Benden, Kütüphane, Motivasyon, Tavsiyeler

Online İş Görüşmeleri ve Dikkat Edilmesi Gereken 6 Detay

Online iş görüşmeleri, pandeminin artık iyiden iyiye hayatımıza girmesiyle birlikte vazgeçilmez görüşme seçeneklerinden biridir. Günümüz iş alımlarının artık online görüşmeler üzerinden sürdürüldüğü ve online görüşmelerin, ilk izlenim açısından büyük önem taşıdığı da bilinen bir gerçektir.

Önceden iş başvuruları yapılıp, ön görüşme için ofis veya şirketin insan kaynakları departmanına randevu verilirken, şirketler veya işletmeler şuan için online görüşme için randevu verirler ve adayların belirtilen saatte kamera karşısında hazır olmasını beklerler. Kimi adaylar bu konuda tecrübeli ve bilgilidir. Bu nedenle tam olarak hazır bir şekilde kamera karşısına geçer ve rakiplerine göre fark yaratır. Kimi adaylar ise bu konuda acemidir ve kamera karşısına biraz amatör geçerek, iş görüşmelerinde ne yazık ki rakiplerine göre üstünlük sağlayamazlar.

Nasıl ki yüz yüze yapılan mülakatlarda adayların giyim kuşamı, hitap şekilleri, oturma biçimleri ve daha birçok detaya dikkat ediliyorsa, aynı şekilde online mülakatlarda da bu durum geçerlidir. Adayın online mülakata nasıl hazırlandığı, ne şekilde kamera karşısına geçtiği ve online görüşme sırasındaki tavrı gibi daha birçok detay, adayların seçilmesi konusunda önem taşır. Peki, online iş görüşmeleri konusunda dikkat edilmesi gereken detaylar nelerdir? Adaylar hangi noktalara hazırlıklı olup, özen göstermelidirler?

[toc]

Online İş Görüşmeleri Sorularına Hazırlıklı Olmak

İnternet üzerinden görüntülü bir şekilde gerçekleşen iş görüşmesi, yüz yüze gerçekleşen iş görüşmesinden pek de farklı olmaz. Hemen hemen aynı olur ve tek farklılık iki tarafın da canlı olarak birbirlerini görmemesidir. Bu nedenle iş görüşmelerinde sorulan sorularda herhangi bir değişiklik söz konusu olmaz. Adayların ise bu sorulara hazırlıklı olmaları ve bu sorular geldiğinde, anında, mantıklı cevap vermeleri büyük önem taşır. Verilen cevaplar, iş görüşmelerinde adayın rakiplerine göre bir adım daha öne geçmesine yol açar. Bu nedenle adayın şu sorulara hazırlıklı olması ve cevaplarını hazırda tutması gerekir:

  • Daha önce nerede çalışıyordunuz? Neden ayrıldınız? Ne kadar çalıştınız? Daha önce çalışmadıysanız sizi neden işe alalım?
  • Diğer adaylardan farkınız ne? Neden onlar varken sizi işe alalım?
  • Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?
  • Maaş beklentiniz nedir?
  • Bitirmiş olduğunuz bölümün amacı ne? Sizin bölümünüzle ilgili hedefleriniz nelerdir?
  • Ne kadar süredir iş arıyorsunuz? (İş aradığınız süre uzunsa) Neden bu süre zarfında iş bulamadınız?
  • Hangi şartlarımız sizin için uygun değil veya kabul etmediğiniz bir şartımız var mı?

Kameranın Açısı ve Görüntü Kalitesini İyileştirmek

Online iş görüşmeleri gerçekleştirirken, karşı tarafa jest ve mimiklerinizin yansıması, kendinizi net bir şekilde ifade edebilmeniz, görüntünüzü net bir şekilde karşı tarafa aktarmanız ve karşı tarafın sizden olumlu bir ön izlenim alabilmesi adına kamera büyük önem taşır. Adayların en çok hata yaptığı noktaların başında gelen unsur kameradır. Genel anlamda kötü ve görüntü netliği yeterli olmayan kameralar tercih edilir. Bu durum online iş görüşmeleri konusunda adayları bir adım geri atar.

Kameranın mutlaka iyi bir görüntü sağlaması, ayrıca ortam ışığının iyi olması, internet bağlantınızın iş görüşmesindeyken maksimum verimde olması ve başkaları tarafından kullanılmaması gibi detaylar, adayların görüntüsünü karşı tarafa en iyi şekilde aktarmasına olanak sağlar. Ortamın karanlık olmaması ve ortam ışığının doğal yani, güneş ışığıyla aydınlanıyor olması, adayın görüntü kalitesini artıran en önemli unsurlardan bir diğeridir.

Giyim Konusuna Özen Göstermek

Online iş görüşmeleri konusunda gerek adayların yaptıkları en büyük hataların başında gerekse insan kaynakları personellerinin en çok şikayet ettikleri konuların başında giyim konusu öne çıkar. İnsan kaynakları personelleri, iş görüşmelerinde adayların görüşmenin online olmasından ötürü çok rahat davrandıklarını ve kıyafetlerine hiçbir şekilde önem vermediklerini ifade ederler. Adaylar ise tişört, atlet ve ev hali sayılabilecek birçok kıyafetle iş görüşmelerine katılırlar. Bu durum ise adayların direkt olarak iş görüşmelerine bir adım geride başlamalarına neden olur. Bu nedenle adaylar, mülakata mutlaka normal iş görüşmesine gider gibi resmi ve mümkünse takım elbise ya da iş ortamına uygun kıyafetlerle hazırlanmalıdırlar.

Gerçek Bir İş Görüşmesine Gidiyor Gibi Hazırlanmak

Online iş görüşmeleri konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise motivasyondur. Normal iş görüşmelerine giderken, mutlaka iş görüşmesinin önceden bir provası yapılır ve zihinde iş görüşmesi canlandırılır. Bu şekilde iş görüşmesine karşı motivasyon artırılır ve olası senaryolara karşı yol haritası çizilir. Bu nedenle de online iş görüşmelerine giderken de gerçek iş görüşmesine gider gibi hazırlanmak gerekir ve olası senaryolar zihinde canlandırılmalıdır. Böylelikle vereceğiniz cevaplar önceden çok daha net ve hazır olur.

Her ne kadar iş görüşmesi görüntülü olarak yapılacağı için bir rahatlama söz konusu olsa da bu rahatlamanın etkisine çok kapılmadan, motivasyon seviyenizi düşürmeden, görüşmeyi fazlasıyla ciddiye alarak tamamlamanız önerilir. Bu nedenle görüşme öncesi, görüşmeyi tamamıyla düşünme, görüşmeye odaklanma ve görüşmede nelerden bahsetmeniz gerektiğine çalışmalısınız.

Mutlaka Belirtmeniz Gereken Detayları Hazırlamak

İş görüşmelerinde olduğu gibi online iş görüşmeleri de adaylara bir miktar heyecan yaratabilir. Heyecan nedeniyle adaylar birçok detayı kaçırıp, söylemesi gerekenler söylemeyip, söylememesi gerekenleri de söyleyebilir. Bu nedenle adayların neleri söylemesi gerektiği ve söylememesi gerektiği gibi konulara iyi bir şekilde hazırlanması gerekir. İş görüşmesinin online olmasından ötürü odanın her yeri gözükmez ve kameranın arka kısmına not kağıdı hazırlanabilir. Bu not kağıdında gerekli yerlerde bahsetmeniz gereken detayları yazabilir ve böylelikle iş görüşmenizin daha olumlu geçmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Hitap Şekli Hakkında Bilgi Sahibi Olmak

Online iş görüşmeleri adayların en rahat gerçekleştirecekleri iş görüşmeleri arasında yer alır ve bu nedenle adaylar kendilerini karşı tarafa daha az heyecan yaparak daha iyi bir şekilde ifade edebilirler. Bu rahatlık, ilerleyen süreçte ciddi bir boyuta ulaşırsa iş görüşmesi sırasında hitap şekli direkt olarak değişim gösterir. Aday görüşmenin rahatlığına kapılarak, karşısındaki insan kaynakları personeline yanlış hitap şekillerinde bulunabilir ve yanlış bir konuşma tarzı ile yaklaşabilir. Bu gibi durumlar ise direkt olarak adayın elenmesine yol açar.

Adaylar iş görüşmeleri online da olsa mutlaka son derece resmi bir dille karşısındaki kişiyle iletişim halinde olmalıdırlar. Karşısındaki bireye “siz-biz” şeklinde hitap etmeli ve görgü kurallarının asla dışına çıkmamalıdırlar. Argo ya da argoya yakın, sokak dili tarzı ile bir konuşma gerçekleştirilmemeli, mümkün olduğunca kibar, anlayışlı ve nazik olunmalıdır. Ayrıca karşınızdaki personelin sözünü kesmemeniz ve konuşmasını bitirmesini bekleyip, sonrasında lafa girmeniz de en çok dikkat edilen detayların başında gelir.

Bonus

İş görüşmesi denildiği zaman akla ilk gelen videolardan biri, online iş görüşmesi konusunda en kötü örnek olarak nitelendirebileceğimiz Utku’nun iş mülakat videosudur. Bu videoyu izleyerek, bir online iş görüşmesinin nasıl olmaması veya gerçekleşmemesi gerektiğini gayet net anlayabilirsiniz. Bu nedenle de Utku gibi başınıza gelebilecek talihsiz olaylara karşı hazırlıklı olmalısınız. İşte o herkesin aklına gelen ve hafızalardan silinmeyen iş görüşmesi videosu:

 

Python Öğrenmek Ne Kadar Sürer?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir