Kategorisiz

İş Motivasyonu Nedir? İş Motivasyonu Nasıl Artar?

İş Motivasyonu Nedir?

İş motivasyonu, çalıştığınız işe sadece finansal açıdan değil aynı zamanda gönül bağı kurarak işinize olan ilginizi arttıran önemli bir unsurdur. İş her ne kadar finansal getiri sağlasa da iş motivasyonu sayesinde kişisel tatmin de sağlanmış olur ve iş hayatındaki başarının en önemli yapı taşlarından biridir.

Mesleğimiz, işyerimiz ve işyerimizdeki görevimiz, iş hayatının gereklilikleri olarak bilinen detaylardır. İş hayatı, finansal anlamda hayatımızı düzene sokmamız ve iyi bir şekilde yönetmemiz konusunda bize maddi bir getiri sağlar. İşimize daha iyi bir şekilde sarılmamız ve işe olan iştahımızın artması ise mesleki kariyerimizin başarılı bir noktaya gelmesi konusunda kaçınılmaz bir detaydır. Bunun için de yüksek ölçüde iş motivasyonu gerekir.

Yaptığınız işi seviyor ya da sevmiyor olabilirsiniz ancak bu işte çalışmak zorundaysanız, mutlak suretle motivasyonunuzu arttırmanız gerekir. Aksi halde hem iş daha çekilmez hale gelir hem işinizi kaybetme riski doğar hem de iş tatmini elde edemeyip, işinizi bir eziyete çevirirsiniz. Peki, motivasyon arttırılmazsa ve gerçek bir motivasyon elde edilmezse ne olur? İş hayatında motivasyonu yükseltmenin önemi nedir?

İş Hayatında Motivasyonu Yükseltmenin Önemi

İş hayatında motivasyonu yükseltmenin önemi tahmin edilenden de fazladır ve bu durum hem maddi hem de manevi anlamda mutlak bir şekilde olumlu getiriler sağlar.

Öncelikle işinize olan motivasyonun azalması durumunun son derece doğal olduğunu söylemek isteriz. İnsan yapısı gereği sosyal bir varlıktır ve çevresel etkenlerden tahmin edilenden de fazla etkilenebilir. Haliyle bu durum, işyerinde ise yaşanan bir olumsuzluk direkt olarak işe karşı olan motivasyonun düşmesine yol açabilir. İş motivasyonu işte tam olarak bu noktada üst seviyeye çıkarılmalıdır. Aksi halde iş hayatında yaşanan kötü durumlar, motivasyonunuzu kaybetmenize yol açarken, aynı zamanda işinizi dahi kaybetmenize yol açar.

Motivasyon düşüklüğü nedeniyle uzman olduğunuz işlerde dahi acemice hatalar yapmaya başlayabilirsiniz. Uzman olduğunuz alanda gelişiminiz mümkün olmaz ve iş tatmini sağlayamazsınız. Bu durum hem işletmeye hem de mesleki kariyerinizi ciddi zararlar verir. İş hayatında motivasyonu yükseltmenin önemi, bu vb. durumlarda çok daha net bir şekilde anlaşılabilir. Peki, iş motivasyonu nasıl arttırılır? Bu konuda ne gibi yöntemler izlenebilir?

Mental Açıdan İş Motivasyonunu Yükseltme

Mental açıdan iş motivasyonunu yükseltme, iş hayatınıza olan bakışınızı değiştirecek en önemli detaylardan biridir. Birçok kişi motivasyonunu zaten mental anlamda kaybeder. Yetenekleri, bedensel potansiyeli ve bilgi-beceri gibi güçlü yanları herhangi bir şekilde zarar görmez ancak mental anlamda yaşanan çöküş, iş motivasyonunu çok ciddi anlamda zedeler.

Mental açıdan işinize daha iyi bir şekilde motive olmanıza yardımcı olacak unsurlar ise şu şekildedir:

  • İşe yük değil, güzel bir gereklilik olarak bakma,
  • İşi bir bütün ve büyük bir dağ gibi görmek yerine, kayalara ayırma ve küçültme,
  • Mutlak odak sağlayarak, odağı azaltan unsurlardan kurtulup, en verimli şekilde çalışıp, daha iyi bir iş çıkarıp iş tatminini arttırma,
  • İşin nasıl yapılacağı hakkında uzun uzadıya düşünmek yerine tabiri caizse işe “balıklama” bir şekilde giriş yapma,
  • Motivasyonu düşüren her türlü çevresel unsurdan uzak olma,
  • İşinizde uzman olduğunuzun ve potansiyellerinizin farkına varma,

gibi unsurlar mental açıdan işinize karşı çok daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Bu unsurların hepsinin olmasa bile birkaçının yerine getirilmesi, işe olan motivasyon düşüklüğünün önemli ölçüde azalmasına yol açar.

İşin Kolay Olduğunu Düşünme

İş motivasyonu arttırma konusunda ilk ve en önemli unsurların başında işe olan bakış açısı gelir. Birçok kişi motivasyon eksikliği yaşadığı ve yapmakta zorlandığı herhangi bir işin ne denli zor olduğunu düşünür. Aslında yapılacak işin hiçbir zorluğu yoktur ve bu iş, sizin yetenekleriniz dahilinde olan, potansiyelinizi sonuna kadar kullandığınızda kusursuz bir eser çıkarabileceğiniz iştir. Sadece motivasyon düşüklüğü nedeniyle işin zor ve kötü olan taraflarına odaklandığınız için işiniz size zor gelir.

Bu gibi durumlarda direkt olarak bakışınızı çevirmeli ve işinizin kolay yönlerine odaklanmalısınız. Zaten bu işi yapabildiğiniz için bu işletmede çalıştığınızı aklınıza getirmeli ve direkt olarak işe koyulmalısınız. İşin kolay olan taraflarından başlarsanız, başarılı olan her adımda aslında zor gibi düşünülen iş bölümü, çok daha kolay ve gerçekleşebilir bir hal alacaktır. Bu nedenle işin kolay yönlerine odaklanmak ve direkt olarak bu yönlerden işe koyulmak gerekir.

İşi Bölümlendirme

İş motivasyonu arttırma konusunda yapılan en büyük yanlışların başında işi bölümlendirmeme gibi yanlış öne çıkar.

Bir işe olan yaklaşımın daha iyi olabilmesi, daha mantıklı hale gelmesi ve işe olan motivasyonun artması gibi konularda işin bölümlendirilmesi en önemli unsurlardan biri olarak bilinir. Yaptığınız iş her ne olursa olsun, işi ister kendi zihninizde isterseniz de bir kağıt üzerinde bölümlendirmeniz gerekir. İşin bölümlendirilmesi aslında ne kadar kolay olduğunun, nasıl bir yol izleneceğinin ve gerekli olan yol haritasının ortaya çıkmasına yol açar. Bu nedenle işin bölümlendirilmesi, işe karşı motivasyon artması için gerekli olan en temel unsurlardan biridir.

İşe Tamamen Odaklanma

İşe tamamen odaklanma, motivasyon artışı konusunda mutlak bir getiri sağlayacaktır. İşe karşı motivasyonunuzun düşmesinin asıl sebeplerinden biri zaten işe odaklanamıyor olmanızdır. İşe karşı odak azalması haliyle motivasyonunuzu da ciddi ölçüde düşürür.

Odağınızın artması için öncelikle iş yaparken dikkatinizi veya odağınızı dağıtan unsurları tespit etmeniz gerekir. Bu unsurları tespit ettikten sonra ise bir kağıt veya bir deftere not almalı, odak dağıtan tüm unsurları tespit edene kadar da yazmaya devam etmelisiniz. Tüm unsurları tespit ettikten sonra işe işinize başlamadan önce mutlaka tüm bu unsurlardan kurtulmalısınız. İş motivasyonunuz, işe tamamen odaklanma ve odak dağıtan her türlü unsurdan kurtulma yöntemi ile ciddi bir artış gösterir.

İşe Atılma

Önünüzde herhangi bir iş duruyor ve bu işin nasıl yapılacağı hakkında düşünüp duruyorsanız, zaten olan motivasyonunuzu da dibe çekiyorsunuz demektir. İşin nasıl yapılacağı hakkında düşünme, işin ertelenmesi, şu zaman gelsin öyle başlarım düşüncesine kapılmak, iş dışında farklı şeylere odaklanmak, iş yerine zevk aldığınız diğer unsurlara yönelmek ve işe başlamak yerine sosyal medyada gezinmek gibi unsurlar, halihazırda bulunan motivasyonunuzu düşürmeniz yol açar.

İş motivasyonu arttırma konusunda sürekli olarak işe atılmak yerine farklı unsurlara yönelmeniz, işe karşı gardınızın iyice düşmesine yol açar. Üstelik iş dışında yönelmiş olduğunuz her türlü unsur, geçici tatmin sağlar. Kalıcı ve uzun vadeli tatmin yerine, küçük küçük iş dışı tatminlerle kendinizi kandırırsınız. Bu durum aynı zamanda iş konusundaki potansiyelinizi de ciddi ölçüde olumsuz etkiler. İşe atılmak, bu gibi durumlarda direkt olarak yapabileceğiniz en iyi eylemdir.

Küçük tatminler sağlayan diğer unsurlara yönelmek, zihninizin size oynadığı bir oyundur. Siz işe atılmak yerine her ne kadar diğer unsurlara kayıp, bu unsurların ardından işe başlayacağınızı düşünseniz de aslında hiçbir zaman işe başlamayacaksınız. İşi yapmak zorundaysanız, son teslim tarihine en yakın zaman diliminde veya son teslim tarihini geçirecek şekilde bu işi bitirirsiniz. Bu durum da sıfır verime neden olur ve potansiyelinizi kullanamamanıza yol açar. Bu yüzden işe bir an önce başlamalı, erteledikçe bu işin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğinin farkına varmalısınız.

Ortam Temizliği

İş motivasyonu arttırma konusunda mental açıdan iyi hissetmek ve işe karşı daha iyi bir şekilde psikolojik olarak yaklaşmak adına ortam temizliği büyük önem taşır. Ortamın düzensizlikten, kirlilikten ve gereksiz olan her türlü unsurdan arındırılması gerekir. Aksi halde işe olan bakışınız düşer ve etrafta kirlilik unsuru olan her türlü detay, dikkatinizi dağıtır. Bu nedenle ortam temizliği yapmalı ve odağınızı dağıtacak olan en ufak unsurdan bile kurtulmalısınız.

Kendine Odaklanma

İş motivasyonunun düşmesindeki en önemli noktalardan biri ise kişinin kendine odaklanmaması yani, kendindeki potansiyelin farkına varmamasıdır.

Bir işte çalışıyorsanız, o işte profesyonel olduğunuzun farkına varmanız gerekir. “Profesyonel” demek, bir işten para kazanacak düzeyde bilgi ve deneyime sahip olmak demektir. Bu nedenle o işten para kazandığınızı ve bu yüzden de bu işi yapabilecek gücün kendinizde fazlasıyla olduğunun farkında varmanız gerekir. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi ve yapabileceklerinizi bir kağıda yazmalı, zayıf yanlarınızı da farklı bir kağıda not almalısınız. Güçlü yanlarınızı kullanarak işinize karşı olan bakışınızı yükseltmeli, zayıf yanlarınızı da geliştirerek işinizde çok daha farklı bir seviyeye gelmelisiniz.

İlgi Alanına veya Sevilen Kategorilere Yönelik İş Alma ya da İşe Girme

İş motivasyonu konusunda temele inecek olursak, motivasyonun düşmesine neden olan en önemli unsurun, sevilmeyen veya istenilmeyen bir işte çalışması olduğu bilinmelidir. İş başvurusu yaparken, bir meslek öğrenirken veya bir meslek edinmek adına eğitim tercihleri yaparken, mutlaka sevilen ve ilgi duyulan alana yönlenmek gerekir. Aksi halde iş hayatınızda motivasyon edinmeniz son derece zorlaşır ve iş tatmininiz önemli ölçüde azalır.

İş konusunda düşen motivasyonun, ilgi duymadığınız veya sevmediğiniz bir işte tekrar yükselmesi son derece zordur. Mümkün olmadığını söylemek yanlış olur ve yukarıda yer alan mental detaylarla işe karşı motivasyon arttırılabilir ancak maksimum seviyede olmaz. Bu nedenle en temelde işe girerken, o işe karşı olan bakışınızı kontrol etmeli ve ilgi duyduğunuz iş pozisyonlarına yönelmelisiniz. Eğitim hayatınızı da mutlaka bu detay dahilinde şekillendirmeli ve sevebileceğiniz bir mesleğin eğitimini almalısınız.

İşi Eğlenceli Hale Getirme

İşi eğlenceli hale getirme bilinen en iyi motivasyon yükseltici unsurlardan biridir. İşi eğlenceli hale getirme tamamıyla sizin yaratıcılığınıza kalmış bir unsurdur. İster iş arkadaşlarınızla, iş sınırlarını aşmayacak şekilde etkinlikler düzenleyerek, isterseniz müzik eşliğinde (tek çalışıyorsanız veya iş ortamınız buna uygunsa) çalışarak, isterseniz iş esnasında arka planda işe dalmanıza yardımcı olacak sesler kullanarak, isterseniz yeme-içme gibi detaylarla ve isterseniz de hoşunuza gidebilecek olan her türlü unsuru işinize dahil ederek, yaptığınız işi monotonluktan kurtarmalısınız.

İşin monotonluktan çıkması ve alışılagelmişin dışında olması, işin eğlencesini arttıracağı gibi işe karşı motivasyonunuzu da ciddi ölçüde arttıracaktır. Bu nedenle işi olabildiğince eğlenceli hale getirmek ve yapılan işten maksimum seviyede zevk almak gerekir.

İş Hakkında Geri Bildirim Alma

İş motivasyonu arttırma konusunun belki de en büyük paylarından biri de işten alınan geri bildirimlerdir. Yapılan herhangi bir işten, insanlar tarafından övgü ya da olumlu geri bildirimler alma, motivasyon düzeyini tavana çıkaran en önemli unsurların başında gelir. Özellikle zorlu bir iş sürecinden sonra emeklerinizin karşılığını insanların beğenisi alarak bulmanız, iş motivasyonunu zirveye çıkarır.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken unsur ise insanlardan zorla geri bildirim almamaktır. İnsanlara geri bildirim sunacak doğru sorular sormak ve onlara işe karşı doğru pencerelerden bakmalarını sağlamak gerekir. İşiniz hakkında olumlu bildirimlere açık olduğunuz gibi olumsuz bildirimlere de maksimum seviyede açık olmanız gerekir. Yerinde, doğru ve güzel bir şekilde yapılan olumsuz bildirimler, yaptığınız işin eksikliklerini göz önüne koyacak ve sizi çok daha farklı bir seviyeye taşıyacaktır.

Yeni Yılda Hayat Değiştiren Kararlar Almaya Ne Dersiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir