Ders Çalışma, Kütüphane

Sınavlara Hazırlanma Teknikleri | 12+ Etkili Teknik

Sınavlara hazırlanma teknikleri, sınav konusunda istenilen başarının elde edilmesi adına önem taşıyan unsurların başında gelir. Etkili teknikler sayesinde bireylerin sınavlarda istedikleri sonuçlara çok daha yakınlaşmaları mümkün olur. Sınavlara sadece kuru kuruya hazırlanmak, sistemli bir çalışmadan uzak olmak ve dur durak bilmeksizin çalışmak, ne yazık ki tahmin edildiği gibi bir sonuç alınmasına pek imkan tanımaz. Doğru ve etkili sınava hazırlanma teknikleri ile sayesinde sınavların büyük bir karmaşadan ve büyük bir bilinmezlikten çıkıp, çok daha berrak bir hale gelmesi mümkün olan bir durumdur.

Sınavlara hazırlanma teknikleri sadece doğrudan sınava hazırlanmanızla ilgili olan teknikler değildir. Aynı zamanda sınavlara hazırlanma sürecini nasıl çok daha verimli bir hale getirebileceğinizi ve bu süreci nasıl daha iyi yönetebileceğinizi ortaya çıkaran tekniklerdir. Peki, sınava hazırlanma teknikleri nelerden oluşur? Sınava hazırlanma tekniklerinin artıları nelerdir?

Revizyona Erken Başlamak

Revizyona erken başlamak, en temel sınava hazırlanma teknikleri arasında yer alır. Revizyona doğru zamanda ve erkenden başlamak, aslında bir nevi sınav hazırlığının yarısını oluşturmaktadır. Bireyin revizyona erken başlamasıyla birlikte çalıştığı her şeyi gözden geçirmesi gerekir. Bunun yanı sıra net bir şekilde anladığı konuları, anlayıp anlamama arasında kaldığı konuları ve tamamen uzak kaldığı konuları revizyon sürecinde tespit etmesi mümkün olur. Revizyona başlamak adına sınav hakkında denemeler çözmek veya önceki sınavlarda sorulan sorulara göz atmak, revizyon konusunda atılacak en etkili adımlar olarak tanımlanabilir.

Sınava hazırlanma teknikleri konusunda revizyon adımı, sınav tarihinin duyurulduğu tarihten ve hatta mümkünse çok daha öncesinde atılmalıdır. Revizyon sürecinin bir miktar uzun olması gibi bir ihtimal de göz önünde bulundurulmalı ve bu doğrultuda revizyon adımına geçilmelidir. Revizyon adımı sayesinde bireyin kendi eksiklerini ve güçlü yanları fark etmesi söz konusu olacaktır. Kişisel SWOT analizi olarak da tanımlanabilecek revizyon aşamasından son birtakım notlar almak ve veriler elde etmek son derece önemlidir.

Revizyon Sonrası Eksikleri Özel Bir Deftere Not Almak ve Tamamlamak için Program Hazırlamak

Sınava hazırlanma teknikleri konusunda revizyon sonrasında eksiklerin belirlenmesi adına özel bir deftere not almak büyük önem taşır. Hatta eksiklerin belirlenmesi konusunda direkt olarak belirleme aşamasında da not alınabilir. Özel bir revizyon defteri edinmek ise bu konudaki motivasyonu son derece arttıracaktır. Eksiklerin belirlenmesinin hemen ardından, eksiklere dair detaylandırma yapılmalı ve sonrasında ise bu eksiklerin nasıl giderileceğine dair bir program hazırlanmalıdır. Revizyon sonrasında elde edilen bilgiler ve programın hazırlanacağı defterin ise sıradan, günlük ders çalışma defterlerinden farklı olması, özel bir defter olması oldukça önemlidir. Eğer özel bir revizyon ve ders çalışma programı hazırlama defteriniz yoksa direkt olarak aşağıda yer alan modeller tam olarak sizin içindir:

[noktalidefter]

Çalışmak için Gerekli Zaman Kısıtlarını ve Dilimlerini Belirlemek

Revizyon sonrasında eksiklerin belirlenmesiyle birlikte artık doğru çalışma zamanının da belirlenmesi, bir başka deyişle çalışmak için hangi zaman dilimlerinin en faydalı olacağının da tespit edilmesi gerekir. Sabahları uyandıktan sonra 2 saat, öğle yemeğinden önce 1 saat, öğle yemeğinden 2 saat sonra 1 saat, akşam 1 saat ve akşam uyumadan önce 1 saat tekrar gibi çalışmak adına zaman dilimlerinin belirlenmesi söz konusu olabilir. Zaman dilimleri tamamıyla kişinin çalışma alışkanlıkları, yaşantısı ve sorumluluklarıyla ilgilidir. Bu yüzden çalışma zamanlarının doğru bir şekilde tespit edilmesi büyük önem taşıyan konuların başında gelir. Ders çalışma teknikleri içerisinde zaman yönetiminin doğru bir şekilde uygulanması en önem taşıyan faktörlerin başında gelirken, sabahları zihnin berrak olduğu saatler olan uyandıktan sonraki 2-3 saatin ders çalışma konusunda son derece verimli geçirilmesi, önemli gerekliliklerden biri olarak tanımlanabilir.

Çalışma Sürecinde ve Sınav Döneminde Kişisel Bakımına Her Açıdan Önem Vermek

Kişisel bakım, sınav dönemine hazırlanırken en çok ihmal edilen detaylardan biridir. Bireylerin sınava hazırlanırken beslenme düzenlerine dikkat etmedikleri, kendilerine zaman ayırmaktan kaçındıkları ve ders çalışma uğruna kendilerini çok ihmal ettikleri görülür. Sanılanın aksine böylesi bir düzen, ders çalışma konusunda maksimum verimlilik sağlamaz. Beynin vücutla bir bütün olduğu unutulmamalı ve beynin verimli bir şekilde çalışması adına bireylerin mutlaka tüm vücutlarına dikkat etmeleri gerektiği bilinmelidir. Bu yüzden iyi bir beslenme düzeni oluşturulmalı, cilt bakımları yapılmalı, egzersiz ve meditasyon gibi zihni rahatlatan her türlü aktiviteye zaman ayrılmalıdır. Böylelikle beynin çok daha verimli çalıştığını ve konuları anlamanın çok daha kolaylaştığını görmeniz kaçınılmaz sonuçlardan sadece biri olacaktır.

Öte yandan sınava hazırlanma teknikleri içerisinde doğru uyuma alışkanlığını da es geçmemek gerekir. Bireylerin mutlaka uyuma konusunda doğru alışkanlıklara sahip olmaları gerekir. Gece geç saatlere kadar uyumamak, sabahları geç uyanmak, yetersiz uyku gibi birçok durum, depresif bir ruh halini tetikleyecektir. Aynı zamanda bireylerin çok daha verimsiz bir ders çalışma süreci geçirmelerine yol açacaktır. Bireyler ders çalışma uğruna ve diğer amaçlar uğruna uyku düzenlerini bozmamalı, aynı zamanda yetersiz uyku gibi bir risk almamalıdırlar.

Revizyon Tekniklerini Çeşitlendirmek

Sınava hazırlanma teknikleri konusunda çeşitlendirme veya değişiklik gibi kavramlar, algınızın çok daha açık olmasına yol açacaktır. Nihayetinde ders çalışma işleminin sıkıcı bir işlem olduğu veya pek sevilerek yapılmadığını her birey veya öğrenci için söylemek doğru olacaktır. Bu monotonluğu veya rutini kırmak, ders çalışmayı daha verimli bir hale getirebilmek adına zaman zaman çeşitli değişiklikler yapmak veya çeşitli ders çalışma metotlarına yönelmek gerekir. Revizyon veya ders çalışma teknikleri ise şu şekilde değişime uğratılabilir ya da çeşitlendirilebilir:

  • Anlayış seviyenizi test edebilmek adına alıştırma kağıtları veya kendi başınıza sorular hazırlamak,
  • Zihninizde nelerin yer edindiği yani, neleri daha kolay hatırlayabildiğinizi anlamak adına zihin haritaları ya da özet diyagramlar çizmek,
  • Özet diyagramlarını veya zihin haritalarının eksikliklerine tespit ederek, hangi noktalarda neleri kaçırdığınızı tespit etmek,
  • Çeşitli konuları anlayıp anlamadığınız ölçmek, aynı zamanda bu konuya dair farklı bakış açıları elde etmek adına bir tartışma grubu oluşturmak ve bu grup içerisinde konulara dair bir tartışma yaratmak gibi etkinlikler, sınava hazırlanma teknikleri içerisinde yer alan ders çalışma veya revizyonun çeşitlendirilmesi, son derece etkili yöntemlerden sadece biridir.

Ders Çalışmak için Aynı Konumdan Uzaklaşmak ve Sürekli Olarak Konum Değiştirmek

Ders çalışmak adına sürekli olarak aynı konumda olmanız, az önce de bahsetmiş olduğumuz rutinin dışına çıkma veya monotonluğu kırma konusunda ne yazık ki olumsuz etkenlerden biridir. Zihnin daha verimli çalışması, algıların daha açık olması ve aynı zamanda beyne kaydedilmesi gereken verilerin beyin içerisinde çok daha iyi bir ilişkilendirmeye sahip olması adına, belirli aralıklarla konum değişimi yapmak gerekir. Beyin öğrendiği verileri bulunduğu ortam veya konumlarla ilişkilendirme konusunda son derece isteklidir. Ders çalışırken ne kadar fazla konum kullanılırsa, ilişkilendirmenin o kadar çok kolay olacağını söylemek mümkündür.

İyi Bir Mola Yönetimine Sahip Olmak

Gün içerisinde 8 saat aralıksız, 5 saat aralıksız, 3 saat dahi aralıksız çalışma tempolarına sahip olmak, ne yazık ki sınava hazırlanma teknikleri arasında bile yer almayan detaylardır. Mola ile ders çalışmak için kullanılan zaman dilimleri arasında ciddi bir bağlantı vardır. Bu yüzden bireylerin yapmaları gereken, iyi bir mola yönetimi ile doğru zaman dilimlerinde ders çalışıp, doğru zaman dilimlerinde de ders çalışma işlemini sonlandırmaktır. 25 dakika çalışma 5 dakika ara verme veya 40 dakika çalışma 10 dakika ara verme gibi yöntemlerin, bu konuda en sık tercih edilen yöntemler olduğu bilinmektedir. Böylelikle öğrendiklerinizi sindirmeniz, ders çalışmayı da çok daha sıkıcı bir halden çıkarmanız söz konusu olacaktır.

Sınavın Geçmişine Dair Araştırmalar Yapmak

Sınava hazırlanma teknikleri konusunda en çok atlanılan detaylardan biri de sınavın geçmişine dair araştırma yapmamaktır. Gireceğiniz sınav ne olursa olsun mutlaka sınavın geçmişine dair araştırma yapmak gerekir. Geçmiş yıllarda sınavda neler sorulduğu, hangi konulara ağırlık verildiği ve soru türlerinin neler olduğu gibi detaylar üzerinde durulmalıdır. Böylelikle sınava hazırlanırken çok daha doğru bir çalışma rotası belirlemek ve sınavın yapısına göre hareket etmek gibi bir durum söz konusu olacaktır.

Sınavla İlgili Pratik Ayrıntıların Hakimi Olmak

Öğrencilerin sınava hazırlanma konusunda atladıkları bir diğer önemli detay ise sınavla ilgili pratik ayrıntılara hakim olmamaktadır. Bireyler genel olarak sınavın nerede yapılacağına, sınavın şartlarına, sınavın sistemine, soru yapılarına, doğru-yanlış sistemlerine dikkat etmezler. Haliyle böylesi durumlar da sınav esnasında veya hemen öncesinde birçok mağduriyetlerin oluşmasına yol açar. Hatta bu ayrıntılara dikkat edilmemesi durumunda bireylerin tüm emeklerinin boşa gitmemesi gibi bir durumla da karşılaşılabilir.

Ders Çalışma Esnasında Dikkat Dağıtan Unsurları Uzaklaştırmak

Sınava hazırlanma teknikleri konusunda mutlak odak ve mutlak dikkat gibi kavramlar büyük önem taşır. Özellikle teknoloji çağında dikkatimizin anlık olarak dağılmamasının neredeyse imkansız bir hal aldığını söylemek doğru olacaktır. Bu yüzden ders çalışma esnasında teknolojik aletler başta olmak üzere dikkat dağıtan diğer birçok unsurdan da olabildiğince uzak olmak gerekir. Sınav çalışma ortamının son derece düzenli olması, sessiz olması, iletişimden uzak olması ve sosyal medyadan uzak olması gibi detaylara dikkat etmek gerekir.

Çalıştığınız Konuları Önceliklendirin

Sınava hazırlanma teknikleri konusunda bireylerin yaptıkları en büyük hatalardan biri de ders çalışma işlemine doğrudan başlamalarıdır. Ders çalışma işlemi için öncelikle bir plan-program oluşturulmalı, sonrasında ise çalışılacak konuların neler olduğu tespit edilmelidir. Çalışılması gereken konuların tespit edilmesi durumunda ise konu önceliklendirme büyük avantaj sağlayacaktır. Bireyler anlaşılması zor olan konuları öne alarak, bu konulara daha çok zaman ayırabilirler. Bununla birlikte tam tersi hareket ederek, ilgi duydukları konuları daha çok ön planda tutarak veya kolay olduğunu düşündükleri konulara öncelik tanıyarak, zor konuları sona da saklayabilirler.

Çalıştığınız Konuları veya Çözdüğünüz Soruları Birilerine Anlatın

Sınava hazırlanma teknikleri ile ilgili olarak en etkili tekniklerin başında konuların veya çözülen soruların bir başkasına anlatılması tekniği öne çıkar. Bireyler sınava hazırlanırken çalıştıkları konuları daha iyi kavrayabilmek veya kavrayıp kavrayamadıklarını test edebilmek adına konuları bir başkasına anlatabilirler. Bunun yanı sıra bazı soruların çözümlerinin nasıl olduğunda dair bilgileri başkasına anlatarak, pekiştirme işlemi yapabilirler.

 

Şu İçeriklerimize de Göz Atabilirsiniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir