Benden, Ders Çalışma, Kütüphane, Tavsiyeler

Online Eğitimi Verimli Hale Getirmek İçin Neler Yapılabilir?

Online Eğitimi Verimli Hale Getirmek

Online eğitimi verimli hale getirmek konusunda başta konsantrasyon eksiklikleri olmak üzere birçok unsurdan kurtulmak gerekir. Ebeveynler ve öğrenciler online eğitiminin verimsiz olmasından ötürü sürekli şikayet etseler de pandemi sürecinde bu eğitim sistemine mutlaka adapte olmak, yüz yüzey eğitim başlayana kadar maksimum verim almak gerekir. Aksi halde hem öğrenciler hem veliler hem de öğretmenler için büyük bir zaman kaybı söz konusu olur. Online eğitimi doğru not tutma teknikleri, dikkat dağıtan objelerden kurtulma, yaşanılan sorunları tamamen yok etme ve daha birçok şekilde verimli hale getirmek mümkün olur. Peki, tam olarak uygulanması gereken noktalar nelerdir?

Online Eğitimi Verimli Hale Getirmek: Not Tutma

Online eğitimi verimli hale getirmek adına not tutma konusu büyük önem taşır. Birçok öğrenci not tutma işini hafife alır ve yüz yüze eğitim sürecinde dahi not tutmazken, online eğitimin olduğu şu dönemlerde tamamıyla not tutmaktan uzak hale gelir. Anlatılan dersin uçucu değil kalıcı olabilmesi adına mutlaka not tutulması gerekir. Not tutmak öğrenciler için her ne kadar sıkıcı olsa da bu durumu eğlenceli ve özel bir hale getirmek şarttır. Bu noktada ise not tutulan defterin büyük önem taşıdığı söylenebilir. Sıradan, düz çizgili veya kareli defterler kullanmak yerine, direkt olarak online eğitim sürecinde özel olarak seçilmiş, ayrı bir not defteri tercih etmek gerekir. Not tutma defteri konusunda özel bir seçiminiz yoksa sizin için son derece özel olacak defterleri aşağıda önermek isteriz.

[urunikili]

Ders Sonrasında Not Tekrarı

Online eğitimi verimli hale getirmek isteyen öğrencilerin ders bitiminde direkt olarak yapmaları gereken, ders esnasında almış oldukları notları tekrar etmektir. Online eğitiminin ekranlar üzerinden olması, akılda kalıcılığın ne yazık ki minimum seviyeye inmesine yol açar. Online derslerin verimliliğinin düşük olmasının en temel nedenlerinden biri de bu unsurdur. Bu nedenle öğrencinin ders esnasında hafızasına yarım şekilde kaydettiği tüm detayları, ders sonrasında almış olduğu notlar ile tekrar etmesi gerekir. Hatta bu notların üzerinden araştırma yapması ve varsa hatalarını düzeltmesi, maksimum verimi almasına olanak sağlar. Bunun yanı sıra dersin ardından veya tekrardan sonra mola verip, işlenen konu üzerinde soru çözülmesi, online dersin bir dezavantajdan, büyük avantaja evrilmesine yol açar.

Sonraki Derse Hazır Olmak

Gerek online eğitimde gerekse yüz yüze yapılan eğitimlerde öğrencilerin yaptıkları en büyük hataların başında, bir sonraki derse hazır olmama hatası gelir. Öğrenciler gelecek hafta veya gelecek dersteki görecekleri konuları not almalı, sonrasında kendi başlarına bu konu hakkında araştırma yapıp bilgi edinmeye çalışmalıdırlar. Youtube vb. kaynaklar üzerinden bu dersler hakkında videolar izleyip, konulara hakim olmalıdırlar. Böylelikle online eğitim sırasında görmüş oldukları derse son derece hazırlıklı bir şekilde girerler ve ders esnasında bilgileri pekişir. Haliyle işlenen konunun net bir şekilde zihne kazınması ve online eğitiminin verimliliğinin en üst seviyeye çıkması mümkün olur.

Gerçek Bir Ders Ortamı Yaratmak

Online eğitimi verimli hale getirmek konusunda en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de online ders ortamıdır. Birçok öğrenci online ders sırasında son derece rahat hareket eder ve ders devam ederken başka nesnelerle veya işlerle ilgilenir. Bu durum ders verimliliğinin direkt olarak sıfıra inmesine yol açar. Ders verimliliğinin artışı maksimum konsantrasyon ve odaklanmayla doğru orantılıdır. Öğrencilerin ilgi kaybının yanı sıra online ders sırasında aşırı konforlu olmaları da dersin verimini ciddi anlamda düşürür. Dersi yatarak, ayakta, başka herhangi bir nesneyle ilgilenerek, yemek yiyerek vb. şekillerde takip etmek, direkt olarak ders veriminin baştan sıfıra inmesine yol açar.

Bu nedenle öğrencilerin dersi masa başında, defter ve kalem hazır bir şekilde takip etmeleri gerekir. Ders sırasında sadece tüketilmeli ve televizyon, tablet, telefon veya dikkat dağıtıcı tüm unsurlar, online eğitimin gerçekleştirildiği alandan uzaklaştırılmalıdır. Bununla birlikte ders sırasında ortamın sınıf ortamı kadar sessiz olması ve ev eşyalarının dahi en ufak gürültüye mahal vermemeleri büyük önem taşımaktadır. Kısacası, okuldaki sınıf ortamı online eğitim sırasında da çocuğa işlenmelidir.

Ödevler Aksatılmamalı

Online eğitimi verimli hale getirmek konusunda asıl önem taşıyan noktaların başında ödevler yer alır. Yüz yüze eğitim döneminde öğrencilerin verilen ödevleri yapmamaları pek sorun teşkil etmeyebilir. Bunun nedeni ise dersleri canlı bir şekilde almaları ve direkt olarak iletişim halinde olmalarıdır. Yüz yüze eğitim sürecinde ödevler ile öğrencilere verilmek istenen mesajlar, yüz yüze eğitim sırasında da kolaylıkla verilebilir. Online eğitim sürecinde ise bu durum ne yazık ki pek mümkün olmaz. Verilen ödevleri mutlaka yerine getirmek ve zamanında teslim etmek gerekir. Online eğitim sürecinde öğrencilere verilen ödevler, tamamıyla planlı ve online derste verilmek istenen mesaj direkt olarak öğrenciye aktaran ödevlerdir. Yüz yüze eğitim dönemine göre zor ödevler olsalar da online derslerin verimliliği asıl bu ödevler sayesinde bütünlük kazanmış olur. Bu nedenle verilen ödevlerin aksatılmaması büyük önem taşır. Ödevlerin yapımı konusunda internet başta olmak üzere, kitaplar, ansiklopediler, doğrudan kaynaklar, bireyler ve meslek grupları gibi birçok kaynaktan yararlanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir