Benden, Ders Çalışma, Kütüphane, Tavsiyeler

Kelime Defteri Nedir? Nasıl Tutulur ve Ne İçin Kullanılır?

Kelime Defteri

Kelime defteri, gerek ana dil gerekse yabancı dil öğrenme gibi konularda gerekli olan bir defter türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere kelime öğrenme amacıyla kullanılan bu defterler, öğrenilen kelimeleri deftere yazılırken aynı zamanda zihinlere kazınmasına da yardımcı olur.

Türkçe kelime haznesini geliştirmek veya yabancı dil öğrenmek isteyen kişilerin en büyük hatalarının başında yazılı bir şekilde çalışmama durumu yer alır. Genel olarak ders esnasında alınan notlar deftere yazılır ve sonrasında bir daha o deftere bakılmaz. Halbuki edinilen bir kelime defteri sayesinde bu kelimelerin anlamlarıyla birlikte kağıda dökülmesi ve bir de bu kelimelerle cümle kurulmaya çalışılması, kelimelerin zihinde kalıcı bir şekilde yer edinmesine neden olur. Kelimelerin unutulmaması adına ve cümlede nasıl kullanılacağının öğrenilebilmesi adına bu tarz çalışmalar büyük önem taşır.

Peki, bu kelimeleri not etmek ve kelime haznesini geliştirmek amacıyla nasıl bir defter kullanılmalıdır? Her defter kelimeler için kullanılabilir mi?

Kelime Defterinin Yapısı

Kelime defteri yapı olarak diğer defterlere göre farklı bir defter olmalıdır. Öncelikle belirtmek isteriz ki sıradan ders defterlerinden veya promosyon amacıyla dağıtılmış olan firma defterlerinden herhangi bir şekilde kelime defteri olmaz. Bu defter türünün mutlaka özel, tasarım açısından kullanıcının zevklerine hitap eden ve kaliteli sayfaları olan bir defter türü olması gerekir. Bununla birlikte defterin boyutu da büyük önem taşır. Büyük ve taşınması zor olan defter modellerinden uzak durulmalıdır. Eğer kenarda köşede kelimeler için kullanabileceğiniz bir defter yoksa, aşağıda yer alan defter modellerinde göz atabilirsiniz:

[urunikili]

Söz konusu defter türlerinde önerilen boyut A5 olarak bilinir. A5 kelime defteri ideal boyutta ve ağırlıkta olur. Böylelikle defterin her yere taşınabilmesi ve her an yanınızda olabilmesi mümkündür. Uzun bir seyahat, beklenen aktivitelerin öncesi, molalarda ve daha birçok yerde kelimelerle aranızı düzelterek, gerek ana dilde gerekse yabacı dilde ciddi gelişimler gösterebilirsiniz.

Kelime Defteri Nasıl Tutulur veya Yazılır?

Kelimelerle arasını iyi tutmak ve onları anlamaya çalışmak isteyen herkesin ortak sorulardan biri “kelime defteri nasıl tutulur?” sorusudur. Söz konusu defter türünün plansız ve programsız kullanılması, istenilen verimin hem kelime öğrenme konusunda hem de defterin kullanımı konusunda alınamamasına yol açar.

Kelimeleri ne amaçla öğrendiğiniz büyük önem taşır. Eğer ana dilinize dair bir çalışma yapıyorsanız farklı, yabancı dile öğrenmeye dair bir çalışma yapıyorsanız farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Ana dile dair çalışmalar yaparken öğrenmiş olduğunuz her kelime için bir sayfa ayırabilir ve bu sayfanın en üst kısmına kelimeyi not edebilirsiniz. Ardından kelimenin ne anlama geldiğinde dair açıklamalar yaparak, bu kelimeyi cümle içerisinde kullanabilirsiniz.

Yabancı dil öğrenirken, defterin sayfalarını belirli bir programa göre bölmeniz önemlidir. Örneğin; 10 günde şu kelimelerin tamamını öğrenmem gerekiyor diyerek, kendinize 10 günlük bir sayfa ayırabilirsiniz. Ardından kelimeleri sayfalara not edip, Türkçe anlamlarını yazabilirsiniz. Sonrasında ise bu kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini de hemen anlamının yanına yazabilirsiniz. Bunun yanı sıra her kelime için 10 ya da 20 cümle kurarak, kelimenin tam anlamıyla zihninizde yer edinmesine yardımcı olabilirsiniz.

Defterin Bölümlendirilmesi

Kelime defteri kullanımı konusunda en çok önem taşıyan noktaların başında defterin bölümlendirilmesi noktası öne çıkar. Bilindiği üzere her dilde kalıplaşmış kelime veya cümleler vardır. Hatta bazı durumlarda 3-4 kelimenin, tam bir cümle olmadan bir anlam oluşturdukları bilinir. Defter sadece kelimelere yer vermek yerine bir bölümünü bu kalıp kelimeler için kullanmak, doğru bir kullanım olacaktır. Ayrıca dil konusunda istenilen mesafenin kat edilmesine de kolaylık sağlar. Kalıplaşmış kelimelerin dışında, cümle yapıları hakkında da not alınabilecek bir bölüme yer ayrılabilir. Örneğin; bir konu hakkında oluşturulan cümlede, kelimelerin ne anlam ifade ettiği ve cümlenin öğelerinin ne şekilde konumlandırılacağı gibi konularda da bölümlendirme yapılabilir.

Alıntılar

Kelimelerin not edildiği veya kelime öğrenmek amacıyla kullanılan defterlerde sadece kelimelerin yer alması, o defterin istenilen amaca hizmet etmesi demektir ancak istenilen verimin de alınmamasına yol açar. Defter mutlaka birçok bölümden oluşmalıdır ve bu bölümlerin verimli bölümler olması da çok önemlidir. Defterinizde yer alan alıntılar bölümü ise ayrı parantez açılması gereken bir bölümdür. Alıntılar kısmı, kelimelerin gündelik hayatınıza yerleşmesi veya ilgi alanlarınızda bu kelimeleri kullanabilmenize yardımcı olur.

Alıntılar kısmında almış olduğunuz notların mutlaka bir kitaptan, bir diziden veya filmden, bir replikten veya herhangi bir kişinin söylediği cümlelerden oluşması gerekir. Böylelikle ilginizi çeken cümlelerde yer alan kelimelerin, çok daha çabuk bir şekilde zihninize kazınması söz konusu olur. Bilindiği üzere ilgi duyularak yapılan her iş, çok çabuk öğrenilir ve akılda daha çok yer edinir. Bu nedenle kelime öğrenirken, ilginizi çeken kelime veya cümlelerin defterin özel bir bölümünde toplanması, bu kelimelerin gündelik hayatınıza çok daha iyi bir şekilde yerleşmenize ve haliyle kalıcı bir şekilde öğrenmenize yol açar. Alıntılar kısmında bir ilgi alanına dair değil, her türlü konuya dair alıntılar yer alabilir.

 

Boş Defter Değerlendirme Konusunda 5 Eğlenceli Fikir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir