Ders motivesi okul hayatı için çok mühimdir. Bu konu öğrencileri ilgilendirdiği kadar öğrenci ailelerini de bir o kadar ilgilendirir. Ders motivasyonunu arttırmak için sizlere tavsiyelerde bulunacağız. Bu tavsiyeleri uyguladığınızda, eskisine göre farkı göreceksiniz. Devamlı süren tempodan bazen sıkılıp, bunalabiliyoruz. Önemli olan duraklayıp nefes aldıktan sonra yola devam etmektir.
Motivenizi arttıracak tavsiyelerimizin dışında en önemli etken kendinizsiniz. Siz duraksadığınızda hayallerinize bakarak motive bulmalısınız. Diğer etkenler sizin ayağa kalkmanıza yardım edecektir ama en önemli etken kendinizsinizdir.
Ders Çalışma Motive Uygulamaları
Ders çalışma ortamınızı kurmak ilk önemli etkenimizdir. Kendinize çalışacak uyumlu bir alan ayarlamalısınız. Ayarlayacağınız alanın, sessiz ve rahat bir yer olmasına dikkat etmelisiniz. Sizi rahatsız edecek birinin olmayacağı bir yer odaklanmanızı sağlayacaktır. Ders motivesi için sağladığınız ortam bir kütüphane, evde sessiz bir oda olabilir.
- Ortamı ayarladıktan sonra ders çalışmak için malzeme arayışına girmelisiniz. Hazırlayacağınız malzemelerin arasında renkli kalemler, fosforlu kalemler, renkli kağıtlar ve sevdiğiniz daha birçok şeyi alabilirsiniz. Bu malzemeler sizin derse olan teşvikinizi arttıracaktır. Beyaz bir kâğıda siyah bir kalemle yazmak yerine başlıklarınızı renkli kullanmak bile sizin motivenizi arttırır.
- Ders çalışırken yanınıza mutlaka su ve küçük atıştırmalıklar alın. Arada su içmek susuzluğunuzu giderir ve sizi ferahlatır. Susadığınızda yerinizden kalkıp su almak çok yanlış olur. Dikkatinizi bozmamak adına ihtiyacınız olacak malzemeleri yanınızda bulundurun. Küçük atıştırmalıkları arada yemek, enerjinizi arttırır ve sizi keyiflendirir.
- Dikkat dağınıklığının oluşmaması için çalıştığınız ortamı düzenlemelisiniz. Ders motivesi için, özellikle telefonunuzu sessize alıp mümkünse yanınızda bulundurmamanız gerekir. Kıyafetinizin rahat olması da dikkat açısından önemlidir. Bilgisayarınızdan ders çalışmıyorsanız kapatmalısınız. Eğer çalışıyorsanız da sosyal medya hesaplarınızı kapatmalısınız. Gelen bir bildirim mesajı tüm dikkatinizi dağıtabilir.
- Ders çalışma motivesi nasıl arttırılır sorusuna cevaplarımız bu şekildedir. Çalışırken kendinize küçük hedefler koymalısınız. Koyacağın hedefler belirsiz olmamalı. Şu konuyu şu kadar süre içerisinde tamamlayacağım gibi hedefler sizi motive eder. Bu hedefe ulaşmak için uğraşırsınız. E, tabi hedefe ulaşmaya uğraşmanız için sonuna küçük ödüller koyabilirsiniz. Mesela hedefinizi tamamladıktan sonra film gecesi yapabilir, kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Böylece ders motivesi artmış olacaktır.
Ders Çalışmaktan Sıkıldım Ne Yapmalıyım?
Ders çalışmaktan sıkıldım diyorsanız, öncelikle bahanelerinizden kurtulmalısınız. Bahanelerinizi kendiniz engellemeli ve üretmemelisiniz. Tabi, bir de büyük hedefinizin olması gerekir. Eğer bir lise öğrencisiyseniz ilerdeki karşılaşacağınız üniversite giriş sınavını hedef yapmalısınız. Kavuşmak istediğiniz mesleğe ulaşmak için sıkılmaya vakit yok. Etrafınızdaki rakiplerinizi düşünerek, siz de bir an önce çalışmaya başlamalısınız.
Hedefiniz için gereken puanı bir kâğıda yazarak odanızın görünen bir kısmına asmalısınız. Her geçen gün bu yazıyı görerek, çalışmanız ve ona ulaşmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bir diğer önemli nokta da çalışma programı hazırlamaktır. Bu programı hazırlamaktan çok programa uyum sağlamak önemlidir. O yüzden en iyi programı kendiniz hazırlayabilirsiniz. Günleri ve saatleri ayırarak detaylı bir program hazırlamak ders motivesi artışını ve düzeni sağlar.
Ders Çalışma Motivasyonu Nasıl Arttırılır?
Ders çalışmak için motive arayışına girdiyseniz yazımızı mutlaka okumalısınız. Ders çalışmayı daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Bu eğlence anlayışınıza bağlı bir durumdur. Mesela çalışacağınız dersin öğretmeniymişçesine dersi kendinize sesli bir şekilde anlatabilirsiniz. Ezber yaparken, eğlenceli bir biçimde maddeleri kodlayabilirsiniz. Hatta şarkı ve tekerleme dahi oluşturabilirsiniz.
Yaptığınız bu eğlenceli çalışmaları arkadaşlarınızla ve aile bireylerinizle paylaşmakta sizin moralinizi arttırır. Eğer sıkı bir ders çalışma kampına girdiyseniz akıllı cihazlardan uzak durmanız gereklidir. Tamamen bırakma taraftarı değilseniz kendinizi sınırlandırmalısınız. Serbest saatlerinizi ayarlayarak o saatler içerisinde akıllı cihazlar ile temas halinde olabilirsiniz. Ders çalışırken anlık bir sıkıntı içinizi bürüyebilir.
Böyle bir durumda 2 ile 5 dakika arası mola verin. Sıkıntı hissine de izin vermemiz gereklidir. Ders motivesi artışını sağlarken öncelikle sıkıntıları içimizden atmalıyız. Eğer bu durum karşı koyamaz bir hale geldiyse psikolojik bir destek almanız fayda sağlayacaktır.
Sıklıkla karşılaşılan bu durum genelde her öğrencinin başına geliyor. Sizin en önemli cevheriniz, ulaşmanız gereken hayallerinizdir. Bu hayallerinizi sıkılmaya, kötü düşünceli insanlara yedirmemelisiniz. Her kötü duruma karşı siz ders çalışmaya sıkı sıkı tutunmalısınız. Emin olun ki emeklerinizi karşılığını, elbet bir gün alacaksınızdır. Çünkü isteyip de yapılmayacak bir şey yoktur.
- Dikkat dağınıklığının oluşmaması için çalıştığınız ortamı düzenlemelisiniz. Ders motivesi için, özellikle telefonunuzu sessize alıp mümkünse yanınızda bulundurmamanız gerekir. Kıyafetinizin rahat olması da dikkat açısından önemlidir. Bilgisayarınızdan ders çalışmıyorsanız kapatmalısınız. Eğer çalışıyorsanız da sosyal medya hesaplarınızı kapatmalısınız. Gelen bir bildirim mesajı tüm dikkatinizi dağıtabilir.
çok başarılı teşekkürler faydalı oldu
Faydalı olmasına çok sevindik. Teşekkür ederiz Çağla Hanım 🙂