Ders Çalışma, Kütüphane

Çizim Nedir? Çizim Nasıl Yapılır?

pexels-photo-2324808-7d1d4a11

Çizim yapmayı öğrenmek istemenizin birçok nedeni olabilir. Peki çizim nedir ve çizim nasıl yapılır? Çizim yapmak bir öğrenme sürecidir ve bu süreç sizin isteğinize bağlı olarak hayat boyu devam edebilir. Çizim yapmada asıl beceri, ısrarlı pratiklerinizdir. Çizim yapmaya ve bu yolda kendinizi geliştirmeye dair bir adım attıysanız, yaptığınız pratiklerle zaman içerisinde istediğiniz kalitede çizimlere ulaşabilirsiniz. Çıktığınız bu yolda anahtar kelimeniz tekrarlama olabilir. Sık yapılan tekrarlar ile kaslarınızın bilinçsiz olarak üzerinde çalıştığınız hareketleri öğrenip uygulamasına kas hafızası denir. İstikrarlı tekrarlarınız ile kas hafızanızı güçlendirebilirsiniz.

Çizim Nasıl Yapılır?

Bir sanatçının sanatına dair edindiği malzemeler oldukça önemlidir. Bir eskiz defteri ve bir kalem edinerek çizime başlayabilirsiniz. Çizim nasıl yapılır gibi düşüncelere sahipseniz edindiğiniz eskiz defterine rastgele karalamalar, düz çizgiler çizerek el alıştırmaları yapmaya başlayabilirsiniz. Ne kadar çok çizim yaparsanız o kadar çizim konusunda güven ve bilgiye sahip olabilirsiniz. Çizim öğrenme amacıyla çıktığınız bu yolda edindiğiniz eskiz defterleriniz ve kalemleriniz size eşlik eder. Bazen Defter Tasarım Üçlüleri ile sahip olabileceğiniz eskiz defterleriniz hayal gücünüzü ve motivasyonunuzu destekler. Zamanla ne kadar geliştiğinizi ve tarzınızın ne yönde ilerlediğini görmek için, fikir tasarımları içeren Bazen Defter eskiz defterlerinize bakabilirsiniz.

Çizim Nasıl Yapılır?

Çizim Nasıl Yapılır?

Başlangıçta ne çizeceğinizi bilemiyorsanız yaptığınız el alıştırmalarından sonra internet üzerinden daha önce yapılan çizimleri inceleyebilirsiniz. İncelemeniz sırasında çizimcilerin çizgi ve şekilleri nasıl oluşturduğu ve nasıl gölgelendirme yaptıkları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Beğendiğiniz ve sizde çizme isteği uyandıran çizimleri kopyalayabilirsiniz. Bir çizim ustasını tekrar ederek birçok çizim tekniği öğrenebilirsiniz. Gördüğünüz resim ve çizimleri kağıda dökmek başlangıçta zor gelirse çevrenizde bulunan nesneleri çizmeyi deneyebilirsiniz. Mobilyalarınız, meyveler ve diğer basit nesneler çizim konusunda perspektif kazanmanıza yardımcı olur. Bu ve benzeri alıştırmaları yaptıktan sonra bu işin size göre olduğunu düşünüyorsanız çiziminizi geliştirmek için online veya yüz yüze bir eğitim satın alabilirsiniz.

Çizim Fikirleri

Çizim Fikirleri

Çizim Fikirleri

Çizim nasıl yapılır diyerek çıktığınız bu yolculukta, çizim konusunda kendinizi keşfetmek ve çizim yapmaya başlamak için öncelikle bir tema belirleyebilirsiniz. Size fikir vermesi açısından çizimlerini beğendiğiniz sanatçıların çalışmalarına göz atabilirsiniz. Hayranlık duyduğunuz sanatçı ve çizimler size ilham kaynağı olabilir. Edindiğiniz bir fikrin diğer fikirlere yol açtığını görebilirsiniz. Burada önemli olan kalemi elinize alıp çizim yapmaya başlamaktır.

Çoğu sanat eserine gündelik hayat konu olmuştur. Aileniz ve arkadaşlarınız çizimlerinizi oluşturacağınız temalara dahil edilebilir. Hayal gücünüz ve el yeteneğinizle oluşturduğunuz çiziminizde sevdiklerinizin yer alması ürününüzün aile yadigarı haline dönüşmesini sağlar. Var olan bireyleri çiziminize dahil etmekte başlangıçta zorlanabilirsiniz. Perspektifinizde çevrenize dair çizime yansıtamadığınız onlarca detay olabilir. Bunun yerine okuduğunuz bir kitap veya izlediğiniz bir filmdeki karakterleri kağıda dökebilirsiniz. Hayalinizde canlandırdığınız ürün ve kişileri eskiz defterinize yansıtmak sizi motive edebilir. Gündelik hayat ve hayalleriniz dışında Bazen Defter tasarımlarında kendinizden bir parça bulabilir ve defterlerinizin size ilham kaynağı olmasını sağlayabilirsiniz.

Dijital Çizim

Dijital Çizim Nasıl Yapılır?

Dijital Çizim Nasıl Yapılır?

Dijital çizim, çizimin grafik yazılım kullanılarak oluşturulmasıdır. Dijital çizim yapan sanatçılar bir kalem ve eskiz defteri yerine bilgisayar veya tablet kullanırlar. Dijital çizim nasıl yapılır ve nereden başlamak gerekir diye düşünüyorsanız, öncelikle dijital çizim için kullandığınız bilgisayar ve tabletinize dijital çizim programları yükleyebilirsiniz. Dijital çizime dair ilginiz varsa Adope Photoshop, Clip Studio Paint, Paint Tool SAI gibi programlardan yararlanabilirsiniz. Bu programlar ihtiyacınız olabilecek fırça setleri, renk paletleri ve cetvel gibi ölçme aletlerine sahiptir. Dijital çizime yeni başladıysanız çiziminizi üçte bir kuralını uygulayarak gerçekleştirebilirsiniz. Üçte bir kuralına göre, çizmek istediğiniz görsel yatay ve dikey olarak üç parçaya bölünür. Çiziminin daha kolay olduğunu düşündüğünüz bir parçadan çizime başlayarak kısa sürede çiziminizi tamamlayabilirsiniz. Dijital çizim deneyimi kazanmak için bu programların kullanımı hakkında üretilen online eğitimden de faydalanabilirsiniz.

Çizim Defteri

Çizim Defteri

Çizim Defteri

Hayal gücünüzdeki tasarımları çizime aktarırken kullandığınız malzemelerin kalitesi çiziminizi büyük oranda etkiler. Bir çizim kağıdı veya defteri seçerken kağıdın yapıldığı ana malzemeyi ve kağıt boyutunu dikkate almak gerekir. Kağıdın ağırlığı arttıkça kağıt kalitesi artar gibi bilgiler gerçeği yansıtmaz. Kağıdın ağırlığı mutlak bir kalite göstergesi değildir. Burada önemli olan, çiziminiz için kullanacağınız kalem ve boyalara uygun bir kağıt ağırlığı tercih edilmesidir.

Eskiz defteri bir sanatçının en yakınında bulunan bir arkadaş gibidir. Çizim yoluyla düşüncelerinizi ve hayallerinizi paylaşabileceğiniz eskiz defterinin size hitap etmesi önemlidir. Başlangıç seviyesinde bir çizerseniz A5 boyutta bir eskiz defteri seçimi sizin için yeterli olacaktır. A5 defter, minimalist çalışmalarınızı ve aklınızdaki tasarımları taslak hale getirebilmeniz için uygun boyutlara sahiptir. Tasarımlarınızı daha büyük alanlara yansıtmak istediğinizi fark ettiğinizde eskiz defter boyutunu da büyütebilirsiniz. Bazen Defter, çizimlerinizde size ilham olabilmesi amacıyla fikir tasarımları içeren yüksek kalitede Amerikan ciltlerine sahiptir. Bazen Defter Tasarım Üçlüleri eskiz defteri olarak kullanılabilmesi amacıyla 70 gram Ivory kağıt kullanılarak A5 boyutlarında üretilmiştir. Çizim yaparken sert yapıda bulunan defter cildinden destek almak isterseniz Bazen Defter Deri Cilt Serisi sizin için uygun bir seçim olabilir. Deri ciltli defterler noktalı yapısı ile çizimlerinizde size yol gösterebilir. Deri Cilt Serisinde bulunan onlarca farklı renkten size hitap eden renge sahip olabilir ve sert kapağı sayesinde iç veya dış mekanda bir masa arayışına girmeden çizim yapmanın tadını çıkarabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir