Benden, Denemeler

Öğretmen kitaplığı: Liderlik ve güven

1980’lerde ilkokul öğretmeni olmak için eğitim aldım. Kariyerine hükümet dışı sektörde Yeni Güney Galler Güney Dağlıklarındaki küçük ama seçkin bir özel hazırlık okulunda başladım. Her hafta okul toplantısı yapılacaktı. Sınıfım sıraya dizme ve sessizce kendilerini salonda oturma iyi oldu. Beş ve altı yaşındaki çocuklardan oluşan bir grubun okulda olması gereken yere makul ve sessizce ve zahmetsizce hareket etme sanatında ustalaştığım için gurur duydum.

Ancak dersim, amirimin gelip çocuklara talimatlar vermeye başlamasından daha kısa bir süre içinde yerlerine oturmayacaktı: ‘Sessizce oturun! Thomas, kıpır kıpır durmayı! Herkesin gözü önünde! ‘ Hareketleri beni son derece sinirlendirir. İşimi yapmıştım, ama nedense işimi her zaman ‘güçlendirmek’ gerektiğini hissetti.

Belki de bu geri bildirimi hiç almamış olmama rağmen özellikle iyi bir iş yapmadığımı hissetti. Belki de kendini savunması ve aslında kontrol altında olan personele işinin önemli olduğunu göstermesi gerektiğini hissetti. Sebebi ne olursa olsun, eylemleri beni sadece sinirli değil, aşağılık, deneyimsiz ve belki de işimi doğru bir şekilde yapmadığımı merak ediyordu.

Başkalarının güvenini kazanmak için en güçlü eylemlerden biri öncelikle onu vermektir. Liderler için bu her zaman risk almak anlamına gelir; güven sağlamak ve çalışanların işlerini yapmalarına izin vermek, ‘iyi bir iş yapmak istiyorsanız, bunu kendiniz yapmak en iyisi’ diyen yöneticiler için zor olabilir. Bu böyle olabilir, ancak bu başkalarının büyümesine veya aşırı çalışma nedeniyle yanmanıza neden olur mu?

Liderlik, insanların belirli bir amaç için bir ilişkide bir araya geldiği her yerde gerçekleşir. Ebeveynler, çocuklarını bağımsız bireyler olmaları için destekledikleri için lider olarak hareket ederler. Ebeveynlik bağlamına güvenmek, işyerinde olduğu kadar zor ve sinir bozucu olabilir. Oğlum Alex bir gençken, Perşembe günü yaptığı iş, çöp kutularını çıkarmaktı. Çöp toplama Cuma sabahı erkendi. Her Perşembe rutin aynıydı, aynı gergin, öfkeli sonuca dönüşüyordu. Saat sekiz geldi. Çöp kutuları dışarıda değildi. Eşim, Alex’in bu işi yapmamış olması, çöp kutularını sürücünün üstüne sürükleyeceğini hayal kırıklığına uğrattı. Aniden bir kelime alırdım çünkü iyi bir baba değildim ve ona işini yaptı. Alex kendi odasında oturup ‘Ben başlıyordum’ diye otururdu.

Herkes farklıdır ve sonuç olarak muhtemelen görevlere aynı şekilde katılmayacaksınız. Kimse mikro yönetmekten hoşlanmaz. Lider olarak işiniz bir ‘mini-ben’ yaratmak değil, başkalarını güçlendirmek ve onların çalışmalarına kendi benzersiz eğilimlerini, armağanlarını ve yeteneklerini kazandırmaktır. Güven teklif etmek, büyümeye karşı hesap verebilirlik veya destek olmadığı anlamına gelmez; bu, başkalarının çalıştıkları işi yapmalarına izin vermek ve gerekirse başarısız olmalarını sağlamak anlamına gelir.

Araştırmamıza katılan son derece güvenilir liderlerin hepsi, çalışanlarının güven sunarak güçlendirilmeleri olarak rollerinin kilit sorumluluğunu gördüler. Sonuç olarak, çalışanlar ekip liderlerinin onları desteklediğini bilerek meslektaşlar ve profesyoneller gibi takdir ve muamele gördüklerini ifade ettiler.

Bana güveniyor ve bu çok büyük. Bölümümün günlük çalışması ile ilgili kararları vermeme izin verildi. Bana olan güven ölçüsü, işe devam etmeme izin veriyor, ancak yine de ihtiyacım olan desteği ve rehberliği sağlıyor. ‘

“ Başından beri sana güveniyor. Personele sergilediği davranış, “Elinizden gelenin en iyisini yapmanıza güveniyorum, hatalar yaptığınızda onları mümkün olan en iyi şekilde düzeltmeniz için size güveniyorum” diyor.

Bir liderin rolü, bir çalışanın çalışmasına müdahale etmek değil, gerektiğinde geri bildirim veya mentorluk desteği sağlamaktır. Güven sunması, çalışanların kendi alanlarının günlük işleyişi konusunda karar verme yetkisine sahip oldukları anlamına gelir. Hatta hata yapma yetkileri de var. Bununla birlikte, güven sunmanın faydaları, insanların rollerini yerine getirme yetkilerinin ötesine geçer: çalışanları kendilerini genişletmeye ve profesyonelce büyümeye teşvik eder ve lider için önemli sağlık yararları vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir