Benden, Tavsiyeler

Üniversite Öğrencileri Ev Tutarken Nelere Dikkat Etmeli?

Üniversiteli Öğrencileri Ev Tutarken Nelere Dikkat Etmeli

Üniversite öğrencileri ev tutarken nelere dikkat etmeli?” gibi konu, üniversite hayatına yeni atılmış, ilk yılını yurtlarda geçirmiş ve ikinci yılında ise artık bir eve çıkmak isteyen her öğrencinin merak sınırları içerisinde yer alır. Aynı zamanda henüz üniversite hayatına yeni atılmış ve ilk senesinden eve çıkma arzusunda olan bireyler için böylesi bir konunun çok daha büyük önem taşıdığı söylenebilir.

Ev tutmak, üniversite öğrencileri için çok cazip bir olay gibi gelse de ev tutarken dikkatsiz davranılması birçok problemi ilerleyen süreçte beraberinde getirecektir. Öte yandan bu konuda acemi olunduğunun veya hiçbir şekilde bilgi sahibi olunmadığının gerek emlakçılara gerekse ev sahiplerine belli edilmesi, çeşitli dezavantajlar doğuracaktır. Ev tutarken temel dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat edilmesi ve ev seçiminin de bu doğrultuda yapılması, bireyin bu süreçten hiç zararlı olmadan veya minimum zararla çıkmasına yol açacaktır. Kimi zamanlarda ise ev konusunda çok iyi bir seçime imza atmasına neden olacaktır. Peki, üniversite öğrencileri ev tutarken nelere dikkat etmeli? Bu konu özelindeki en temel detaylar neler?

Evin Eşyalı Olup Olmayacağı

Evin eşyalı olup olmayacağı konusu üniversite öğrencilerinin ilk olarak dikkat etmeleri gereken detaylardan biridir. Bir evin eşyalı olması da eşyasız olması da beraberinde birçok avantajı getirecektir. Evin eşyasız olması haliyle kira fiyatının bir miktar daha düşmesine yol açacaktır. Evin eşyalı olması ise kira fiyatına doğrudan yansıyacaktır. Uzun vadeli oturma planı yapan üniversite öğrencilerin eşyasız ev tutup, uygun fiyatlı ve ikinci el eşyalar tercih etmeleri çok daha mantıklı olacaktır. Uzun vadede toplam kira maliyeti konusunda bu durum büyük bir avantaj sağlayacaktır ve aynı zamanda bireyler temel ev eşyalarına da sahip olacaklardır. Kısa vadeli oturma planlarında ise ev eşyası maliyetinin ortadan kalkması nedeniyle eşyalı ev tutulması çok daha mantıklı bir seçenek olacaktır.

Okula Olan Mesafesi

Ev ile okul arasındaki mesafe en çok dikkat edilmesi gereken detaylardan biridir. Evin okula uzak olması durumunda öğrencilerin ekstra olarak yol masrafını da hesap etmeleri gerekecektir. Şehirden şehre değişen ulaşım maliyetleri, bu noktada önemli bir etkendir. Bu yüzden aslında kira maliyeti içerisinde evin okula olan mesafesi üzerinde de mutlaka durulmalıdır. Okula yakın evlerin şehir merkezinden çok uzak olmaları, temel ihtiyaçların karşılanmasını güçleştirebileceği ihtimali de göz ardı edilmemelidir. Tüm bu parametreler bir araya getirilip, iyi bir değerlendirme yapılması son derece önemlidir.

Evin Temel Fonksiyonlarının Çalışması

Evin temel fonksiyonlarının çalışması, kiralanacak olan evi incelerken veya gezerken ilk olarak dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer almaktadır. Evin temel fonksiyonlarının çalışmaması durumunda, ilerleyen süreçte ev sahibi ya da ev kiralama konusunda hizmet sağlayan emlakçı yardımcı olmayabilir. Yapılan sözleşmelerle birlikte evden çıkmak da mümkün olmadığı için evin temel fonksiyonlarının ev içi yaşam kalitesini ciddi manada düşürmesi söz konusu olabilir. Temel olarak kontrol edilmesi gereken fonksiyonlar ise şunlar olmalıdır:

  • Evde yemek ihtiyacının karşılanabileceği bir sistem var mı?
  • Evde sıcak su ihtiyacının karşılanacağı tüm sistemler çalışıyor mu? Sıcak suyun akışı sürekli mi?
  • Evin elektrik tesisatı düzgün çalışıyor mu? Herhangi bir risk teşkil ediyor mu?
  • Evin güvenliği; kapısının kilitlenmesi, pencerelerin korunaklı olması ve hırsız vb. durumlar için güvenli olması gibi şartlar mevcut mu?
  • Ev eşyalı ise her eşya düzgün bir şekilde işlevini yerine getirebiliyor mu?
  • Evin tuvalet başta olmak üzere diğer giderlerinde herhangi bir tıkanıklık var mı? Bu bölgelerden rahatsız edici bir koku yayılıyor mu?
  • Evin fare, böcek, haşere vb. unsurlar için durumu ne?
  • Binanın yaşı ve genel yapısı depreme dayanıklılık içeriyor mu?
  • Binanın temizlik işleri düzenli olarak yürütülüyor mu?

Yukarıda yer alan soruların sorulması, temel anlamda evin durumu hakkında size bilgi verecek ve konforlu bir şekilde yaşanıp yaşanamayacağı konusunda gerekli sonuçları elde etmenize yardımcı olacaktır.

Evin İlk Temizliğinden Sonra Gerekli Notların Alınması

Evin durumu hakkında, temel fonksiyonları hakkında ve kullanıma ne denli uygun olduğu hakkında tüm izlenimler, ilk temizlik süreci sonrasında tespit edilebilir. Bununla birlikte ilk bir ayın da bu konuda belirleyici bir etken olduğu söylenebilir. Bireyin evi aldığı durum ile ev sahibinin evin genel durumu arasında ciddi fark olabilir. Ev sahibi önceki kiracı nedeniyle ortaya çıkan sorunları gözden kaçırmış ya da bilmiyor olabilir. Yeni sahibi olduğunuzda ise bu sorunları bildiğiniz halde not almamanız ise ilerleyen süreçte söz konusu sorunlara sizin sebebiyet verdiğinize dair bir düşüncenin ev sahibi nezdinde oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle evin ilk temizliği ya da ilk bir aylık kullanımı içerisinde tespit edilen sorunların, ilerleyen süreçte depozito kesintisi, ekstra ücret talebi veya senet tahsilatı gibi durumlara açmaması için iyi bir şekilde not alınması son derece önemlidir.

Evin Rutubet Durumu

Evin rutubet durumu da bireylerin en çok dikkat etmeleri gereken noktalardan biridir. Rutubetli bir ev çok büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Kirasının uygun olması, rutubet sorunu olan bire evde yaşanması gerekliliği doğurmamaktadır. Sağlık ve konfor, ev konusunda her zaman öncelik olmalıdır. Rutubet olan evlerden uzak durulması ve böylelikle solunum yollarında meydana gelebilecek kalıcı rahatsızlıkların önüne geçilmesi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Ev Arkadaşı Olarak Seçilen Bireylerin Uzun Süredir Tanınıyor Olması

Üniversite öğrencileri ev tutarken nelere dikkat etmeli?” konusunun en hassas noktalarından biri ev arkadaşı seçimidir. Bireyler uzun süredir tanımadıkları, her halini bilmedikleri, ev alışkanlıkları hakkında hiçbir fikir sahibi olmaları ve en önemlisi güvenemedikleri bireylerle aynı eve çıkmamalıdırlar. Aksi takdirde hayal edilen bir üniversite öğrenci evi, büyük bir hayal kırıklığı, maddi ve manevi çeşitli olumsuzluklarla sonuçlanabilir. Ev arkadaşı seçimi konusunda seçici olunması en temel detaylardan biridir.

Evin Kış Şartlarına Karşı Yalıtımının Nasıl Olduğunun Kontrol Edilmesi

Kış aylarının çeşitli illerde çok çetin geçtiği bilinen bir gerçektir ve bu aylarda ısınma problemleri yaşamak, evin kış şartlarına uygun olmaması ve yalıtım konusunda zayıf olması gibi birçok durum çeşitli problemlere yol açacaktır. Öncelikle ısınma maliyetleri çok ciddi anlamda artacak ve evin aylık maliyeti kış aylarında tahmin edilenden kat kat daha fazla olacaktır. Sonrasında ise evdeki konfor 3, 4 ve hatta 5 aylık bir süreçte yok olacaktır. Evin kış şartlarında azami gereksinimleri karşılayıp karşılamadığı bu nedenle iyi bir şekilde kontrol edilmelidir.

İlgili İçerik: Okulda Dikkat Kaybı Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir