Benden, Medya, Tavsiyeler

Dijital Detoks Nedir? 8 Başlıkta Etkili Dijital Detoks

Dijital Detoks

Dijital detoks, son dönemlerin en büyük gerekliliklerinden biri haline gelmiştir. Sosyal medyanın hayatımızdaki etkisini giderek arttırması, iş hayatının daha çok dijitalleşmesi, uygulamaların daha fonksiyonel olmaları gibi birçok durum artık bireylerde anlam verilemeyen bir yorgunluğun oluşmasına yol açar. Aslında birçok kişi fark etmese de bu mental yorgunluk, dijital bunalımdan süregelir. Dijital bunalım nedeniyle beden olarak hiçbir iş yapılmamış olsa bile zihin olarak yaşanan çöküntü nedeniyle genel bir yorgunluk ortaya çıkar. Bu tür durumlarda ise dijital detoks gerekliliği doğar ve dijital detoks yapılmadan, söz konusu yorgunluk etkisini hiçbir zaman kaybetmez. Dijital bunalım sadece zihnen değil, bedenen de çeşitli sorunlara yol açacaktır. Bu nedenle detoks gerekliliğinin şiddeti çok daha büyük olacaktır. Peki, dijital detoks nedir? Dijital detoks neden önemlidir? Dijital detoks nasıl yapılır?

Dijital Detoks Neden Önemlidir?

Dijital detoks neden önemlidir?” sorusunun en önemli yanıtlarından biri tek kelime ile sağlıktır. Dijital detoks yapılmadığı müddetçe bireyin sürekli olarak sağlık anlamında kendinden ödün vermesi gerekir. Ruhsal sağlık ve bedensel sağlık için mutlak suretle dijital detoksa başlanmalıdır.

Dijital detoks sayesinde günün, haftanın, ayın ve yılın belirli bölümlerinde dijital her türlü varlık yaşantıdan çıkarılır. Böylelikle dijital bağımlılık ve dijital bağımlılığın getirdiği huzursuzluk da ciddi ölçüde azalır. Dijital detoksun uygulanmaması durumunda uyku bozuklukları, düşünce bozuklukları, odaklanma sorunu, kaygı, endişe ve çeşitli psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. En önemlisi de aşırı derecede ortaya çıkan dijital bunalımın vücudu önemli bir radyasyonun tesiri altında bıraktığı da unutulmamalıdır. Bu nedenle bireyler çok büyük kanser riski ile uzun vadede karşı karşıya kalabilirler.

İlgili İçerik: Ales 80 Alma

Dijital Detoks Nasıl Yapılır?

Dijital detoks nasıl yapılır?” sorusuna istinaden uygulanacak basit ancak etkili yöntemler sayesinde hedeflenen arınma sağlanabilir. Dijital detoks konusunda öncelikle bireyin inanmış olması ve dijital detoks hedefinin olması son derece önemlidir. Dijital detoks için uygulanabilecek yöntemler ise şu şekildedir:

·         Bildirimlerin Tamamen Kapatılması

Dijital detoksun en küçük ancak en temel adımlarından biri bildirimlerin kapatılması durumudur. Telefonlara ya da dijital cihazlara; çalışmanızı, akışınızı, odak noktanızı bozacak şekilde bildirimler geliyorsa mutlaka bu bildirimlerin sonlandırılması önerilmektedir. Bildirimlerin bir saat içerisinde sayı olarak 5’i aşması ise bildirimlerin kapatılması adına yeterli bir sebeptir. Bildirimlerin kapatılmasıyla birlikte bireyin çok daha kaliteli bir çalışma süreci edinmesi mümkündür.

·         Dijitalden Uzak Bir Liste Hazırlanması

Bireyin dijitalden uzak bir liste hazırlaması konusunda öncelikle kendi tanıması ve ne istediğini bilmesi gibi özellikle oldukça büyük avantajlar olarak değerlendirilebilirler. Şöyle ki; dijitalden uzak olarak hazırlanacak listede bireyin keyif aldığı her türlü aktiviteyi not etmesi gerekir. Bu aktivitelerin içerisinde herhangi bir şekilde dijital unsurlar yer almamalıdır. Bu listeyi hazırlayarak, dijital kontroller ya da dijital cihazlara harcanacak zaman dilimlerinin büyük bir çoğunluğu, listede yer alan maddelere ayırılmalıdır.

·         Yatak Odasından Dijital Cihazların Uzak Tutulması

Dijital detoksa ihtiyacınızın olduğu en çok uyku bozukluklarından anlaşılır. Uykuya dalmakta zorlanır veyahut uyanma sürecinin anormal bir şekilde uzadığını fark edersiniz. Düzensiz bir uyku düzeni elde eder ve tam olarak ne zaman uyuduğunuzu ne zaman uyandığını anlayamayabilirsiniz. Bu gibi durumlar en çok da telefonların yatak odalarında yer almasından kaynaklıdır. Telefonun ışığı ve telefon içerisinde yapılan etkinlikler, derin uyku sürecini geciktirerek, bireyin uyku düzeninin yavaş yavaş içinden çıkılamayacak şekilde bozulmasına yol açmaktadır.

·         Kısa Egzersizler

Dijital araçların büyük bir çoğunluğu insanların çok daha hareketsiz bir yaşam sürmelerine yol açar. Hareketsiz bir yaşam sonucunda ise fazla kilolar, istenmeyen bölgelerin yağlanması, kiloya bağlı sağlık problemleri gibi birçok durum kaçınılmaz olur. Dijital bağımlılığın getirmiş olduğu bu etkinin ve sorunun tesirini azaltabilmek adına da yapmanız gereken günlük en az 30 dakika egzersiz yapmaktır. Egzersizin türü ve ne şekilde olduğu hiç önemli değildir. Sadece bu süre zarfında vücudunuzu normale oranla biraz daha hareketli kılmanız yeterli olacaktır.

·         Sosyal Medya Kullanımınıza Sınırlama Getirmek

Sosyal medya kullanımı konusunda dikkatli olmak dijital bağımlılığın azalması konusunda atılması gereken önemli adımlardan biridir. Sosyal medyanın sık kullanımı ile birlikte dijital cihazlarda geçirdiğiniz vakit doğal olarak artacaktır. 10 dakikada bir sosyal medya akışını kontrol etmenin, uzun süre videolar izlemenin veya herhangi bir katkısı olmayan içeriklerde kaybolmanın anlamı yoktur. Zaten uzun süre bu işlemleri yapıyor olmanız, bir müddet sonra aynı akış ile karşı karşıya kalmanıza yol açacaktır. Saat içerisinde belirli dakikalar nezdinde sosyal medyaya girmek bu konu özelinde ilk adım olabilir. Sonrasında ise günde birkaç defa sosyal medyayı kontrol etmek ve ilerleyen süreçte ise mümkünse tamamen sosyal medyadan uzaklaşmak, dijital arınma adına önemli adımlar olarak nitelendirilebilirler.

·         Arkadaşlarınızla, Eşinizle ve Çocuklarınızla Zaman Geçirmek

Arkadaşlarınızla, partnerinizle ve çocuklarınızla zaman geçirmeniz, zihinsel yorgunluğunuzun azalmasına, dijital stresin seviye olarak alçalmasına ve mental açıdan çok daha hafif hissetmenize yol açacaktır. Bu nedenle çevrenizle, dijital cihazlardan tamamıyla uzak bir şekilde vakit geçirmeniz, çok önemli bir dijital arınma unsurudur.

·         Aynı Anda İki ve Daha Fazla Ekrandan Uzak Olmak

Dijital bağımlılık içerisinde olan bireylerin en çok maruz kaldıkları ya da yaşadıkları durumlardan biri de aynı anda iki ekranı takip etmeleri veya takip etmek zorunda kalmalarıdır. Böylesi bir durumun bireyin zihin sağlığına çok ciddi şekilde zarar verdiği söylenebilir. Bireyler aynı anda iki ekranı takip etmekten kaçınmalı ve genelde tek bir ekran üzerinde yoğunlaşmalıdırlar.

·         Haftada Bir Gün İnternetsiz Hayat Kuralı

Dijital detoks konusunda haftanın bir gününü internetsiz gün olarak ilan etmek, en azından günün büyük kısmında internetten uzak olup sadece sabah ya da sadece akşam internet kullanımı yapmak, etkili yöntemlerden biridir. Genel manada sabah başlayan ve akşam uyku saatlerinden 2 saat kadar önceye kadar süren internetsiz hayat etkinlikleri, bireylerin dijital baskıdan ve stresten çok ciddi şekilde arınmalarına yol açmaktadır. Aynı zamanda dijital bağımlılığa olan dirençlerini de ciddi şekilde arttırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir