Benden, Kütüphane, Motivasyon, Tavsiyeler

Stres Yönetimi Teknikleri | En Etkili 5+ Stres Yönetimi

Stres yönetimi teknikleri, gündelik hayatınızda hangi eylemi yapıyorsanız yapın vücudunuz ferahlaması ve baskı altından çıkması için etkili olabilecek tekniklerdir. Her bireyde aynı tekniğin etkili olduğunu söylemek doğru olmaz ve tekniklerin etkileri bireyden bireye değişim gösterebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise bireylerin teknikleri iyi bir şekilde kavraması ve pratikte uygularken zorlanmamasıdır. Doğru uygulanan stres yönetimi teknikleri sayesinde kısa süre içerisinde rahatlayabilirsiniz.

Stres altındayken bir şekilde rahatlamak gerekir ve stresin devamlılığı durumunda anlık olarak; beceri, düşünce, zeka vb. birçok unsur devre dışı kalabilir. Haliyle kişinin bir nevi olaylara karşı savunmasız kalması söz konusu olabilir. Bu tür durumlar birçok zarara yol açacağı için bireyin stres yönetimi teknikleri hakkında bilgi sahibi olup, ihtiyaç duyduğu anda bu teknikleri uygulaması gerekir. Bununla birlikte uzun vadeli devam eden stres durumlarında da vücudun stres altında bırakılması, birçok sağlık problemine davetiye çıkarır. Haliyle hem kısa vadeli hem de uzun vadeli olan bu yöntemlerden iyi faydalanmak gerekir.

Peki, stres yönetimi teknikleri nelerdir? En etkili ve en kısa sürede çözüm sağlayan yöntemler hangileridir?

İletişim Kurmak

Stres yönetimi teknikleri içerisinde olmazsa olmazlardan biri de iletişim kurmaktır. Öncelikle odaklanılması gereken nokta insanın sosyal bir varlık olmasıdır ve bu sosyal yapısı nedeniyle günümüz teknolojisine sahip olunmasıdır. Bu da demek oluyor ki insan geçmişten günümüze kadar becerilerinin büyük bir çoğunluğunu iletişim kurmak için harcamıştır ve kurduğu iletişim de temel amaçlardan biridir. Haliyle basitçe kurulan bir iletişim, onun rahatlayacağının en önemli göstergelerinden biridir.

Stres altındayken başka bir insanla iletişim kurmak adına birkaç kişinin olması yeterlidir. Karşı tarafın da müsait olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olduktan sonra onunla iletişim halinde olmak, pozitif bakış açılarından yararlanmak ve stres yaptığınız konu hakkında ondan destek veya farklı bakış açıları almak, stresinizi önemli ölçüde azaltacaktır. Bununla birlikte stres altındayken düşünce yapınız veya olaylara bakış açınız oldukça dar bir hal alacaktır. Farklı biriyle iletişim kurmanız durumunda, olaylara daha çok dışardan bakan bir gözden önemli tavsiyeler almanız da bu yöntemle mümkün hale gelir.

Stresi azaltmak adına birebir, telefonla veya mesajla sohbet gerçekleştirebilirsiniz. Kişi seçimi büyük önem taşır ve mutlaka sizi anladığını düşündüğünüz, sohbet etmekten zevk aldığınız, düşünce yapısının gelişmiş olduğuna inandığınız kişilerle sohbet etmenizi önermekteyiz.

Stres Yönetim Teknikleri ile Planlama

Stres yönetim teknikleri ile planlama yapmak, yoğun stres altında hisseden bireylerin en çok tercih ettikleri yöntemlerin başında gelir.

Stresi azaltma konusunda planlama yüksek önem teşkil eden bir detaydır ve bu yöntem ile stresinizi hem uzun vadeli hem de kısa vadeli olarak kontrol altına alabilirsiniz. Öncelikle konunun ne olduğuna odaklanmalı ve hangi konu başlıklarının sizde büyük bir strese yol açtığını tespit etmelisiniz. Ardından olayların hangi tarihte nasıl sonuçlanması gerektiğini belirlemeli ve belirli zaman dilimleri belirleyerek, sorumluluklarınızı da bu zaman dilimlerine yaymalısınız.

Genel olarak iş hayatındaki stresi azaltma gibi bir konuda daha çok etkili olan bu yöntem, aynı zamanda eğitim hayatında da büyük ölçüde işe yarar. Sorumluluklarınızı ne şekilde yapacağınız, hangi aşamalarla ilerleyeceği, aşamaların neler olacağı ve hangi aşamaların öncelikli olduğu gibi konular sayesinde stresinizi ciddi ölçüde bastırmanız mümkün olacaktır.

Savsaklamadan Kaçınma

Savsaklama sizi sorumluluklarınızdan uzaklaştıran, geçici tatmin sağlayan ve sorumluluklarınızdan uzaklaştırırken de daha büyük bir stres karmaşasına sürükleyen bir eylemdir. Yapmanız gereken bir iş, yapmanız gerektiği anda değil de işin bitmesi gereken son dakikalarda ve hatta bu sürelerin de ötesinde yapıyorsanız, işlerinizi önemli ölçüde savsaklıyorsunuz demektir.

Savsaklama, beynin kendi kendini kandırmasıdır ve uzun vadede düşünüldüğünde stres seviyenizi tahmin edemeyeceğiniz kadar arttıracak bir unsurdur. Savsaklama; yemek yeme, oyun oynama, sosyal medyaya dalma ve diğer anlık zevk aldığınız eylemlere yönelmenize neden olur. Beyin bu tür eylemler ile küçük tatminler sağlar ve anlık rahatlamalar ile sorumluluklarınızı stresini azaltmaya çalışır. Halbuki bu anlık tatminler ve stres giderici eylemler, etkisini yitirmesinin ardından stres seviyenizin daha da çok artmasına yol açarlar.

Stres yönetim teknikleri konusunda etkin tekniklere sahip olmak istiyorsanız, mutlaka bu yönteme özen göstermelisiniz. İşlerinizi yapmanız gereken anda bir anda sizi işten uzaklaştıran ve anlık tatmin sağlayan unsurlara yöneldiğinizde, beyninizin arka planındaki sese kulak vermelisiniz. Bu ses, yapmanız gerekenin anlık tatminler değil, asıl sorumluluklarınız olduğunu söyler. Tam da bu sesi duyduğunuzda kendinizi bir anda yapmanız gereken işlere atmalısınız. İşinizi bitirdiğinizde ise büyük bir rahatlama yaşayacağınızı ve stresinizi de ciddi ölçüde azaltacağınızı söylemek isteriz.

Düzen

Stres yönetim teknikleri hakkında içeriğimizi okurken ve biraz bu konuda beyin fırtınası yaparken, zihninizde bazı olayların düzensiz olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Düzensizlik stres düzeyinin kat kat artmasına neden olan en önemli unsurların başında gelir. Bu nedenle düzen anlamında zayıf olan her ne durum varsa direkt olarak o durumu aklınızdan çıkarmanız gerekir.

Peki, hangi düzen unsurları stresi azaltır ve daha rahat bir yaşam sunar? Strese neden olan düzensizlikler:

  • Düzenli bir beslenme alışkanlığına sahip olmama,
  • Fast- food ya da benzer nitelikteki gıdalar ile beslenme,
  • Her gün sabit bir uyku düzenine sahip olmamak,
  • Evinizin düzensiz olması ve dağınıklığı,
  • Sürekli ertelenen rutin işler: Sabah kalkınca yatak toplama, diş fırçalama, bulaşık yıkama, 2-3 günde bir ev süpürme, düzenli duş vb. unsurların yerine getirilmemesi,
  • Düzenli bir gelire sahip olmamak,
  • Düzenli arkadaşlık ilişkilerinin olmaması,
  • Çalışma planınızın düzenli olmaması,

gibi birçok durum stres yapmanıza neden olan unsurlardır ve bu unsurlardan uzak durulmalıdır. Unsurlar incelendiğinde hepsinin düzen karşıtı oldukları ve tüm bu unsurların zıt bir şekilde eyleme dökülmesi durumunda da hayatınızın ciddi anlamda düzene bineceği rahatlıkla söylenebilir. Haliyle yapmanız gereken, direkt bu tür konularda düzen sağlamaktır. Düzenin hemen gelmesi şart değildir ve kademeli olarak düzen sahibi olabilirsiniz ancak istikrarlı olmanız durumunda tüm unsurların belirli bir düzen eşliğinde işlediğini rahatlıkla görebilirsiniz.

İlgi Duyduğunuz Herhangi Bir Hobiye Yönelme

 

İlgi duyduğunuz herhangi bir hobiye yönelme, gündelik hayattaki stresinizin ciddi anlamda azalmasına yol açacak olan bir durumdur. Bu husus özelinde dikkat etmeniz gereken nokta ise gerçekten ilgi duyduğunuz bir hobiye yönelmektir. Eğer herhangi bir hobi özelinde herhangi bir ilginiz söz konusu değilse ve birilerinin zoru ya da özendiğinizden ötürü o hobiye başlıyorsanız, ne yazık ki stresin etkilerinden istediğiniz ölçüde kurtulamazsınız. Sadece ilgi duyduğunuz ve gerçekten istediğiniz bir hobiye yönelmelisiniz.

Stres yönetimi teknikleri konusunda hobi büyük önem taşıyan konulardan biri olarak bilinirken, belirli aralıklarda düzenlenen hobi etkinlikleri, büyük keyif almanıza yol açar. Yaşamış olduğunuz tüm sorunlar geçici süreliğine sizden uzaklaşır ve tabiri caizse ‘kafanız büyük ölçüde dağılır’. Haftanın belirli günleri ve belirli saatlerini bu hobinize ayırarak siz de büyük bir rahatlamaya imza atabilirsiniz.

Egzersiz Yapmak

Egzersiz yapmak, stresten kurtulma yolları içerisinde en çok tercih edilen seçeneklerin başında gelir. Egzersiz denildiği zaman akla saatlerce uğraşılan, aşırı yorucu ve enerji düşürücü etkinlikler gelebilir ancak bu düşünce son derece yanlıştır. Egzersiz konusunda seçim tamamen bireyin kendisine aittir ve günde 30 dakika kadar yürüyüşe çıkmak bile önemli bir egzersizdir.

Egzersiz esnasında vücut birçok hormon sağlar ve aynı zamanda vücuttaki kan dolaşımı farklı bir boyuta ulaşır. Bu durum organlara da etki eder ve vücut genelinde büyük bir rahatlama söz konusu olur. Ayrıca egzersiz sayesinde beyin mutluluk hormonu da sağlayacağı için stres seviyesinin ciddi ölçüde azalması kaçınılmaz bir hale gelecektir. Tüm bu detaylar dikkate alındığında egzersiz yapmanın, stres azaltıcı en iyi etkinliklerden biri olduğu çok net bir şekilde söylenebilir.

 

Çizim Yeteneği ile Para Kazanmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir