Benden, Ders Çalışma, Kütüphane, Tavsiyeler

Ders Çalışırken Dikkat Toplama Yöntemleri | Derse Nasıl Konsantre Olunur?

Ders Çalışırken Dikkat Toplama

Ders çalışırken dikkat toplama işi gerçekten ders çalışmaktan daha zordur. Özellikle pek ders çalışma alışkanlığınız yoksa, bu durum size biraz daha zor gelebilir.

Unutulmamalıdır ki dikkat toplama ve kişinin kendini bu konuda terbiye etmesi bir süreçtir. Hemen olacak diye bir şey yoktur. Zamanla dikkatinizi derse daha çok verdiğinizi görebilirsiniz. Tek yapmanız gereken disiplinli bir şekilde çalışmak için çaba göstermek ve pes etmemektir.

Dikkat dağınıklığı çağımız gençlerinin ortak sorunudur. Ders çalışırken dikkat toplama işi biraz da günümüz şartlarıyla ilgilidir. Çünkü düşünmemiz gereken çok şey varken, bunların arasında dikkatinizi dersinize vermeniz doğal olarak zor gelebilir. Tavsiye ettiğimiz yöntemleri uygularsanız, bu sorunu büyük ölçüde aşabilirsiniz. Ayrıca tekrar hatırlatalım, bu bir süreçtir ve yöntemleri her gün eksiksiz bir şekilde uygulamanız gerekir.

Ders Çalışırken Dikkat Toplama İşine Neler Mani Oluyor?

Ders çalışırken dikkat toplama konusunda öncelikle derin bir şekilde düşünmek gerekir. Hatta bu düşünceleri bir kağıda not almak, sorunun çözmenin ilk adımı olacaktır. Ders çalışırken dikkatinizi dağıtan her ne varsa, tek tek bunları bir kağıda yazın. İçinizden “yok yahu onu da yazmayayım” dediğiniz şeyleri bile mutlaka bu kağıda not alın. Bu konuda derinlemesine düşünün ve herhangi bir maddeyi atlamayın. Bu duruma daha iyi konsantre olabilmeniz adına size özel bir defterle işe koyulabilirsiniz. “Özel bir defter nasıl olur?” diyorsanız, aşağıdaki defterlere bir göz atmanızı önermekteyiz.

[adace_shop_the_post ids=”6086,6077″ id=”1588974370432″]

Bu defterlere not aldığınız dikkat dağıtan durumları tek tek okuyun. Aklınıza iyi kazıyın ve ders çalışırken bunlardan herhangi birini yapmaya çalıştığınızda bu konuda almış olduğunuz notlar gelsin. Yapmamak için kendinizi ikna edin.

Durum Farkındalığı

Ders çalışırken dikkat toplama konusunda en çok zorlanılan kısım işe koyulmaktır. Birçok kişi başlangıcı getirdikten sonra ders çalışma işinin aslında zevkli olduğunu fark eder. Yukarıda yer alan maddeye göre almış olduğunuz notları yapmamak için özen gösterin ve bir an önce kendinizi derse atın. Çalışmaya başlayın ve anlamaya odaklanın. Gerekirse tekrar tekrar okuyun. Zaten bir süre sonra konuyu anladığınız için ders çalışmanın o kadar da sıkıcı olmadığını fark edeceksiniz.

Ders çalışırken birden bire eliniz telefona gider veya aklınıza başka herhangi bir şey gelirse, hemen ders çalışmanız gerektiğini düşünün. Böylelikle durum farkındalığı edinin. Ders çalışmazsanız, sonuçlarının ne olacağını, bu sürecin ne kadar süreceğini ve geçici olduğunu düşünerek, kendinizi tekrar derse vermeye çalışın.

Anlamaya Odaklanın ve Anlamak İçin Her Şeyi Yapın

Ders çalışırken dikkat toplama konusunda işlerin tersine gitmesine neden olan durumlardan biri de konuların anlaşılmaz olduğunun düşünülmesidir. Çalıştığınız ders ve konu gerçekten zor olabilir. Okuduğunuz sizin için bir anlam ifade etmiyor da olabilir. Bu durum konuyu anlamadığınızdan kaynaklı değildir. Anlamak için çaba göstermemenizden ve odaklanmadığınızdan kaynaklıdır. Bu yüzden cümleleri tek tek okuyup, önemli yerlerin altını çizin. Sonrasında o önemli yerlerin ne anlatmak istediğini tekrar tekrar düşünün. Hatta internette bu konuda araştırma yapın. Yetmezse arkadaşlarınıza sorun. Çözüme ulaştığınızda dersi veya konuyu anlamanın ne kadar güzel bir duygu olduğunu kesinlikle hissedeceksiniz.

Konuları Derecelendirme

Ders çalışırken dikkat toplama işinin temelini sağlam atmak, sürecin çok daha kolay bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur. Öncelikle konuları listeleyin ve önem derecelerine göre konuların yanına yıldız koyun. Çok önemli konular 3 yıldız, önemli konular 2 yıldız ve sıradan konular ise 1 yıldız olsun. 3’ten 2’ye doğru konuları sıralayın. İster önce basit konulardan başlayın isterseniz de öncelikle zor konular üzerinde durun. Sadece zamanınızın ne kadar olduğunu ve bu zaman dilimi içerisinde konuların yetişip yetişmeyeceğini iyi bir şekilde düşünün. Eğer kısıtlı bir zamanınız varsa, öncelikle sınavda çıkma ihtimali kuvvetli olan konulara yönelin. Bu sayede zaman yönetimini daha iyi bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Ders Çalışma Zamanı

Ders çalışırken dikkat toplama olayının belki de en önemli detaylarından biri de ne kadar süre ders çalışılacağıdır. Kimileri için ders çalışmak 40 dakika kimileri için 1 saat kimileri için de 20-30 dakika kadardır. Herkesin kendine göre bir süresinin olduğunu söylemek mümkündür. Siz ise kendinizi bu konuda test edin ve en fazla kaç dakika veya saat verimli ders çalıştığınızı tespit edin. Sonrasında belirlediğiniz süre kadar aralıksız derse odaklanın ve süre sonunda 10 dakikalık mola verin. 3 kere tekrarlayın ve en az 21 gün boyunca uygulayın. Bir süre sonra çalışma sürenizin arttığını ve ders çalışma işinin sizin için artık sıkıcı olmadığını fark edeceksiniz.

Ortam

Ders Çalışırken Dikkat Toplama Yöntemleri

Ders Çalışırken Dikkat Toplama Yöntemleri

Ders çalışma ortamı da ders çalışırken dikkat toplama konusunda önemli bir detaydır. Televizyon sesinin, sesli bir ortamın veya aşırı konforlu yerlerin olduğu bir ortamda ders çalışmak mümkün değildir. Öncelikle sessiz bir ortam bulmaya çalışın ve hatta kütüphaneye gidin. Eğer kütüphaneye gitmiyorsanız, evde kendinize bir kütüphane masası oluşturun. Masanızın üstünde ise sadece ders çalışmak için gerekli materyaller olsun. Ayrıca yatak, yer, koltuk vb. yerlerde ders çalışmak için uğraşmayın. Konforun rahatlığına kapılır ve birden bire uyuyakalabilirsiniz.

Çalışma Saatlerinizi İyi Tespit Edin

Ders çalışma saatleri, derslere odaklanabilmeniz için büyük önem taşır. Bazı öğrenciler sabahları daha iyi ders çalışır. Zihinleri boş olduğu için konuları daha iyi anlarlar ve odaklanma konusunda problem yaşamazlar. Bazı öğrenciler ise geceleri kendilerini daha verimli hissederler. Bu yüzden size en uygun olan zaman dilimini tespit edin. Bu zaman dilimi içerisinde de başka herhangi bir şeyle uğraşmayın.

Kaygılarınızı Yok Edin

Ders çalışırken dikkat toplama konusunda yapılan bilimsel araştırmalar, kaygıların bu duruma ciddi anlamda engel olduğunu ortaya koymuştur. Aklınızda birçok neden yüzünden çeşit çeşit kaygılar dolaşıyor olabilir. Bu kaygılardan kurtulmanın ise tek bir yolu vardır. Direkt olarak üzerine gidip, kaygıları ortadan kaldırmaktır.

Öncelikle ne tür konular için kaygılandığınızı tespit edin. Sonrasında ise kaygılarınızın gerçek olacağında en fazla ne gibi sonuçlar vereceğini düşünün. Sonuçların çok kötü olması söz konusu değilse zaten kaygı edeceğiniz bir şey yok demektir. Eğer sonuçlar kötü olacak gibi gözüküyorsa, sorunu çözmeye odaklanın. Ne gibi yöntemlerle sorunu çözeceğinizi düşünün ve hatta gerekirse direkt olarak o an çözün. Böylelikle de aşılamaz olduğunu düşündüğünüz kaygılarınızı da yok etme yoluna gidin. Sonrasında ise rahat rahat ders çalışmaya başlayın.

Eğlenceli Bir Defter Kullanın

Ders çalışırken dikkat toplama konusunun ufak ama önemli detaylarından biri de kullanılan defterdir. Yıllardır öğrencilerin %90’nı sıradan çizgili veya kareli defterleri kullanırlar. Bu defterler hem okulda hem de ders çalışma esnasında tercih edilir. Yıllardır bu defterleri görmek, siz fark etmeseniz de sizi ciddi anlamda sıkar. Siz de bu defterle ders çalışmaya kalkarsanız, neye sıkıldığınızı bilmeden ders çalışmaktan kısa sürede sıkılırsınız. Aslında sizi sıkan şey, yıllardır gördüğünüz aynı defter yapraklarıdır. Bu yüzden eğlenceli ve farklı bir defterler ders çalışabilirsiniz. Ayrıca ders çalıştığınız bu farklı defteri düzenli kullanarak, .çok daha iştahlı bir şekilde çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz.

Ders çalışma konusunda “ne tür defterler kullanabilir ki?” sorusunu soruyorsanız, aşağıdaki defterlerin bu sorununuzu çözeceğini söylemek isteriz.

[adace_shop_the_post ids=”6098,6079″ id=”1588976666435″]

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir