Benden, Kütüphane, Tavsiyeler

Kitap Özeti Örneği ve Kitap Özetinde Olması Gereken 3 Detay

Kitap Özeti Örneği

Kitap özeti örneği sayesinde kitap özeti çıkarırken zorlanmadan, ne yaptığınızı bilerek ve tam olarak sizden istenen formata uygun bir şekilde özet çıkarma işlemi yapabilirsiniz. Tıpkı kompozisyon yazar gibi çıkarılan kitap özetleri, temel olarak 3 bölümden oluşurlar. Giriş, gelişme ve sonuç kitap özeti örneği konusunda dikkat çeken detaylardır. Kitap özeti çıkarırken mutlaka bu 3 detay çerçevesinde bir özet çıkarmalı ve  bu bölümleri de iyi bir şekilde hazırlamalısınız. Her ne kadar giriş, gelişme ve sonuç gibi detaylar özet çıkarırken önem taşısalar da bölümlerin içerikleri ve bu içeriklerin detayları da büyük önem taşır.

Aşağıda yer alan kitap özeti örneği şablonunu inceleyerek, kitap özetinin nasıl daha iyi bir şekilde çıkar

Kitap Özeti Örneği

Kitap Özeti Örneği

Kitap özeti örneği konusunda yukarıda yer alan örnek, kitap özetinin aşama olarak nasıl bir şekilde ilerleyeceğinin en önemli göstergelerinden biridir. Kitap özeti hazırlarken giriş bölümünde neler anlatılacağı, gelişme bölümünün hangi detayları içereceği ve sonuç kısmının nasıl diğer bölümlerle bağlanması gerektiği gibi detaylar, söz konusu görselde şema olarak yer alır. Peki, giriş bölümü, gelişme bölümü ve sonuç bölümü tam olarak ne gibi detaylar içermelidir?

[toc]

Kitap Özeti Örneği Giriş Bölümü

Kitap özeti örneği giriş bölümü, kitabın içeriğini anlatmadan önce kitabın mantalitesini anlatmaya olanak sağlayan bir bölümdür. Kitabın kim tarafından yazıldığı, ana temasının ne olduğu, kaç sayfadan oluştuğu ve ana temanın anlatılması konusundaki giriş kısım, giriş bölümünde yer alması gereken detaylardır. Ayrıca kitabın kendine has özellikleri ve amaçları da olabilir. Yine bu kısımda mutlaka bu detaylara da yer verilmelidir. Giriş bölümünün en kısa tutulması gereken bölümlerden biri olduğunu unutmamak gerekir.

Giriş bölümünde verilen bilgiler kısa olmalıdır ki gelişme kısmına geçmek için okuma motivasyonu erken bir şekilde tükenmesin. Giriş kısmının sonu, gelişme kısmıyla da güzel bir şekilde bağlanmalıdır. Örneğin; bir polisiye romanının özetini çıkarıyoruz diyelim. Bu romanın giriş bölümünün son kısmında bir olaydan çok kısa bahsedilmeli ve bu olay da kitabın ana teması olmalıdır. Olayın sorumlusunun kim olduğu sorusu sorularak, giriş kısmı bitirilebilir ve gelişme kısmında olayın başı anlatılabilir. Bu örnek birçok kitap özetine ve daha farklı şekillere uyarlanabilir.

Gelişme Kısmı Nasıl Yazılmalı?

Kitap özeti çıkarma konusunda gelişme kısmına geçtiğimizde, özetin en can alıcı noktasını yazdığınızı düşünmeli, kendinizi bu şekilde motive etmeli ve yazınızı da bu detaya göre yazmalısınız. Giriş kısmında kitabın tüm olayını veya konusunu kısa ancak öz bir şekilde anlatmalısınız. Karakter detaylarına ve olay detaylarına çok inmemelisiniz. Kitabın size göre en can alıcı noktalarını en özet şekilde anlatmalısınız. Detaylara girmeniz, gelişme kısmının uzamasına yol açar.

Gelişme kısmında verilen fazla detaylar bu kısmın uzamasından ziyade, kitabın içeriğinin doğrudan anlatılmasına yol açar. Haliyle kitabı okumanın bir anlamı kalmaz ve kitabın can alıcı noktaları aktarılmış olur. Mutlaka suretle böyle bir hatadan kaçınılması gerekir. Gelişme kısmında kitabın ana mantığı okuyucuya aktarılmalı ve kitabın özeti okuyan kişide merak uyandırması sağlanmalıdır. Gelişme kısmının aslında sonuç kısmına da önemli bir hazırlık olduğu söylenebilir. Sonuç kısmına da atıflarda bulunulması ve gelişme kısmının sonuç kısmıyla bağlantılı olması da büyük önem taşır.

Sonuç Kısmı Nasıl Olmalı?

Kitap özeti örneği konusunda yaptığınız incelemelerde sonuç kısmının da tıpkı giriş kısmı gibi kısa olduğunu görebilirsiniz. Giriş kısmında ve gelişme kısmında kitabın genel olarak okuyucuya ne sunduğu ve konusunun ne olduğu gibi detaylara yer verilir. Bu nedenle yazılacak detaylar arasında iyi bir eleme yapılması ve en iyi detayların bu kısımlarda yer alması gerekir. Haliyle kitap özeti çıkarılırken, bu kısımlar yazan kişiyi en zorlayan kısımlar olarak bilinir. Sonuç kısmında ise böyle bir durum söz konusu olmaz. Bu kısımda kitaba dair bilgilerden ziyade, kitabın okuyucuya katacakları veya bittiğinde ne tür bir his uyandıracağı gibi konulardan bahsedilebilir.

Sonuç kısmına gelindiğinde, okuyucunun kitabı bitirdiğinde ne gibi bir duygu birikimi içerisinde olacağı ve tam anlamıyla hangi duyguları hissedeceği gibi konulardan bahsedilebilir. Bununla birlikte sonuç kısmında okuyucuya ne gibi mesajlar verdiği veya kitap içerisinde yer alan mesajlardan, önem düzeyi en yüksek olan mesajın belirtilmesi söz konusu olabilir. Sonuç kısmını okuyan kişinin, kitap hakkında soru işaretlerinin olması yani, kitaba karşı merak duygusunun kabarması gerekir. Böylelikle başarılı bir şekilde kitap özeti çıkarılabilir. Kitabın albenisi tam olarak sonuç kısmında verilmelidir. Güzel bir final yapılarak, kitabın cazibesi tam olarak bu kısımda arttırılmalıdır.

Kitap özeti örneği konusunda ziyade direkt olarak kitap özeti çıkarma içeriğimizle de nasıl kitap özeti çıkaracağınız hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir