Kategorisiz

Evde Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Evde Enerji Tasarrufu

Evde enerji tasarrufu son dönemlerin en çok dikkat çeken konularından biridir ve artan faturalar de bu konunun dikkat çekmesinin temel sebeplerinden biridir. Aslında evde enerji tasarrufu sadece faturalardan dolayı olmamalıdır. Yaşadığımız tabiatın bize sunmuş olduğu her türlü kaynağın bir sınırı vardır ve hiçbir enerji kaynağı sonsuz değildir. İsraftan her zaman için kaçınmak, enerji kullanımı nedeniyle tabiatı kirletmeyi önlemek ve gelecek nesillere de yeterli kaynaklar sunabilmek adına evde enerji tasarrufu önemli uygulamalardan biridir.

Evde enerji tasarrufu yapmak aslında kullanılan her türlü enerji türünde birkaç detaya dikkat etmekten ibarettir. Enerjinin çok daha dikkatli kullanımı sonucunda gerek faturalarda istenilen yansımaları görmek gerekse sınırlı bir şekilde enerji kullanımı ile tabiat ve gelecek nesiller adına temel görevlerimizden birini yerine getirmek mümkündür. Enerji tasarrufuna başlamadan önce de mutlaka yapılması gereken, enerji tasarruf türlerini öğrenmek ve enerji tasarrufunun rotasını belirlemektir.

Evde Enerji Tasarrufu Türleri

Evde enerji tasarrufu türleri olarak bireylerin tasarruf sağlamaları gereken veya tasarruf sağlayabilecekleri noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Ev araç ve gereçlerinin kullanımında tasarrufu,
  • Aydınlatma konusunda enerji tasarrufu,
  • Konutun ısıtılması konusunda enerji tasarrufu,
  • Su tasarrufu,

Evde mutlaka yapılması gereken tasarruf türleri yukarıdaki gibidir ve bu noktalarda yapılan tasarrufların faturalara çok ciddi yansımaları olacaktır. Hatta bazı fatura kalemlerinde %50 oranında dahi tasarruf elde etmek mümkündür. Peki, evde enerji tasarrufu yöntemleri nelerdir? Faturalarda fiyat tasarrufu nasıl sağlanır?

Evde Enerji Tasarrufu Yöntemleri

Evde enerji tasarrufu yöntemleri konusunda temel eşyalardan başlayarak elektrik tasarrufu, ısı enerjisi tasarrufu ve su tasarrufu gibi seçeneklere yönelmek söz konusu olabilir. Böylelikle temel yaşam unsurlarının çoğundan tasarruf sağlamak mümkün olacaktır. Eşyalara ve enerji türlerine göre tasarruf şekilleri ise şu şekildedir:

Buzdolabı veya Dondurucu Kullanımında Evde Enerji Tasarrufu

Evde enerji tasarrufu ilk olarak buzdolabı ile başlayabilir ve buzdolabının en az %15 oranında evin tüm enerji sarfiyatını karşıladığı bilinir. Buzdolabına ek olarak derin dondurucu da enerji sarfiyatı konusunda önemli kalemlerden biridir. Buzdolabı veya derin dondurucu özelinde hanelerin uygulayabilecekleri bazı tasarruf yöntemleri şu şekilde özetlenebilir:

  • Buzdolabı seçimi konusunda ihtiyaca yönelik hareket edilmelidir çünkü büyük buzdolabı daha yüksek enerji sarfiyatı demektir. Boyut olarak küçüldükçe, enerji sarfiyatı azalacaktır.
  • Buzdolabının kapağının arasında yer alan plastiğin temiz tutulması gerekir ve deforme olduğunda hızlı bir şekilde değişim yapılmalıdır. Bu plastik, buzdolabının verimli çalışması ve uygun enerji sarfiyatı ile çalışması için gereklidir. Bu yüzden de mutlaka söz konusu plastiğin diri tutulması gerekir.
  • Buzdolabının konumu son derece önemlidir ve öncelikle duvarla arasında hava akımı olacak şekilde yerleştirilmelidir. Yerleştirilecek konumda ise güneş alan ya da sıcak havanın aşırı derecede olduğu bir durum söz konusu olmamalıdır. Bunun nedeni ise buzdolabının veya derin dondurucuların sıcak ortamlarda çok daha yoğun çalışmak zorunda hissetmeleri ve bu yüzden %25 oranında daha fazla enerji tüketmeleridir. Ayrıca sıcak yiyeceklerin buzdolabına konulması da enerji sarfiyatının artmasına yol açacaktır.
  • Buzdolabının veya derin dondurucuların kapaklarının açılmasıyla birlikte ısı kaybı büyük olacaktır. Öte yandan sürekli olarak kapakların açılması veya uzun süreli kapağın açılması büyük problem yaratacaktır. Bu yüzden eşyaların doğru bir şekilde konumlandırılıp içerideki ısı kaybının yaşanmaması sağlanmalıdır. Öte yandan sürekli kullanılan yiyeceklerin veya içeceklerin kolay alınabilecek yerlerde olmaları da bu konuda bir avantaj sağlayacaktır. Öte yandan buzdolabının altı ve arkası yılda 2 defa süpürge ile temizlenmelidir. Tüm bu detaylar ile %25 oranında tasarruf sağlanacaktır.
  • Buzdolaplarının kitapçıklarına yer alan bakım talimatlarına uyulmalıdır.
  • Bir buzdolabının verimli çalışma süresi 20 yıldır ve eski buzdolapları yeni buzdolaplarına göre 2 kat daha fazla enerji tüketirler. Bu yüzden mutlaka buzdolabı zamanı dolunca yenilenmelidir ve enerji sarfiyatı düşük olan modeller üzerinde yoğunlaşılmalıdır.

Ocak ve Fırın için Evde Enerji Tasarrufu

Evde enerji tasarrufu konusunda ocak ve fırınların atlanmaması, önemli gerekliliklerden biridir. Evin en yoğun kullanılan eşyalarında olan ocak ve fırınların, sadece ufak birkaç detay ile çok daha verimli kullanılması ve ciddi bir enerji verimi sağlanması söz konusu olur. Yapılması gereken ise şu şekildedir:

  • Pişirme işlemleri yemek için mümkünse tencerenin ya da tavanın kapağı kapalı olacak şekilde yapılmalıdır. Böylelikle %60 oranında bir tasarruf sağlanabilir.
  • Pişirme işlemlerinde düdüklü tencere veya benzer mantıktaki pencerelerin kullanılması, enerji tasarrufu sağladığı gibi besin değerlerinin de korunmasına olanak sağlar.
  • Pişirme süresinin tamamlanmasına yakın bir sürede fırın veya ocak kapatılarak, var olan ısı ile pişirme işleminin finali getirilebilir ve bu durum da aylık bazda enerji tasarrufu konusunda iyi bir sonuç ortaya çıkarır.
  • Fırınlarda yapılan ön ısıtma işlemi gereksiz bir işlem olarak tanımlanabilir ve şart olması durumunda maksimum ön ısıtma süresi 10 dakika olmalıdır.
  • Evlerde bulunan fırınlardan mümkünse her zaman en küçüğü kullanılmalıdır. Daha az enerji harcar ve daha çabuk ısınır. Böylelikle ısıyı yemekler üzerinde çok daha etkin kullanır.
  • Donmuş et pişirilmeden önce oda sıcaklığında çözülmeye bırakılmalıdır. Böylelikle 20 dakika zaman tasarrufu ve enerji tasarrufu sağlanabilir.
  • Yemek ısıtma işlemlerinin mikrodalga fırınlar ile yapılması, %65 oranında enerji tasarrufu sunabilir.
  • Ocak ve fırınlarda enerji tasarrufu adına temizlik önem taşır.

Çamaşır Makinesi ve Kurutucu için Evde Enerji Tasarrufu

  • Çamaşır makinesinin en çok enerji harcadığı nokta, suyu ısıtma kısmıdır. Eğer kıyafetleriniz için gerekli değilse mutlaka düşük ısılarda yıkama yapılmalıdır. Böylelikle %90’a varan oranda ısı tasarrufu sağlanabilir.
  • Çamaşır makinelerinin yıkama programlarına göre en ideal doluluk oranına ulaşmadan çalıştırılmamaları önemlidir.
  • Çamaşırsa göre doğru program seçimi yapılmalıdır.
  • Çamaşır makinesinin süzgeci belirli aralıklarla temizlenmelidir.
  • Kurutma özelliği olan çamaşır makinelerinde kuruma işlemi kısa tutulmalıdır.
  • Harici olarak bulunan kurutma makinelerinin zorunlu olmadıkça kullanılmaması daha sağlıklıdır.
  • Kurutma makinelerinde süzgeç temizliği ile çamaşırların kurutma süresi kısaltılabilir ve böylelikle enerji kullanımı azaltılabilir.

Bulaşık Makinesi için Evde Enerji Tasarrufu

Evde enerji tasarrufu konusunda en sık kullanılan eşyalardan biri olan bulaşık makinesine de değinmemek neredeyse imkansızdır. Birkaç ufak detay ile bulaşık makineleri çok daha verimli kullanılabilir. Detaylar ise şu şekildedir:

  • Bulaşıkların dezenfekte zorunluluğu bulunmuyorsa 55 derecede yıkanmaları temizlikleri için yeterli olacaktır.
  • Son durulamanın hemen ardından makinenin kapağını açıp, kurutma işlemini doğal olarak yaptırmak, %10 oranında enerji tasarrufu sağlayabilir.
  • Makineyi yarı doluluk veya yüklü doluluk oranları ile çalıştırmamanız gerekir.
  • Az kiri olan bulaşıklar adına en düşük program tercih edilebilir.

Ütü için Enerji Tasarrufu

Ütü her ne kadar sık kullanılan eşyalardan biri olarak nitelendirilmese de orta derece bir sıklık kullanım oranına sahip olduğu kesindir. Evde enerji tasarrufu konusunda ütü için atılabilecek adımlar ise şu şekildedir:

  • Ütü işleminin sonuna yaklaşılırken, ütünün fişi çekildikten sonraki ısı ile ütünün bir kısmı devam ettirilebilir.
  • Ütüleme sırasında çamaşırların nemli olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Ütü seçimi konusunda kurutucu konusunda zayıf, buhar kapasitesi anlamında yüksek olan ütülerin tercih edilmesi çok daha sağlıklı olacaktır.

Elektrikli Süpürge için Enerji Tasarrufu

Temizliğin vazgeçilmezi olan elektrikli süpürgeler için de evde enerji tasarrufu sağlanabilir ve elektrikli süpürge için dikkat edilmesi gereken detaylar şu şekildedir:

  • Eski fırçalar kısa sürede yenilenmelidir.
  • Yıl içerisinde birkaç defa motor bölümünün temizlenmesi önerilir.
  • Elektrikli süpürgelerin toz torbalarının ya da haznelerinin düzenli bir şekilde değişimi veya temizliği en önemli tasarruf unsurlarından biridir.

Televizyon, Bilgisayar vb. Elektronik Aletler için Enerji Tasarrufu

Televizyon ve özellikle de bilgisayarların son dönemlerde evlerde en sık kullanılan elektronik aletlerin başında geldikleri bilinir. Bu yüzden sadece basit birkaç dikkat gerektiren detay, elektrik faturanıza yansıyacak kadar önemli sonuçlara sebep olabilir. Evde enerji tasarrufu konusunda söz konusu elektronik eşyalar özelinde dikkat edilebilecek detaylar ise aşağıdaki gibi bireylerin karşılarına çıkabilir:

  • Kullanılmayan bilgisayarların kapalı olması durumun dahi prize bağlı olmaları durumu, enerji tüketiminin devamlılığı anlamına gelir. Bu yüzden kullanılmayan ve kapalı durumda olan bilgisayarların mutlaka prizden ayrılmaları gerekir. Böylelikle %10 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir.
  • Küçük ekranlı televizyonların her zaman daha az enerji tükettikleri bilinir ve özellikle birkaç televizyonun olduğu hanelerde mümkün olduğunda küçük ekranlı televizyon tercih edilmelidir.
  • TV, radyo, ses sistemleri vb. unsurların ses seviyelerinin düşük olması aynı zamanda daha az enerji tüketmeleri anlamına gelir. Kullanıcıların bu konuda mutlaka dikkatli olmaları gerekir.
  • Ses olsun veya görüntü olsun diye elektronik aletlerin açık bulundurulması durumu sonlandırılırsa, enerji faturalarında bu durumun etkisi net bir şekilde görülecektir.
  • Dizüstü bilgisayarların enerji tasarrufları son derece düşüktür. Bu yüzden mümkünse dizüstü bilgisayarlar tercih edilmelidir. Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlara göre 5 kat daha fazla enerji tüketirler.

Saç Kurutma Makinesi için Enerji Tasarrufu

Evde enerji tasarrufu konusunda, her evde olmayan ancak olan evlerde de dikkatli olunması gereken küçük ev aletleri konusunda saç kurutma makinesinin önemli detaylardan biri olduğu söylenebilir. Çoğu bireyin, küçük ev aleti olmasından ötürü saç kurutma makinesini pek dikkate almadıkları görülebilir ancak enerji tasarrufu konusunda önemli etkenlerden biri haline getirilebilir. Saç kurutma makinelerine dair uygulanması gereken tedbirler ise şu şekildedir:

  • Saç kurutma makinesi ile saç kurutma işlemi zorunlu olmadıkça yapılmamalıdır. Eğer zorunlu ise mutlaka önce havlu ile kurulama yapılmalıdır.
  • Saç kurutma makinesi küçüktür ancak fazla enerji tüketir. Bu yüzden kullanım süresi olabildiğince düşük tutulmalıdır.
  • Yeni nesil saç kurutma makineleri tercih edilmelidir.
  • Kullanım bittikten sonra ise mutlaka prizden uzaklaştırılmalıdır.

Aydınlatma Konusunda Evde Enerji Tasarrufu

Aydınlatma, evlerin en önemli enerji sarfiyatlarının başında gelir. Aydınlatma unsurlarının doğru bir şekilde kullanılması ise bu enerji sarfiyatının oranını ciddi oranda düşürecektir. Evde enerji tasarrufu yaparken aydınlatmaların doğru bir şekilde seçimi detayından sonra, tüm evin doğru bir kullanım çerçevesinde ilerlemesi durumunda, elektrik faturasına bu durum çok verimli bir şekilde yansıyacaktır. Aydınlatma konusunda atılabilecek adımlar ise şu şekildedir:

  • Evin genelinde eşyaların ve tüm detayların açık renkli tercih edilmesi, aydınlatma ihtiyacının azalmasına yol açacaktır.
  • Işığın çok gerekli olmadığı noktalarda daha az enerji tüketen ve daha az aydınlatma sağlayan ışıklar tercih edilebilir.
  • Bazı noktalarda direkt olarak yüksek ışık gerekebilir ancak en büyük hatalardan biri, çok fazla sayıda düşük aydınlatmalı ışıkların tercih edilmesidir. Halbuki büyük ve tek bir ışık, tüm hepsinden çok daha fazla aydınlatır ve çok daha az enerji harcar.
  • Kitap okuma, ders çalışma, dikiş vb. işlemlerde mutlaka çalışma lambaları tercih edilmelidir ve böylelikle sadece gerektiği kadar aydınlatma tercih edilmiş olur.
  • Lambalarda ışıkların seviyelerini ayarlayabilecek sistemlerin kullanılması, çok daha fazla enerji tasarrufu edilmesine yol açacaktır.
  • Lamba tercihi konusunda her zaman için enerji dostu tercihlerden yararlanmak gerekir. Böylelikle zaman zaman bazı noktalarda normal lambalara göre 10 kat daha az enerji sarfiyatı sağlanabilir. Böylelikle bütçenize katkınız olurken, aynı zamanda az enerji sarfiyatı nedeniyle doğaya da katkı sağlayabilirsiniz.

Elektrik enerjisine dayalı uygulanan yukarıda belirtmiş olduğumuz evde tasarruf yöntemleri sayesinde elektrik faturalarında %40’a yakın tasarruf sağlanması söz konusu olur.

Evin Isıtılması Konusunda Enerji Tasarrufu

Bir evin elektrik dışında özellikle kış aylarında en çok harcadığı enerji kaynaklarından biri de ısınma konusunda harcanan kaynaklardır. Isınma konusunda harcanan kaynakların boyutu az değildir ve sonbahar aylarında başlayan periyot, ilkbahar aylarına kadar uzanır. Yaklaşık 6 aylık bir ısınma sürecinin ardından ısınmak için enerji harcaması en aza iner ancak bu süreçten sonra da suyun ısınması süreci başlar. Suyun ısınması adına harcanan enerjinin boyutu elbette ki çok değildir ancak evin ısınması konusundaki harcanan enerjinin boyutu oldukça yüksektir. Özellikle ısınma maliyetlerimizin ülkemizde son derece yüksek olması, bu konuda birtakım tasarrufları mecbur hale getirir. Evde enerji tasarrufu konusunda ısınma unsurlarına özel olarak uygulanabilecek tasarrufları ise şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Kış aylarında kıyafet konforundan ödün vermek ve konut içinde biraz daha kalın giysiler tercih etmek, ısınma konusunda önemli tasarruf sağlar.
  • Evde ısıyı tutabilmek ve ısıyı daha yaygın hale getirebilmek adına ısıtıcıların (radyatör, petek vs.) bakımlarının düzenli olarak yapılması, temizliklerinin sürekli hale getirilmesi vb. unsurlar çok önemlidir. Böylelikle çok daha iyi bir ısı verimi alınması söz konusudur.
  • Evde ısıtmaya yardımcı unsurların üstünün herhangi bir şekilde örtülmemesi veya kıyafet kurumak için dahi olsa kapatılmaması son derece önemlidir.
  • Petek, radyatör, kalorifer vb. ısıtıcı araçların hava alma işlemi yıl içerisinde en az bir defa yapılmalıdır.
  • Mobilyaların ve perdelerin evdeki ısıtıcılar etrafında doğru bir şekilde konumlandırılması gerekir. Bu eşyaların ısı akışını bozmamaları oldukça önemli unsurlardan biridir.
  • Ev içerisinde kullanımı az olan oda, aralık, bölge vb. yerlerin ısınmaya ihtiyaçları olmadığı için mutlaka bu bölgedeki ısıtıcılar kapatılmalıdır.
  • Kapı ve pencerelerdeki yalıtım problemlerinden ötürü evin sahip olduğu ısısının büyük bir kısmı kaybolur. Bu durumun önüne geçebilmek adına kapı ve pencerelere doğru bir yalıtım yapılmalıdır.
  • Perde tercihi konusunda kalın malzeme tercih edilmesi ısı kaybının büyük ölçüde önüne geçer.
  • Odaların nem seviyesi olabildiğince korunmalıdır. Aksi takdirde soğuk havanın etkisi daha da artacaktır.
  • Evin genelinde yalıtıma büyük önem verilmesi gerekir. Yalıtım problemlerinin giderilmesinin ardından 2 ila 5 yıl içerisinde yalıtım giderleri, sağlanan enerji tasarrufu ile kendini amorti edecektir.
  • Evdeki genel sıcaklığın 22 dereceden 20 dereceye çekilmesi durumunda fatura konusunda %12 oranında tasarruf sağlanır.
  • Kombilerin sürekli olarak başlatılıp durdurulması, enerji tasarrufu yerine daha çok enerji sarfiyatına neden olacaktır. Bu yüzden en düşük ayarda tutulup, sonrasında gerekli görülmesi durumunda yüksekte tutulması çok daha sağlıklı bir karar olacaktır.
  • Apartmanın kapıları veya pencereleri mutlaka kapalı tutulmalıdır. Evin havasının soğumasında etkileri son derece büyüktür.

Uygulanan bu evde tasarruf stratejileri sayesinde doğalgaz faturanızda %20-30 arasında bir tasarruf sağlanabilir.

Evde Su Tasarrufu

Evde enerji tasarrufu konusunda en çok dikkat edilmesi gereken unsurların başında su gelir. Su giderleri her ne kadar yüksek bir kalem olarak gözükmese de önemli tasarruf detayları sayesinde su faturalarında ciddi tasarruflar sağlanabilir. Evde enerji tasarrufu konusunda bireylerin dikkat etmeleri gereken bir diğer nokta ise azalan su kaynaklarıdır. Su kaynaklarının son yıllarda hızlı bir şekilde yok olması, 2030 yıllarında çok ciddi bir kuraklık problemi yaşamamıza sebep olabilir. Bu yüzden su kaybını önlemek hem ülkemize hem de faturalarımız olumlu yansıyacaktır. Evde enerji tasarrufu konusunda su faturası için uygulanabilecek temel tasarruf seçenekleri ise şu şekildedir:

  • Evde su tasarrufu konusunda atılacak ilk adım damlayan musluklar üzerine olmalıdır. Damlayan muslukların tamir ettirilmesi durumunda günde en az 12 litre su tasarrufu sağlar.
  • Su kaçağının olup olmadığı tespit edilmelidir ve bunun için de tüm suların kapatılıp, sayaca dikkat edilerek su akışının olup olmadığına bakılmalıdır.
  • Su akışı konusunda verimli su veya duş başlıklarının tercih edilmesi, %25 oranında daha az su sarfiyatına neden olacaktır.
  • Diş fırçalama ve tıraş gibi işlemler sırasında gerekli olmadığı sürece su açık tutulmamalıdır.
  • Küvet veya jakuzi gibi imkanlar olan evlerde, küvetin ya da jakuzinin tam dolumu çok ciddi su sarfiyatı demektir. Bu yüzden genel olarak duş alınması tercihi, %8 oranında su kaybının önlenmesine yol açacaktır.
  • Sifon çekme işlemi sırasında asgari oranda bir uygulamaya gidilmesi, çok daha iyi bir su tasarrufu sağlanmasına neden olacaktır.
  • Çamaşır ve bulaşık makinelerinde tam kapasiteli çalıştırma, çok ciddi su kaybına sebebiyet verecektir.
  • Evden uzun süreli ayrılma durumlarında suyun vanadan kesilmesi gerekir.
  • Bulaşık yıkama konusunda kesinlikle bulaşık makinesi tercih edilmelidir. Böylelikle yılda 24-40 ton arasında su tasarrufu sağlanabilir.
  • Araba veya diğer araç yıkama işlemlerinin hortumla yapılması yerine, kova ve sünger ile gerçekleştirilmesi ciddi bir su tasarrufu sağlayacaktır.

Evde enerji tasarrufu konusunda uygulanan bu yöntemlerin su özelinde %20-25 oranında bir tasarruf sağlanmasına yol açacaktır. Su konusunda yapılan bu tasarrufun ülkemize ve su kaynaklarımıza olan yansıması da son derece büyük olacaktır.

 

İlgili Yazılar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir