3. Nesil kahve tüketiminin artması ile artık kahve çekirdeklerinin de önemini artırmış oldu. Kahve, yaklaşık 80 ülkede yetişen bir bitki olduğu için birçok farklı kahve çeşidi karşımıza çıkıyor. Ama aslında toplam 4 çeşit kahve çekirdeği var. Diğerleri bu kahve çekirdeklerinin karışımı veya yetiştiği bölgeye göre farklı tatlarla tatlandırılmasından oluşan türler. Kahveler hazırsa gelin bakalım bu 4 çekirdek neymiş, ne değilmiş;
1- Arabica
Arabica, Dünya’da en çok üretilen (Toplam üretimin yaklaşık %70’i) çekirdektir. Bunun nedeni de geniş bir coğrafyada yetiştirilebilmesi. Ağırlıklı olarak Latin Amerika, Orta ve Doğu Afrika, Hindistan ve Endonezya’da ortalama 600 metre yükseklikte yetişmektedir. Türk kahvesi de çekirdek kökeni Arabica’dır.
Arabica’nın elde edildiği kahve bitkisinin en belirgin özelliği hassas olmasıdır. Bu yüzden de yetiştiği topraklarda bulunan meyvelerin ve baharatların aromaları bitkiye geçer. Bu yüzden de farklı coğrafyalardan farklı tatlar elde ederiz. Arabica’nın hassas olmasının dezavantajı ise bakımının zor olması bu yüzden de daha maliyetli bir çekirdektir.
2- Robusta
Arabica’dan sonra pazar payı en yüksek (Yaklaşık %28’i) çekirdektir. Batı ve Orta Afrika’da, Güneydoğu Asya’da ve Brezilya’da yetişmektedir. Arabica’dan farklı olarak oldukça dayanaklıdır. Bu yüzden de kafein oranı daya yüksek ve yoğun bir tadı vardır. Daha çok espressolar da kullanılır ya da Arabica ile karıştırılmış halde bulunur. Buzlu, sütlü veya şekerli kahvelerde de karşımıza çıkar çünkü bu ilaveler kahvenin baskın tadını çok saklayamaz.
Dayanıklı bir bitki olduğu için deniz seviyesinde bile yetişebilir. Ayrıca bakımı kolay olduğu için de maliyeti düşüktür.
3- Liberica
Arabica’nın tükenmeye başladığı 1890 yıllarında ortaya çıkmıştır. Ancak sadece Filipinlerde yetişmesinden dolayı pazarda çok büyük bir alana sahip olamamıştır. Tadı da diğer çekirdeklere göre daha yavandır bu yüzden pek tercih edilmemektedir.
*4- Excelsa
Liberica’nın alt türü olan bu çekirdek eskiden ayrı olarak sayılmıyordu. Daha sonra Liberica’dan genel olarak farklı olduğu için ayrı bir çekirdek olarak nitelendirilmeye başlanıldı. Çoğunlukla Güneydoğu Asya’da üretilen bu çekirdek çok yoğun bir aroması olduğu için daha çok aroma güçlendirici olarak kullanılıyor.
Aslında paketlerde gördüğümüz Endonezya, Kolombiya gibi ülke isimleri yetiştikleri bölgenin isimleri olduğu için o şekilde adlandırılıyor yani farklı bir çekirdek türü değil. Büyük çoğunluğu da Arabica çekirdeği olduğu için farklı tat ve aroma içeriyorlar. Bir sonraki yazımda ülkelere göre kahvelerin farklarını ele alacağım. Bakalım bize nasıl aromalar ve tatlar gelmesi gerekiyormuş?