Benden, Kütüphane, Tavsiyeler

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Üniversite Tercihi

Üniversite tercihi gerek aileler gerekse öğrenciler tarafından apar topar yapılır. Aceleyle yapılan her tercih, geleceğe vurulan bir baltadır. Yapılan en ufak bir yanlış, öğrencinin hiç istemediği, ömür boyu mutlu olmayacağı ve ona zarar verecek bir bölüm okumasına neden olabilir. Bu yüzden böylesi bir süreçte hazır olmak, hassas ilerlemek ve doğru adımlar atmak büyük önem taşır. Peki, üniversite tercihi nasıl yapılır? Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?

Üniversite Tercihi Önceden Belirlenmeli

Yola çıktıktan sonra ve hatta yolu bitirdikten sonra hedef koymak, çok yanlış bir durumdur. Yola çıkmadan önce hedef belirlenir ve o hedef çerçevesinde ilerlenir. Tercih yaparken de durum aynı şekilde olmalıdır. Üniversite adayı sınava hazırlanmadan önce hedeflerini belirlemeli, hangi okula gitmek ve hangi bölümü kazanmak istiyorsa, tek tek hepsini bir deftere not etmelidir.

Kısacası, üniversite tercihinden ziyade sınava başlamadan önce tercihler yapılmalı ve bu tercihler doğrultusunda ders çalışma programı oluşturulmalıdır. Öğrencinin hedeflerine ve tercihlerine inanabilmesi için kendine özel bir deftere tercihlerinin hepsini, bu tercihlerinin gerektirdiği puanları ve sıralamaları not alması gerekir. Özel bir defter ihtiyacını ise aşağıda yer alan defterler vasıtasıyla karşılayarak, konuya daha motive bir şekilde başlayabilir.

[adace_shop_the_post ids=”6087,6079″ id=”1590247813194″]

Tercih Kılavuzuna Göz Yola Koyulmalı

ÖSYM her sene tercih kılavuzu yayınlar ve hangi üniversitenin, hangi bölümünün kaç puanla veya hangi sıralamayla alım yaptığını duyurur. Tercih yapılmadan önce bu kılavuz detaylı bir şekilde okunmalı, tercih yapmanın mantığı anlaşılmalıdır. Ardından öğrencinin hedefinde olan üniversitelere ve bölümlere göz atılmalıdır. Bölüme göre üniversite seçimi daha mantıklı olur. Öğrenci hangi bölümü istiyorsa, o bölüme odaklanarak il seçimini yapmalıdır. İle göre bölüm seçimi, öğrencinin olaya duygusal yaklaşmasına sebep olacaktır.

Seçilen bölümler, iller, burs durumu, üniversite durumu gibi birçok detay eşliğinde tercih listesi oluşturulmaya başlanmalıdır.

Ebeveynler Kesinlikle Baskıcı Olmamalı

Üniversite tercihi yapılırken unutulmaması gereken nokta, ebeveynlerin değil, öğrencilerin 2 veya 4 yıl gibi süreler okuyacağıdır. Öğrencinin okuyacağı ile ve bölüme hevesli bir şekilde gitmemesi, orada geçireceği vaktin ona eziyet haline gelmesine neden olur. Çoğu öğrenci ebeveyn baskısıyla tercihini yapar. Haliyle bu durum başarısız ve sıfır verimle geçirilen bir üniversite hayatı demektir.

Bu konuda seçim tamamen öğrenciye bırakılmalı ve öğrenciye mantıklı seçim yapması konusunda telkinde bulunulmalıdır. Ayrıca ebeveynlerin her konuda öğrencinin arkasında olduklarını belirtmeleri, öğrencinin çok daha hevesli, istekli ve doğru tercih yapmalarına neden olur.

Puana Göre Değil Başarı Sıralaması Üzerinden Tercih Yapılmalıdır

Üniversite Tercih

Üniversite Tercih

Üniversite bölümlerinin her sene puanları değişim gösterir. Örnek verecek olursak; X bölümü 2019 yılında 400 puanla alıyorsa, 2020 senesinde 380 puan ile alım yapabilir. Asıl olan puan değil, başarı sıralamasıdır. Taban puanlar başarı sıralamasına göre belirlenir. Ayrıca adayların yerleştirme işlemi de yine sisteme göre başarı sıralaması üzerinden gerçekleşir. Haliyle başarı sıralamasına göre tercih yapmak çok daha mantıklı olur.

Başarı sıralamasına göre yapılan tercih, en fazla 50 bin aşağı veya yukarı olmalıdır. İdeal aralık ise 10 bin aşağı ve 10 bin yukarıdır. Genel olarak her sene başarı sıralamaları 10 bin ila 20 bin arasında değişir. Öğrencinin 10 bin olarak sıralamalarını yapması (sıralamasının iyi olduğunu ve şansa ihtiyaç duymadığını farz edersek), çok daha garanti bir sonuç alınmasına neden olacaktır.

Çevresel Etkenler de Göz Önünde Bulundurulmalı

Üniversite tercihi yaparken çevresel etkenler genel olarak göz ardı edilir. Öğrencinin masraflarının karşılanıp karşılanmayacağı, uygun konaklama yerinin bulunup bulunamayacağı, bölümün gerektirdiği masrafların karşılanıp karşılanamayacağı gibi detayların da göz önünde bulundurulması gerekir.

Öğrencinin bu ve benzeri sorunlarla eğitim hayatını sürdürmesi pek mümkün değildir. Bu yüzden bu detayların önceden netleştirilip, tercih yaparken bu hususlara da dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde öğrenci her ne kadar iyi bir üniversite ve iyi bir bölüm kazanmış olsa da üniversite hayatının hayal kırıklığına neden olması ihtimali kuvvetlidir.

Tercihin Kullanılmaması Durumu

Bazı öğrenciler veya ebeveynler tercih yapsalar da o üniversiteye veya bölüme çeşitli nedenlerden ötürü kayıt yaptırmazlar. Bu durum adayın puan sıralamasının bir sonraki sene ciddi bir düşüş yaşamasına neden olur. Ayrıca aday ek olarak okul puanı gibi ekstra puanlara sahipse, bu puanların da tamamen kaybedilmesi veya büyük ölçüde azalması söz konusudur. Haliyle tercih yaparken bu durumun da göz önünde bulundurulması gerekir.

Puanı Belli Olmayan Üniversiteler

Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu, puanları ne olursa olsun tercih listelerine başarı sıralamaları veya puanları henüz belli olmayan bölümleri yazarlar. Evet her öğrencinin bu bölümlere girebilme şansı vardır ancak % kaç şansı olduğu basit bir yöntemle çözülebilir. Tek yapılması gereken, puanı olmayan bölümün, hangi üniversitede olduğunu ve o üniversiteye puan olarak hangi üniversitelerin yakın olduğunu bulmaktır. Puanı belli olmayan bölümler, genel olarak kendine yakın olan üniversitelerin puanlarına göre alımlarını gerçekleştirirler.

Yatay Geçiş ve Dikey Geçiş Olanaklarının Kontrol Edilmesi

2 yıl veya 4 yıllık üniversite kazanmış olabilirsiniz. Buna rağmen istediğiniz üniversitede okumaya başarı sıralamanız veya puanınız yetmediyse, yatay geçiş veya dikey geçiş imkanlarına göz atmanız gerekir. Üniversite tercihi yaparken, seçtiğiniz bölümlerin bu tür imkanlarının olup olmadığına da dikkat edin. Aksi halde yıllarca hevesli olmadığınız bir il veya üniversitede eğitim hayatınızı sürdürmek zorunda kalabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir