Bu programlama dillerine direkt olarak “yapay zeka” değil de makine öğrenimi mantığıyla bakmak gerekir. Yapay zekaya atılacak adımların temeli, şu programlama dilleri ile oluşturulabilir:

  • Python,
  • Liop,
  • Prolog,
  • C++,
  • Java,
  • Haskel,
  • Julia,
  • R,

Bu programlama dilleri ile yapay zekaya ilk adımlarınızı atabilirsiniz. Bununla birlikte yapay zeka eğitimlerine katılarak veya direkt olarak yapay zeka eğitimi veren üniversite bölümlerini tercih ederek, yapay zeka öğrenme konusunda temeli güçlü adımlar atabilirsiniz.

Yapay Zeka Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

Yapay zeka bölümü olan üniversiteler hangileridir?” sorusu, tıpkı “yapay zeka nedir?” sorusu kadar önem taşır. Yapay zeka konusunda ülkemizde sadece üç üniversite tam olarak bu konuya dair bölümler açmıştır.

Yapay zeka bölümü olan üniversiteler ise şu şekildedir:

  • TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (Vakıf)- Yapay Zeka Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (ANKARA) = 10 Kontenjan
  • Hacettepe Üniversitesi (Devlet)- Yapay Zeka Mühendisliği (İngilizce ) (ANKARA) = 30 Kontenjan
  • Bahçeşehir Üniversitesi (Vakıf)- Yapay Zeka Mühendisliği (İngilizce  (Burslu) (İSTANBUL) = 7 Kontenjan
  • TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (Vakıf)- Yapay Zeka Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) (ANKARA) = 7 Kontenjan
  • TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (Vakıf) Yapay Zeka Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) (ANKARA) = 8 Kontenjan
  • Bahçeşehir Üniversitesi (Vakıf) Yapay Zeka Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) (İSTANBUL) = 14 Kontenjan
  • Bahçeşehir Üniversitesi (Vakıf) Yapay Zeka Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) (İSTANBUL)  = 25 Kontenjan

yukarıda saymış olduğumuz tüm üniversite ve bölümler, direkt olarak yapay zeka eğitimi üzerine yoğunlaşmış ve bu alanda eğitim veren üniversitelerdir. Bunların dışında birçok devlet ve özel üniversitede yapay zekanın temelini atan dersler ve eğitimler söz konusudur. Özellikle Yönetim Bilişim Sistemleri, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği ve diğer birçok  mühendislik bölümünde de yapay zekanın temellerini oluşturan eğitimler verilir. Hatta bu eğitimler, öğrencilerin  yapay zekada belirli bir seviyeye ulaşmalarına da yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir