Benden, Ders Çalışma, Kütüphane, Tanıtım Yazıları, Tavsiyeler

Sınav Kaygısı Nasıl Yenilir? | Sınav Kaygısı ile Başa Çıkmanın Yolları

Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı, ilköğretim, lise ve üniversite fark etmeksizin her öğrencinin temel sorunudur. Hatta ders çalışırken öğrencilerin dikkatlerini derse verememelerinin en büyük sebebi, sınavda başarısız olacaklarını düşünmeleridir. Sınav kaygısı ile başa çıkmanın yolları kolayca uygulanabilecek, başarı getirecek ve sınav kaygınızın ciddi anlamda azalmasına neden olacak yöntemlerdir.

Sınav kaygısı, bir nevi psikolojik bir rahatsızlık olarak da nitelendirilebilir. Öğrenciler bir sınava ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansınlar, sınav kaygısı nedeniyle edinmiş oldukları tüm bilgileri sınav esnasında unuturlar. Bu yüzden aşılması gereken bir problemdir ve çözümleri aslında basittir.

Bireyin bu kaygıyı yaşamasının en büyük nedenlerinden biri, sınavda başarıya odaklanmak yerine, sınav sonrasında başarısız olmaları durumunda oluşacak kötü senaryolara odaklanmaktır. Eğer bireyin bu bakış açısı farklılaştırılırsa, sorun da büyük ölçüde ortadan kalkacaktır. Eğer siz de sınav kaygısı nedeniyle sorun yaşıyorsanız, içeriğimizdeki adımları tek tek uygulayarak, bu sorunu büyük ölçüde yenebilirsiniz.

Sınav Kaygısı Odaklı Bir Yol Haritası Oluşturmak

Sınav kaygısı yaşıyorsanız, hemen elinize bir kalem bir de defter alın. Defter alırken, size özel bir defter olmasına dikkat edin. Sıradan defterleri sakın kullanmayın. Yol haritası oluştururken alacağınız notların, size özel bir defterde yer alması gerekir. Ayrıca bu defteri de iyi muhafaza etmeyi ihmal etmeyin.

Özel defterinize öncelikle bir başlık atın ve bu başlık sınav sonucunda varmak istediğiniz hedef olsun. Altına ise ister maddelerle isterseniz sayılarla not alarak, bir yol haritası çizin. Ne tür kaygılarınızın olduğunu derin derin düşünün ve tek tek yazın. Ardından kaygılarınızın gerçek olmaması için tek tek neler yapmanız gerektiğini sıralayın. Eğer yapmanız gerekenlerden çoğunu zaten uyguluyorsanız, aslında kaygılanacak pek bir şeyin olmadığını göreceksiniz. Hedefiniz gerçekleşirse, hedefinize bağlı diğer hayallerinizi de sıralayın. Defterin ilk sayfalarını bu şekilde doldurun ve sonraki sayfalarına her gün günlük yazın. O gün hedefinize ulaşmanız için neler yapmanız gerektiğini ve sizin neler yaptığınızı tek tek not alın.

Hobi Edinin

Sınav kaygısı sorununu hayatınızdan tamamen çıkarmak istiyorsanız, bir hobi edinerek işe başlayın. Edindiğiniz hobinin sizi fazla uğraştırmayacak, mutluluk ve zevk veren bir hobi olmasına dikkat edin. Günlük 1 ya da 2 saatinizi bu hobiye ayırın. Ders çalışmadan önce mutlaka hobi edindiğiniz işi yapın ve sonrasında ders çalışmaya başlayın. Kaygılarınızı büyük ölçüde azaltır ve gün içerisinde size ekstra mutluluk, ekstra motivasyon sağlar.

Sınav Öncesi

Sınav öncesinde sınava çalışmak, sınav kaygısının daha da fazla artmasına neden olur. Bu yüzden sınav öncesinde artık farklı şeylerle ilgilenmek gerekir. Ilık duş, spor yapmak, yürümek, kitap okumak ve sizi rahatlatacak her türlü etkinlik, sınav öncesinde yapılabilir. Son ana kadar ders çalışmak ise kaygının derecesini çok daha fazla yükseltir.

Sınava Planlı ve Programlı Bir Şekilde Çalışmak

Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı konusunda başarılı olmak istiyorsanız, disipline de çok önem vermeniz gerekir. Bu yüzden mümkünse sınava yaklaşık 1 sene kadar bir süre varken çalışmaya başlanmalıdır. Bunun içinde iyi bir planınızın ve çalışma programınızın olması lazım. Rehber öğretmenlerinizden bu konuda hakkında yardım alabilirsiniz. Ayrıca kendi plan ve programınızı kendiniz de oluşturabilirsiniz. Plan, hangi zaman dilimlerinde hangi konuları bitireceğinizi, program ise gün içerisinde nasıl bir çalışma süreci yürüteceğinizi içermelidir. Konuların sınava 2-3 ay kala bitmesi ve sonrasında yapılan bol bol soru çözümleri, sınava daha rahat girmenize neden olur.

Sınav Tatbikatı

Kaygılarınızı yenmek istiyorsanız, öncelikle kaygılarınızın üzerine gitmelisiniz. Bunun için de aileniz veya arkadaşlarınızla birlikte bir sınav tatbikatı hazırlayabilirsiniz. Bu tatbikatlar 2 hafta bir veya ayda bir defa uygulanabilir. Çalışma planınıza ve uyguladığınız ders çalışma programına uygun bir şekilde deneme seti almanız, bu aşama için yeterli olacaktır. Sonrasında sanki o sınava gerçekten giriyormuş gibi bir ortam oluşturmalı ve sınav disiplini, sessizliği, süresi gibi detaylara da dikkat ederek, ortamı tamamen bir sınav salonuna dönüştürmelisiniz. Sınav kaygısı konusunda emin olun bu adım birçok sorunu yenmenize yardımcı olacaktır.

Sınav tatbikatını sadece üniversite veya liseye geçiş sınavı odaklı düşünmemelisiniz. Önemli dönem sınavlarınız, memuriyet sınavları, branş sınavları ve daha birçok konuda sınav tatbikatı uygulamak, ciddi bir mesafe kat etmenize yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir