Üniversite yaşamı Ergenlik döneminizin son bulduğu ve yetişkinlik döneminize geçişin az kaldığı zamandır. Üniversite lisans ve ön lisans olarak iki seçenekten oluşan bir öğretim dönemidir. Üniversiteden önce zorlu ve stresli bir lise serüveninden geçmiştiniz. Lisenin son senesinde üniversiteye giriş sınavı için, yıpranarak çalıştınız. Tüm çaba ve çalışmalarınız iyi bir üniversite serüveni içindi.
Bu hayat serüvenine artık başlamış bulunmaktasınız. Uzun ve sınav stresli dönemleri geride bıraktınız. İstediğiniz bölüme ulaşmanın sevinci ile üniversiteye başlayabilirsiniz. Üniversite döneminde gerek duyabileceğinizi düşündüğümüz bir takım tavsiyeleri sizlerle paylaşacağız. Artık ergenlik dönemini geride bırakarak yerine oturmuş karakterinizle tanışabilirsiniz. Kendinizde bir takım değişiklikler görürseniz, bilin ki artık büyüdünüz. Bu büyüme yaştan çok ruhsal bir büyümedir.
Yeni Başlayanlar İçin Üniversite Hayatı
Eğer üniversite yaşamı için ilk döneme giriş yapıyorsanız öncelikle heyecanınızı yenmelisiniz. Üniversite hakkında çevrenizin etkisi ile ön yargılarınız oluşmuş olabilir. Ama bu ön yargıları kırmanız lazım. Bu yıllarda kendini keşfetmeye başlayacaksınız. Eski okul hayatınıza göre daha özgürlükçü bir dönemmiş gibi görülebilir. Kıyafetinizden ve saçınızdan ötürü kısıtlanmıyor olabilirsiniz. Ama bunların yanı sıra üzerinize birçok sorumluluk yüklenir.
Bu sorumluluklar sizin artık yetişkinlik döneminize geçmenize az kaldığının habercisidir. Eski okul döneminizde ki gibi veli gereksinimi bulunmaz. Çünkü siz artık kendinizin velisisinizdir. Kulağa hoş gelse de, artık eskisi gibi rahat olamayacaksınız. Kendinizi ve okul hayatınızı iyi yönetmeniz gerekecek. Geleceğinizi düşünerek hareket etmeye başlayacaksınız. Bu da büyüdüğünüzün en resmi kanıtı olacak.
Tüm bu sorumlulukların vereceği endişeye bir kenara bırakıp üniversite yaşamı döneminin iyi taraflarına da bakmalıyız. Artık yeni bir hayatınız başlayacak, yeni insanlarla tanışacaksınız. Gezip keşfetmenin tadına varacaksınız. Bu geziler ve deneyimleriniz sayesinde kendinize yeni donanımlar katmış olacaksınız. Kendinizi geliştirmeye başladığınızı her yönden hissedeceksiniz. Davranışlarınız ve hissettikleriniz daha da oturacak.
Üniversite döneminin yararlı aktivitelerine katılarak ve kendinize hiçbir zaman “ben oldum“ demeyerek devam etmelisiniz. Bunun sayesinde, kendinize güveniniz her geçen gün daha da artacak. Yazımızı üniversite yaşamına geçiş veya üniversite yaşamına uyum dersi olarak da görebilirsiniz. Peki ya verimli bir üniversite dönemi nasıl geçirilir?
Üniversite Hayatını Verimli Geçirmek Senin Elinde
Üniversite yaşamı hakkında şimdiye kadar bahsettiklerimiz senin özgürlüğüne yönelikti. Ama sakın size bu konuşmalar ders çalışmanın da aksatılacağını düşündürtmesin. Mesleğiniz ile kavuşmadan önce, son düzlük üniversite yıllarınızdır. Bu hayattaki en büyük göreviniz, eğer meslek sahibiyseniz mesleğinizi en iyi şekilde yapmak olmalıdır.
Mesleğinizi en iyi şekilde yapmak hem sizin için hem de ülkemiz için çok gerekli bir davranıştır. Bu yüzden okul hayatınızdaki eğitiminizden gerektiği şekilde öğreniminizi almalısınız. Derslerinizi en verimli şekilde tamamlayarak mesleğinizi iyi yapmaya aday olabilirsiniz. Öğretmenlerinizden yararlanabildiğiniz kadar yaralanmaya çalışın.
Mümkünse tüm bilgilerini sömürün. Yaşadığınız anın dışında bir fırsatınız olmayacak. Anınızı en iyi şekilde değerlendirmelisiniz. Bu yüzden üniversite yaşamı boyunca not tutmayı ve derslerinize düzenli çalışmayı atlamamalısınız. Eğer düzeni kuramazsanız ipin ucunu kaçırırsınız.
Kendinize sessiz bir mekân bulun ve çalışmalarınızı mezun olacağınız güne kadar devamlı bir şekilde sürdürün. Derslerinizin yanı sıra iyi bir ders fotokopicisi bulmanız da önemlidir. Fotokopici sayesinde ders notlarına ulaşabilirsiniz. Kendi derslerinizin yanı sıra başka dallara da yönelmelisiniz. Kendinizi sınırlandırmayarak, donanmalısınız.
Üniversite Hayatı İçin Tavsiyeler
Üniversiteye giriş yaptıktan sonra yabancı dile de yoğunlaşmalısınız. Artık bir dilinizin olması sizi çok ayırmamakla birlikte birden fazla dil aranmaktadır. Staj deneyimlerinde çok mühim taşır. Mihenk taşı olarak görülen stajlar mesleğinizin öncesindeki ilk ilgili deneyiminizdir. İcra edeceğiniz mesleği teorik olarak zaten tanımış olacaksınız.
Ama uygulamalı bir tanıma da şart. O yüzden staj deneyiminizi önemsemelisiniz. Üniversite yaşamı boyunca ders çalışmayı elden bırakmamakla birlikte, kendinizi doğru ifade ederek sosyalleşmekte önemlidir. Öz güveninizi göstererek kendini doğru ifade etmelisiniz. Tüm bu tavsiyelerin yanı sıra üniversite sizlere başka kapıları daha açar.
Çokça sayıda ve farklı alanlarda, herkese hitap edecek kadar çok kulüplerle karşılaşırsınız. Sanat, spor, kültür ve eğitim içeriklerinin bulunduğu kulüplerden birini seçerek kendinizi başka dallarda da geliştirmelisiniz. Hem sosyalleşebileceğiniz hem de eğlenebileceğiniz bu kulüplerden faydalanmazsanız sonradan çok üzülebilirsiniz.
Yurt dışı gezi ve eğitim fırsatlarının da bulunduğu üniversite hayatı, bol deneyimli geçirilmesi gereken bir dönemdir. Sizde kendinize sınır koymayın ve asla “ben oldum“ demeyin. Unutmayın ancak cahil insanlar kendilerini gelişime kapatarak, her şeyi bildiklerini düşünürler. Sizler aydın bireyler olarak kendinizi sadece üniversite yaşamı boyunca değil, her daim geliştirmelisiniz.
Başarılı bir çalışma, çok faydası oldu emeğinize sağlık.?
Teşekkür ederiz Çağla Hanım. Fayda sağladıysak ne mutlu bize…
🙂