Benden, Kütüphane, Motivasyon, Tavsiyeler

Aylık Bütçe Defteri Nasıl Hazırlanır? Bütçe Kontrolü Tüyoları

Bütçe Defteri

Aylık bütçe defteri ile bir ay içerisinde yapmış olduğunuz tüm harcamalara not edebilir ve gelecek aylarda da defter üzerinde yapmış olduğunuz analiz sonucunda fuzuli olarak nitelendirebileceğiniz tüm masrafları hayatınızdan çıkarabilirsiniz.

Bütçe defteri oluştururken tüm detayların bir yerde toplanması ve elde edilen verilerin gruplandırılması gerekir. Ay içerisinde bazı harcamaların zorunlu yani, sabit giderler olarak tanımlanabilecek harcamalar olduğu görülür. Bazı harcamalar ise isteğe bağlı veya o an gelişen durumlar neticesinde yapılması gereken harcamalar olabilir. Bu tür harcamalar ise değişken giderler olarak farklı bir grupta yer almalıdır. Böylelikle harcamalar büyük ölçüde gruplandırılmış olur ve gider kalemleri de netleşmeye başlar. Tabi tüm bunların öncesinde gerçek bir defter edinmek gerekir ve aylık harcama defteri diğer defterlerden farklı olmalıdır.

Bunun için özel bir defter modeli tercih edilmeli ve kolay taşınabilir olması da büyük önem taşır. Bu defteri her an yanınızda gezdirmeli ve not almanız gereken tüm durumları bu defterde toplamalısınız. Eğer bu tarz bir defter kitaplığınızın bir köşesinde bulunmuyorsa, hemen aşağıda yer alan defter modellerine göz atarak, sizin için en uygun defteri bulabilirsiniz:

[urunikili]

Aylık Bütçe Defteri Hazırlama Konusunda Atılan İlk Adım Nasıl Olmalı?

Aylık bütçe defteri hazırlarken dikkat edilmesi gereken ilk detay, yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi harcamaların gruplandırılmasıdır. Bu gruplandırma işlemi temel bir gruplandırma işlemi olarak tanımlanabilir. Sonrasında ise harcamalar alt gruplara ayrılmalı ve böylelikle harcamalarınıza göre plan hazırlanmalıdır. Ay içerisinde kira, faturalar, araç kullanıyorsanız yakıt masrafı, mutfak masrafınız vb. birçok masraf grubu zorunlu giderler olarak tanımlanabilirler. Bu nedenle söz konusu gider kalemlerinin “sabit giderler” başlığı altında toplanması gerekir.

Bu giderlerin dışında yapılan seyahat harcamaları, yeme-içme harcamaları, ihtiyacınız olmaması durumunda öylesine almış olduğunuz kıyafetler, alınan elektronik eşyalar, kozmetik ürünler ve bu tarz daha birçok harcama ise “değişken giderler” grubunda yer almalıdır. Bu giderler genel olarak sadece bir ay içerisinde yapılır ve her ay bu giderlerin ortaya çıkması söz konusu olmaz. Bu nedenle bir daha tekrar etmeme ihtimali yüksek olan giderler bu grupta toplanabilir. Sonrasında ise alt gruplandırmaya geçilir. Peki, alt gruplandırma neye göre yapılmalıdır?

Harcamalar Alt Gruplara Ayrılmalıdır

Harcamalar öncelikle sabit ve değişken giderler olmak üzere iki kısma ayrıldığında, bu harcamaların bir de alt gruplara ayrılması gerekir. Örneğin; ev masrafları, yakıt masrafları, faturalar, eğlence giderleri, giyim- aksesuar harcamaları, zorunlu mutfak alışverişi, öylesine yapılan mutfak alışverişi gibi tüm harcamalar olabildiğince gruplandırılmalı ve “sabit giderler” ile “değişken giderler” gruplarına aktarılmalıdır. Harcamaların fiyatlarının da detaylı bir şekilde not edilmesi ve tüm harcamaların defter olması büyük önem taşır.

Yapılan fiyatlandırma işleminin ardından harcamalar alt gruplarla birlikte ana gruplara aktarıldığında, aylık olarak ne kadar sabit ne kadar da değişken gideriniz olduğu net bir şekilde ortaya çıkar. Bu aşamadan sonra ise mutlaka gelirler konusunda bir çalışma yapılmalı ve gelirlerin yazılı olduğu bir sayfa açılmalıdır.

Aylık Net ve Tahmini Gelirin Hesap Edilmesi

Aylık bütçe defteri konusunda en çok önem taşıyan detaylardan biri de aylık net gelirin hesaplanmasıdır. Kimileri sadece bir işte çalışarak, aylık net bir gelir kalemi üzerinden harcamalarını yaparken, kimileri birden fazla işte çalışarak veya bir şekilde bütçe desteği alarak, birden fazla gelir kalemine sahip olabilirler. Tek kalem bütçe geliri olan kişilerin bu konuda işleri biraz daha kolaydır ve genel olarak aylık gelirler değişmez. Bu yüzden harcama planlarını direkt olarak bu sabit olan gelir kalemi üzerine kurabilirler.

Birden fazla gelir kalemi olan kişiler ise planlarını yapabilmek adına öncelikle hangi gelir kaleminde ne kadar ücret aldıklarını net bir şekilde ortaya dökmelidirler. Özellikle performansa dayalı gelir artışı olan bireylerin, mutlaka daha önceki aylarda performansa dayalı minimum gelir tutarı üzerinden gelir defteri oluşturmaları önerilir. Böylelikle birden fazla ve değişken geliri olan kişilerin de net gelirleri hesaplanmış olur. Net gelirden ziyade bir de tahmini gelir hesaplanması gerekir. Özellikle performansa dayalı çalışan kişilerin kendilerince bir hedef koymaları ve sonrasında bu hedefe dair ne kadar gelir elde edebileceklerini bir kenara not düşmeleri önemlidir.

Bu aşamadan sonra ise gelirlerin ne şekilde dağıtılacağı ve aylık harcamaların ne kadar olacağı yönünde planların yapılması gerekir.

Aylık Gelire Göre Yapılan Harcama Planı

Gelecek ay içerisinde yapacağınız harcamaların bir plan doğrultusunda olması bütçeniz için büyük bir tasarruf sağlar ve aynı zamanda daha bütçe konusunda öngörülebilir bir döneme adım atmanız anlamına gelir. Bütçe konusunda yaşanan belirsizlikler, direkt olarak stres olmanıza yol açar. Halbuki giderlerin, gelirden fazla olmadığı sadece bütçe planı ile net bir şekilde görülür. Bu nedenle de bütçe planı doğrultusunda giderlerin, gelirden fazla olmadığını görebilir ve gereksiz stresten uzaklaşabilirsiniz.

Net gelirli olan ve aylık çok fazla gelir kalemi olmayan bireyler için aylık harcama planı çok kolayken, aylık birden fazla ve performansa dayalı geliri olan bireyler için harcama planı iki şekilde oluşturulmalıdır. Öncelikle hesaplanan net sabit gelir üzerinden, bir ay içerisinde ne kadar harcama yapılacağına dair bir plan oluşturulmalıdır. Sonrasında ise performansa dayalı, aylık tahmini net gelirden daha fazla olabilecek ve ulaşılabileceğine inandığınız gelir üzerinden bir harcama planı yapılmalıdır.

İki harcama planının gider kalemleri bakımından birçok ortak noktası varken, performansa dayalı harcama planının mutlaka hedeflerinizin gerçekleşmesi durumunda yapacağınız harcamalara göre oluşturulması gerekir. Eğer ay içerisinde gelir hedeflerinizin tuttursanız, söz konusu harcama planına uyabilirsiniz. Eğer tutturamıyorsanız, mutlaka sabit gelire göre oluşturulmuş harcama planına uymanız gerekir. Aksi halde bütçe sorunları yaşamak kaçınılmaz olur.

Kelime Defteri Nedir? Nasıl Tutulur?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir