Benden, Ders Çalışma, Kütüphane, Tavsiyeler

Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır? | Detaylı Çalışma Programı Hazırlama

Ders Çalışma Programı

Ders çalışma programı, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite ve daha birçok alanda başarılı olmanın temel anahtarı sağlam bir ders çalışma programı oluşturmaktır.

A’dan Z’ye ders çalışma etkinliğine dair her türlü detayı içermesi gereken bu program, gün içerisinde yapacaklarınızın kural kitabı olmalıdır. Sınavlarda istediğiniz notları almak ve sınavları kazanmak aslında zor değildir. Tek yapmanız gereken size en uygun olan ders çalışma programı hazırlamak ve bu programa sadakat göstermektir. Peki, ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler ve gerekli adımlar hangileridir?

Ders Çalışma Programı İlk Adım: Defterler ve Kullanım Amaçları

Ders çalışma programı oluştururken, birden fazla deftere ihtiyacınız olacaktır. Defter denilince aklınıza sade, çizgili veya kareli, 120 yaprak ve telli defterler gelmemelidir. Program içerisinde kullanacağınız defterlerin özel olması gereklidir. Özel bir defteriniz yoksa hemen edinmeniz gerekir. Eğer özel defter hakkında bir fikriniz yoksa aşağıda yer alan modellere göz atabilirsiniz.

[adace_shop_the_post ids=”6095,6074″ id=”1589967452323″]

Tercih edilen özel defterlerin birçok kullanım amacı olacaktır. Bazı defterlere önemli formülleri, bazı defterlere önemli notları, bazı defterlere ders çalışma programınızı bazı defterlere ise hatalarınızı yazmanız gerekir.

Formüller defterinde matematik, fen, geometri, kimya vb. birçok derse dair formüller yer almalıdır. Formülleri ister karışık isterseniz de bölüm bölüm ayırarak yazabilirsiniz. Seçim tamamen size kalmış. Önemli notlar ise soru çözümünde dikkat etmeniz gereken noktalardan oluşmalıdır. Türkçe paragraf, matematik integral vb. her türlü soru çözümüne ilişkin, kendinizce keşfettiğiniz ya da herhangi bir yerden öğrendiğiniz dikkat edilmesi gereken noktaları bu defterde toplamalısınız.

Uyacağınız ders programı ve gün gün yapmanız gerekenleri yazacağınız defter ise ders çalışma programı defteri olmalıdır. Bununla birlikte bir hata defteri de edinerek, süreç içerisinde yaptığınız hataları, sonuçları ve bu hataları neden yapmamanız gerektiğini tek tek not edebilirsiniz.

Bu defterleri edinebilmek adına aşağıda yer alan defter modellerini de inceleyebilirsiniz.

[adace_shop_the_post ids=”6077,6081″ id=”1589967750596″]

Hedefiniz Ne?

Ders çalışma programınızı hazırlarken, öncelikle bir hedef belirlemeniz gerekir. Sınavlardan yüksek not almak mı? Üniversitede istediğiniz bölü mü kazanmak mı? KPSS’de yüksek not almak mı? Hedefiniz ne ise onu ve bu hedefe ulaşmak için ne kadar çaba sarf etmeniz  gerektiğini, hazırladığınız programın başına yerleştirmelisiniz.

Hedef belirlerken, hedefe ulaşmak için ne kadar çabalamak gerektiğini belirlemek adına mutlaka seviyenizi ölçmeniz gereklidir. Kendinizce yapacağınız sınavlarla hedefinize ulaşmak için ne kadar yolunuzun olduğunu öğrenebilirsiniz.

En İyi Hissettiğiniz Saatler

Ders çalışmak adına günün her saati ideal olmaz. Mutlaka günün belirli saatlerinde daha iyi odaklandığınız, daha iyi anladığınız ve daha iyi soru çözdüğünüz saatler olur. Bu saatleri program başında hemen tespit edemeyebilirsiniz. Bu yüzden sürekli olarak ders çalışıp, hangi saatlerde daha verimli olduğunuzu tespit ederek, programınızı da o saatler üzerine kurmalısınız. Ayrıca bu saatleri şartlar ne olursa olsun kaçırmamalısınız.

Ders Sıralaması

Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Ders çalışma programı konusunun belki de en önemli detaylarından biri, ders sıralamasıdır. Ders çalışırken, art arda matematik ve geometri üzerinde durmak veya Türkçe ve tarihe yönelmek, idrak seviyenizi düşürebilir. Bu yüzden Türkçe çalışırken ardından hangi derse geçeceğinizi veya matematik çalışırken ardından hangi derse geçeceğinizi belirlemelisiniz. Sıralama her öğrencide farklılık gösterebilir. Bu nedenle herkesin kendine uygun bir sıralama oluşturması önemlidir.

Sürekli Aynı Ders Olmamalı

Öğrencilerin ders çalışma programı oluştururken yaptıkları en büyük hata, 1 veya 2 ders üzerine odaklanmaktır. Çoğu öğrenci Türkçe ve matematik derslerine yönelirler ancak bu son derece yanlıştır. Tarih, felsefe, kimya, biyoloji, fizik gibi derslerin de ihmal edilmemesi gerekir. Mutlaka ders çalışma programınız içerisinde bu derslerin de ağırlıklı olmasa da kesin olarak yer almalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir