Benden, Ders Çalışma, Kütüphane, Tavsiyeler

Deneme Çözmeye Ne Zaman Başlanmalı? Başta mı Sonda mı?

Deneme Çözmeye Ne Zaman Başlanmalı

Deneme çözmeye ne zaman başlanmalı?” sorusu, sınava hazırlanan her öğrencinin sürekli olarak aklında geçen sorulardan sadece bir tanesidir. Deneme çözmek, sınava hazırlanırken en önemli başarı anahtarlarından biridir. Bu nedenle düzenli olarak, doğru zamanda ve doğru bir çalışma programıyla deneme çözmek, sınavlara çok daha hazır bir şekilde girmenize yardımcı olur.

Deneme çözmek konusunda birçok öğrenci zamanlama konusunda kararsız kalır ve denemeyi ne zaman çözmesi gerektiğini bilemez. Kimileri ilk etapta deneme çözmeyi doğru bulurken kimileri de konular bittikten sonra deneme çözme taraftarıdır. Aslında deneme çözmek adına öğrencinin kendini hazır hissetmesi ve kendiliğince en doğru bulduğu zamanda çözmesi daha iyidir. Tabi teknik açıdan da deneme çözmek adına belirli zaman dilimleri söz konusudur. Peki, teknik açıdan hangi zaman dilimlerinde deneme çözülmelidir? Deneme çözmeye ne zaman başlanmalı ve hangi sıklıkla deneme çözülmeli?

Öncelikle Seviye Belirlenmeli

Öğrencilerin deneme konusunda girecekleri sınava göre çeşitli soruları olur. “KPSS deneme çözmeye ne zaman başlanmalı?”, “DGS deneme çözmeye ne zaman başlanmalı?” ve “AYT deneme çözmeye ne zaman başlanmalı?” gibi birçok soru sorulur. Öncelikle hazırlanılan sınav ne olursa olsun, öğrencilerin mutlaka sınava en iyi şekilde hazırlanmaları için seviyelerini tespit etmeleri gerekir. Kişinin kendi seviyesini bilmeden ders çalışma programı oluşturması ve sınava hazırlanması söz konusu olmaz. Bu nedenle seviye belirlemek adına çalışmaya başlamadan önce mutlaka bir ya da birkaç defa deneme çözülmeli eksikler bu denemelerle tespite edilmelidir.

Deneme çözerken kişinin yanında bir adet defter bulunmalı ve bu defterde ise sınav esnasında not alınmalıdır. Alınan notlar tamamıyla eksiklik duyulan konulara yönelik olmalıdır. Böylelikle çalışma programı hazırlamadan önce direkt olarak eksikler tespite edilebilir ve çalışma programı bu kapsamda hazırlanabilir. Deneme çözerken eksikliklerin not edildiği defter mutlaka özel, bu iş için ayrılmış ve kaliteli bir defter olmalıdır. Böylelikle ders çalışma motivasyonunuz artar ve sınava çok daha iyi bir şekilde hazırlanırsınız. Eğer böyle bir ders defteriniz yoksa aşağıda yer alan defter modellerinden herhangi birini tercih edebilirsiniz.

[urunikili]

Deneme Çözmeye Ne Zaman Başlanmalı ve Hangi Aralıklarda Deneme Çözülmeli?

Ders çalışma programınızı oluşturduktan sonra artık ne sıklıkla ve hangi aralıklarla deneme çözmeye başlayacağınıza karar verebilirsiniz. Kimi öğrenciler ayda 1 defa deneme çözerken, kimi öğrenciler haftada bir defa deneme çözerler. Her gün ya da 2-3 günde bir deneme çözmek hem zaman kaybına neden olur hem temponuzu ağırlaştırır hem de eksikliklerinizi tam olarak görememenize yol açar. Bu yüzden hafta bir veya yada bir deneme çözmek, “deneme çözmeye ne zaman başlanmalı?” sorusu için ideal cevaplardır.

Deneme çözme aralığı kadar çözülen denemenin türü de büyük önem taşır. Her deneme, aşama kaydedip kaydetmediğinizi veya eksikliklerinizi göz önüne sermez. Bu yüzden doğru denemelere yönelmek ve deneme çözümü konusunda nokta atışı yapmak gerekir. Peki, çözülmesi gereken deneme türü nelerdir?

Hangi Deneme Türü Çözülmeli?

Deneme çözerken dikkat edilmesi konulardan biri de deneme türüdür. Bunun nedeni ise her denemenin eksikliklerinizi veya bir konuda aşama kaydedip kaydetmediğinizi göstermemesidir. Şöyle ki; deneme çözmek adına konu odaklı bir yaklaşım gerekir ve konu odaklı yaklaşım, çalışma programınızın başarısını gözler önüne seren bir deneme türü sağlar. Eğer her hafta veya her ay sonunda genel, yani sınav mantalitesine uygun bir deneme çözerseniz, çalışma programınızın henüz çok daha ilerisinde olan sorularla karşı karşıya kalırsınız. Hal böyle olunca motivasyon kaybı yaşamanız kaçınılmaz olur ve halen daha bir aşama kaydetmemiş gibi hissedersiniz.

Halbuki her hafta sonu veya ay sonunda konu odaklı deneme çözmeniz durumunda, çalıştığınız konuların zihninizde ne denli yer edindiğini net bir şekilde görebilirsiniz. Çalışma programınızın size başarı sağlayıp sağlamadığını ve çalışma programınızın eksikliklerini net bir şekilde görebilirsiniz. Bu yüzden her zaman için konu odaklı deneme çözmek, sınav zamanı yaklaşırken de direkt olarak sınav odaklı genel denemeleri çözmek daha mantılı olacaktır.

Deneme Çözerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Deneme çözmeye ne zaman başlanmalı?” sorusu kadar deneme çözerken dikkat edilmesi gereken detaylar da büyük önem taşır. Deneme, hazırlanılan sınavın önemli bir provasıdır ve sınavın biraz daha az ciddiyet gerektiren bir senaryosudur. Bu nedenle deneme çözerken de mutlaka sınav ortamı oluşturulmalı ve sınavın gerçek bir provası yapılmalıdır. Sınav süresi ne kadarsa çözülen deneme için de aynı süre verilmelidir. Özellikle konu odaklı değil de genel sınav odaklı denemelerde mutlaka bu detaya dikkat edilmesi gerekir. Deneme çözerken aynı sınav anındaki gibi ufak çaplı bir heyecan ve stres ortamı oluşturularak, sınav esnasında yaşanabilecek problemlere karşı önlem alınmalıdır.

Deneme çözümü sırasında oluşturulan sınav ortamı, bireyin başarı seviyesini arttıran en önemli unsurlardan biri olarak bilinir. Birey kendini sınavda gibi hisseder ve kendince sınav stratejileri geliştirirse, sınavda daha iyi bir zaman yönetimi gerçekleştirir. Sınav stresini daha az hisseder ve soruları çözme konusunda odağını maksimum seviyeye taşır.

Akşamları Yapılabilecek Aktiviteler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir